Zapraszam do ogródka Daisy, cz. 2
Dzięki Frido za miłe słowa Zapraszam jak najczęściej. Skopiować możesz co chcesz, a z tulipanami jest problem, z jednej strony tam gdzie rosną piwonie, hosty i hortensje, problemu nie ma, ich liście przysłaniają brzydkie badyle. Przed domem jest problem tam gdzie nie ma hortensji , stawiam tam donice z oleandrami i pelargoniami, ale i tak wszystkiego nie da się zasłonić
Witam Andrzeju, dalej gorąco niestety i nie zanosi się na chłód. Miło witać kogoś ze swojego miasta, daj namiary na swój ogród chętnie Cię odwiedzę
Zakwitła nareszcie skazana na wyrzucenie The Pilgrim. Bardzo długo wyglądała na zasuszony patyk do wyrzucenie, nie miałam jednak serca. Mam w ogrodzie taką przechowalnię, tam ją wsadziłam i zapomniałam, a tu taka niespodzianka
Ta moja przechowalnia to jakieś magiczne miejsce, rosną tam róże, które miałam przesadzić wiosną, nie zdążyłam i koncepcji nie miałam, więc wylądowały tam, raz tylko plewiłam, bo jakoś to ostatnie miejsce do plewienia, rzadko podlewam, z opryskami z reguły nie docieram, stoi tam betoniarka i leży piach, cement i wiecie co te róże wcale nie chorują Nic tam nie ma ani plamistości, ani przędziorka, ani mączniaka Plamy na liściach The Pilgrim to z zaprawy betonowej
Robimy właśnie taras za domem i takie zaniedbane miejsca też mam
Witam Andrzeju, dalej gorąco niestety i nie zanosi się na chłód. Miło witać kogoś ze swojego miasta, daj namiary na swój ogród chętnie Cię odwiedzę
Zakwitła nareszcie skazana na wyrzucenie The Pilgrim. Bardzo długo wyglądała na zasuszony patyk do wyrzucenie, nie miałam jednak serca. Mam w ogrodzie taką przechowalnię, tam ją wsadziłam i zapomniałam, a tu taka niespodzianka
Ta moja przechowalnia to jakieś magiczne miejsce, rosną tam róże, które miałam przesadzić wiosną, nie zdążyłam i koncepcji nie miałam, więc wylądowały tam, raz tylko plewiłam, bo jakoś to ostatnie miejsce do plewienia, rzadko podlewam, z opryskami z reguły nie docieram, stoi tam betoniarka i leży piach, cement i wiecie co te róże wcale nie chorują Nic tam nie ma ani plamistości, ani przędziorka, ani mączniaka Plamy na liściach The Pilgrim to z zaprawy betonowej
Robimy właśnie taras za domem i takie zaniedbane miejsca też mam
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zmiana pH podłoża grzyba.Mój ogród dopadł mączniak HELP!!!! Jest nawet na berberysie, nie mówiąc o katalpach Co jest najskuteczniejsze na tą zarazę??
Grzybska lubią wilgoć i kwaśne, więc np. zasada wybija je do nogi ( kwaśny weglan wapnia, czyli soda oczyszczona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 481#402481
a z fungicydów -np. Amistar.
- darob66
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam;
patrząc na zdjęcie wydaje mi się ,że gałązki ma uniesione wyrażnie do góry więc tak jak pisałam może to być fatigiata czyli może rosnąć kolumnowo.Na zdjęciu widać też ,że ma przyrosty żółta więc może,,Aurea,,szkoda ,że nie napisali jaka to odmiana.Ewo lepszym specem od drzewek jest mój mąż ja ,,siedzę ,,w bylinach.Wieczorkiem pokażę mu to zdjęcie niech On się wypowie
Pozdrawiam Marzena
patrząc na zdjęcie wydaje mi się ,że gałązki ma uniesione wyrażnie do góry więc tak jak pisałam może to być fatigiata czyli może rosnąć kolumnowo.Na zdjęciu widać też ,że ma przyrosty żółta więc może,,Aurea,,szkoda ,że nie napisali jaka to odmiana.Ewo lepszym specem od drzewek jest mój mąż ja ,,siedzę ,,w bylinach.Wieczorkiem pokażę mu to zdjęcie niech On się wypowie
Pozdrawiam Marzena
Dzięki Haniu, dam im podwójną dawkę, na berberysa i katalpy Amistar, bo wyglądają fatalnie, na róże sodę oczyszczoną, tam na razie początki... Może po Amistarze jeszcze poprawić sodą?
Taaa, mam jeszcze przędziorka i już sama nie wiem co Coraz więcej róż ma takie dziwne liście, nie jest to plamistość, są takie suche, pod spodem nie widzę pajęczyny, wygląda to jak rdza, nie mogę teraz zrobić zdjęcia, w pracy jestem
Jakie są objawy przędziorka?
Mam wszędzie remonty, nie wiem w co ręce włożyć, w domu sajgon! Fachowcy, brak czystego kąta, na zewnątrz taras w trakcie powstawania, upał jak diabli i na roślinach wszystkie plagi świata W piątek goście, dwa razy przekładani, z nadzieją, że fachowcy się wyniosą i zdążę posprzątać. Przyjadą pooglądać ogród i taras
Taaa, mam jeszcze przędziorka i już sama nie wiem co Coraz więcej róż ma takie dziwne liście, nie jest to plamistość, są takie suche, pod spodem nie widzę pajęczyny, wygląda to jak rdza, nie mogę teraz zrobić zdjęcia, w pracy jestem
Jakie są objawy przędziorka?
Mam wszędzie remonty, nie wiem w co ręce włożyć, w domu sajgon! Fachowcy, brak czystego kąta, na zewnątrz taras w trakcie powstawania, upał jak diabli i na roślinach wszystkie plagi świata W piątek goście, dwa razy przekładani, z nadzieją, że fachowcy się wyniosą i zdążę posprzątać. Przyjadą pooglądać ogród i taras
Dziękuję Marzenko Ciekawa jestem jaka może być wysoka ta jodła i jak szybko rośnie? Te przyrosty są raczej jasnozielone z tego co pamiętam. Gałązki zdecydowanie rosną w górę.darob66 pisze:Witam;
Pozdrawiam Marzena
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeny, Ewuś!
Podwójną dawkę Amistaru?
Spalisz je
Amistar jest SC, czyli ma środki zminiejszające napięcie powierzchniowe,
a fungicydy są trujące także na małe ssące, więc jednym opryskiem załatwisz i robale ,
i grzyby.
A suche liście mogą być skutkiem odparowania wody/ poparzenia.
Przecież napisałyście, że w cieniu macie ok. +34C, czyli na liściach będzie spokojnie + 50-60C !!!!!!
W nomenklaturze kuchennej, to się nazywa blanszowanie szpinaku
lub suszenie ziół na słońcu
W szkółkach - rozpinają cieniówki, a w ogrodach, pozostaje nam modlitwa
Podwójną dawkę Amistaru?
Spalisz je
Amistar jest SC, czyli ma środki zminiejszające napięcie powierzchniowe,
a fungicydy są trujące także na małe ssące, więc jednym opryskiem załatwisz i robale ,
i grzyby.
A suche liście mogą być skutkiem odparowania wody/ poparzenia.
Przecież napisałyście, że w cieniu macie ok. +34C, czyli na liściach będzie spokojnie + 50-60C !!!!!!
W nomenklaturze kuchennej, to się nazywa blanszowanie szpinaku
lub suszenie ziół na słońcu
W szkółkach - rozpinają cieniówki, a w ogrodach, pozostaje nam modlitwa
Hanuś, no widzisz, ja z tych nerw nie umiem wyrażać się precyzyjnie Mówiąc o podwójnej dawce miałam na myśli, Amistar i sodę
Czy Amistar wytłucze też gąsienice, takie zielone, które wcinają mi liście róż? Wiem, że to one jedzą, bo kiedyś jedną widziałam, ale teraz nie mogę ich znaleźć bo sprytnie się chowają jak oglądam krzewy.
Czy Amistar wytłucze też gąsienice, takie zielone, które wcinają mi liście róż? Wiem, że to one jedzą, bo kiedyś jedną widziałam, ale teraz nie mogę ich znaleźć bo sprytnie się chowają jak oglądam krzewy.
Objawy na liściach pojawiły się przed upałami niestety Poparzone liście mam swoją drogą Ale nic to, damy radę
Widoczek na hibiskusa, przesadzałam go wiosną, cieszę się, że zakwitł
I takie widoczki.
Ice Lady ma niesamowitą ilość kwiatów, kwitnie już drugi raz.
Drugi raz pokazują się kwiaty na Warwick Castle.
Reine des Violets
Schloss Ippenburg
Kupiłam jakąś nową odmianę begonii, jest krzewiasta, w donicy jedna sadzonka, ma olbrzymie liście.
Widoczek na hibiskusa, przesadzałam go wiosną, cieszę się, że zakwitł
I takie widoczki.
Ice Lady ma niesamowitą ilość kwiatów, kwitnie już drugi raz.
Drugi raz pokazują się kwiaty na Warwick Castle.
Reine des Violets
Schloss Ippenburg
Kupiłam jakąś nową odmianę begonii, jest krzewiasta, w donicy jedna sadzonka, ma olbrzymie liście.