Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Wandziu masz rację jest różowa a ja myślałam że to jakieś cudo przyrody
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Iwonko masz racje, po pierwszej nocy to widać dokładnie jaki kolor jest
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2008, o 15:32
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Datura jest trująca (ale tylko po zjedzeniu) należy uważać na zwierzęta oraz dzieci, by nie połykały części rośliny. Datura zawiera m.in alkaloidy: atropinę, hioscyjaminę i skopolaminę, po których spożyciu można dostać nudności i halucynacji.mariokujaw pisze:Witam mam pytanie czy datura jest trująca , zacząłem mysleć o kupnie ale teściowa zaczęła mi nawijac że jest trująca , że ma silne soki że dzieci dotkną i nieszczęście gotowe.
Prawda to czy bzdury???
źródło: Kochajmy ogrody
Ja mam je tyle lat i jeszcze się nie zatrułam, zawsze myje ręce po pracy przy daturach no ale zawsze trzeba myć ręce po pracy w ogrodzie
Szczerze mówiąc jak bym się patrzała która roślina jest trująca to w moim ogródku bym miała 3/4 mniej roślin.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
[quote="Awe"]Witajcie,
ze dedykacją dla Wandy (wanda509) moja tegoroczna datura...
[/quote
Witaj Ewo.. Dziękuje Piękną masz daturkę. Ciekawa jestem czy długo utrzymują się na niej kwiaty? Zauważyłam że moja różowa nie zbyt lubi słońce... Kwiat pięknie się rozwija na wieczór a podczas dnia jeśli stoi w pełnym słońcu...więdnie. Innym nie przeszkadza pełne słonce. Dlatego przestawiłam go w mniej słoneczne miejsce i cieszę się kwiatami co najmniej dwa dni dłużej..
Pozdrawiam Wanda
ze dedykacją dla Wandy (wanda509) moja tegoroczna datura...
[/quote
Witaj Ewo.. Dziękuje Piękną masz daturkę. Ciekawa jestem czy długo utrzymują się na niej kwiaty? Zauważyłam że moja różowa nie zbyt lubi słońce... Kwiat pięknie się rozwija na wieczór a podczas dnia jeśli stoi w pełnym słońcu...więdnie. Innym nie przeszkadza pełne słonce. Dlatego przestawiłam go w mniej słoneczne miejsce i cieszę się kwiatami co najmniej dwa dni dłużej..
Pozdrawiam Wanda
Wandziu,
jak robiłam to zdjęcie (ok.13-tej) datura chroniła się w cieniu dużego drzewa, ale już ok.18- tej po kilku godzinach w palącym słońcu wyrażnie była padnięta. Jest wsadzona do ziemi i nie mogę jej przenieść. W zeszłym roku w tym samym miejscu rosła żółta dubeltowa i super funkcjonowała, wręcz wyrosła na giganta.
Zobaczymy jutro...
jak robiłam to zdjęcie (ok.13-tej) datura chroniła się w cieniu dużego drzewa, ale już ok.18- tej po kilku godzinach w palącym słońcu wyrażnie była padnięta. Jest wsadzona do ziemi i nie mogę jej przenieść. W zeszłym roku w tym samym miejscu rosła żółta dubeltowa i super funkcjonowała, wręcz wyrosła na giganta.
Zobaczymy jutro...
Pozdrawiam Ewa
Witaj Ewo.. Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zareaguje poszczególna odmiana na słońce... Tak jak napisała wcześniej Iwona jedne potrzebują większego nasłonecznienia do wybarwienia się kwiatów a inne nie... Tak samo jest z utrzymaniem się kwiatów.. Jedne świetnie dają sobie rade w pełnym słońcu a inne nie Ewo a jak rośnie żółta czy również stoi w słońcu? Moja biała i żółta stoją w pełnym słońcu i nic im nie szkodzi.. Muszę tylko pilnować aby miały cały czas mokro..Zrobiłam zdjęcia telefonem białej i różowej w tej chwili a jest samo południe.. Z tym że różowa stoi w cieniu..Awe pisze:Wandziu,
Zobaczymy jutro...
Pozdrawiam Wanda
Gosiu... ale cudo pokazujesz... co 3 godziny podlewasz widać że to jej służy. Niesamowita jest ta burza kwiatów...
Odrazu pobiegłam podlać swoją, niestety kielichy piękne rano- już zwiędły.
Wandziu, żółtą miałam w zeszłym roku, rosła w tym samym miejscu co teraz różowa, w pełnym słońcu, urosła wielgachna, z mocnymi gałązkami i zielonymi liśćmi, ale dużo kwiatów nie miała ...
Odrazu pobiegłam podlać swoją, niestety kielichy piękne rano- już zwiędły.
Wandziu, żółtą miałam w zeszłym roku, rosła w tym samym miejscu co teraz różowa, w pełnym słońcu, urosła wielgachna, z mocnymi gałązkami i zielonymi liśćmi, ale dużo kwiatów nie miała ...
Pozdrawiam Ewa