Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

mirka2 pisze:Moje pomidory 22 czerwca dostały profilaktyczny oprysk ACROBATEM po aktywnym komunikacie o zz. Liście nie wykazują na razie objawów niedoborów. Podłoże jesienią było przekopane z obornikiem
( po długiej przerwie). Dlatego liczę, że w tym sezonie owoce zawiążą się również na wyższych piętrach. Ale może się mylę,więc nie zaszkodzi zapytać: czy zastosować FLOROVIT, mam trochę Magicznej Siły, czy Mg SO4 czy coś jeszcze innego co by sie przydało krzaczkom, żeby ładnie wiązały owoce do samej góry. Nie mogę odżałować, że do oprysku zapomniałam dodać florovitu. Proszę o poradę.
forumowicz: "Pokaż jak wyglądają krzaki. Ja Ci w ciemno nic nie powiem, bo jak ?."

Wstawiam fotki. Większość krzaków ma dużo liści chociaż nie dostały gnojówki z pokrzyw i nic oprócz obornika jesienią.
1) Czy usunąć część liści pod pierwszym gronem, np. po jednym co drugi dzień, że usuwa się chore i leżące na ziemi to wiem(zostawic np tylko 3?)
2) Te z cienkimi łodygami należy podkarmić? czego im brakuje?
3) Na odmianie YELLOW już widać niedobór Mg
A może źle zrobiłam pozwalając odmianom malinowym i bawole serce rosnąć na dwa pędy i przez to mają strzelisty pokrój, cienkie łodygi i drobne liście na górze? A "Sława Nadrenii" i St. Pierre mogą być na dwa pędy?
Zależy mi, żeby do samej góry miały mocne łodygi i zawiązywały owoce.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pominęłam jednego "cienkiego" w łodydze i drobnymi liścmi na górze.
Wszystkie podlewane są co 4 dni - rzadziej, ale więcej wody. Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na odmianie Yellow to widać przenawożenie. . Niedobór magnezu to z nadmiaru potasu. Te liście będą wnet granatowe.

Bawole S. Ma smukły pokrój i nieduże liście. Pod folią raczej prowadzi się pomidory na jeden pęd.

A jeśli chodzi o dokarmianie, to jeśli już, to małe stężenie nawozu wieloskładnikowego do każdego podlewania. Z wyjątkiem tych Yelow :D
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki forumowicz. Najwidoczniej ten "żółtek" wdepnął w dużą bryłę obornika, bo potasu nie dostał.
A jutro dzień podlewania, więc dołożę FLOROVITU DO WARZYW ( odpowiedni, czy coś innego?). A w przyszłym sezonie będą prowadzone tylko na 1 pęd.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proszę o pomoc w doborze nawozów dla megagroniastego w 12 litrowej doniczce.

Do ziemi dałem trochę obornika kurzego i nie wykazywał niedoborów, wyjechałem na kilka dni i po powrocie zastałem taki widok:

Obrazek

Od dołu widać, że ciemniejsze (kolor też nieco wpadający we fiolet) zrobiły się nerwy liści, zdjęcie jest w świetle słonecznym i w rzeczywistości liść jest bardziej zielony:
Obrazek

Podlałem go od razu według zalecanej na opakowaniu dawki nawozem:
Obrazek

I tu mam pytanie do forumowicz - czy taki nawóz w standardowych dawkach wystarczy czy trzeba ratować krzaka czymś innym bądź tym nawozem ale a innych niż zalecane dawkach (5 gram na litr wody)?

Z góry dzięki za pomoc...
Pozdrawiam,
Tomek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Będziesz musiał do swojego pomidorka też dorysować owoce jak naszej grazka100 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

forumowicz przyznaję - wyszło Ci to ;:173

A na poważnie - czym i w jakich ilościach dokarmiać go?
Pozdrawiam,
Tomek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Powinni jeszcze sprzedawać w opakowaniach odpowiednia dla pomidorów pogodę.

Na liściach jest niedobór fosforu wywołany niskimi temperaturami. A jak nawozić. Najlepiej przy każdym podlewaniu w ilości 1 gram na litr/ 10g na 10 l/.
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, a czy mógłbyś wyrazić zdanie na temat zdjęć smętnych pomidorów i reszty, które wrzuciłam na górze tej strony?
Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Mam prośbę do was, mam na 3 krzakach niedobór magnezu. Kupiłam w aptece Siarczan magnezu - Magnesiumsulfat - MgSO4 7H2O (Bittersalz - gorzka sól?). Mogę to użyć i w jakim stężeniu? Tylko proszę łopatologicznie... :wink:
Pozdrawiam
Ewa
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ewciu

Dowcip polega na tym, że ten siarczan magnezu w oryginalnym nawozie, to ten sam, który zakupiłaś w aptece. Ten z apteki jest tylko super czysty. Podobno nieekologiczny, bo stosowany u ludzi na przeczyszczenie ;:306

http://www.agromires.info/index.php?opt ... &Itemid=97

Ma to być roztwór od 0,5- 1 % tj od 5-10 gram/ litr.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mzimu pisze:forumowicz, a czy mógłbyś wyrazić zdanie na temat zdjęć smętnych pomidorów i reszty, które wrzuciłam na górze tej strony?
Będę bardzo wdzięczna.
Mógłbym i to krótko. Jesteś na najlepszej drodze do zamordowania swoich pomidorów. Kto to widział by takim niedużym roślinom i do tego w pojemnikach serwować taki asortyment nawozów. Mój pomidor posadzony w kwietniu do ziemi z Biedronki nie nawożony do tej pory NICZYM :!:

Obrazek

Minęły prawie 2 miesiące a on nie przejadł jeszcze tego co było w tym podłożu.

Zwracajcie uwagę na opis podłoży. Ile jest nawozu. A jeśli producent zataja tą informację to po prostu olewamy go tak, jak on nas. :lol:
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

forumowicz, ty jesteś dla mnie Zawisza Czarny... ;:196 Serdecznie Ci dziękuję! Ten siarczan kupiłam w aptece, bo siostra jest aptekarzem :lol: . Myślę, że jak się ziemia trochę osuszy, to problem sam się rozwiąże.
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”