Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Daj tej młodej roślince kilka dni na dostosowanie się do nowych warunków. Plumeria to bardzo delikatna roślina i wymaga szczególnego traktowania. Naruszyłaś młode korzenie i teraz muszą odrosnąć. Ziemia do której ją przesadziłaś z pewnością jest wilgotna, nie podlewaj więcej. Za tydzień jak przeschnie podlej z umiarem, lepiej podlać za mało niż za dużo. Liście mogą nawet wszystkie odpaść, bez obaw odrosną.
Życzę dużo słońca i cierpliwości.
Życzę dużo słońca i cierpliwości.
Joaquin
dziękuję za rady ziemia jest wilgotna a roślinka stoi na słoneczku zobaczymy czy coś jej dalej będzie dolegać czy nie będę monitorować i informować na bieżąco
Myślę, że wszystko będzie w porządku i będzie pięknie rosła. Od tego tu jesteśmy joaquin radzi, a ja pocieszam .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
wszystko jest ok roślinka wróciła do normalności
Zamówiłem dzisiaj nasiona plumeri i mam pytanie, do jakiej ziemi je wsadzić? I czy lepiej jest wysiewać na papierowych ręcznikach czy normalnie w doniczce?
najlepiej na keramzycie popatrz z 10 stron do przodu jest cała instrukcja
Ok, dzięki A jak będe je przesadzać do doniczki to dać do samej ziemi kwiatowej czy wymieszać ją z keramzytem?
jeżeli masz doniczkę z dziurkami na dole to nie trzeba pod warunkiem że ziemia będzie przepuszczalna (ja mam np. miesznkę ziemi z piaskiem włóknem kokosowym i styropianem) jeżeli nie masz takiej doniczki to daj na dno keramzyt i pamiętaj aby ziemia była przepuszczalna ;)
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Które listki więdną? Ja też mam młode i im opadają listki ale te z pierwszej pary. To raczej normalne.Martka245 pisze:wczoraj przesadziłam swoje plumerię dziś zauważyłam że jedna z nich ma listki opadnięte i takie mało sprężyste po prostu smutne i wiotkie. czy to oznaka że coś jej jest? podczas przesadzania zauważyłam że cześć korzonek była już przyklejona do starej doniczki i podczas przesadzania (bardzo delikatnego) po prostu się urwały. roślinka jest młoda posadzona na początku lutego. sądzicie że to ma związek z tymi korzonkami? jak jej pomóc?
już jest wszystko ok wszystkie były takie smutne i wiotkie ale już jest wszystko dobrze
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam mam pytanie na mojej malej plumeri pojawily sie na listkach biale plamki i listki wykreca inne w tych samych warunkach maja sie swietnie:)
Może to chwilowe albo może zaatakowały je przędziorki ja też miałem białe plamki i nowe listki dziwnie się kształtowały . Poczekam jeszcze na opinię specjalistów .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
u mnie to samo było. białe plamki, zniekształcone liście, pajęczynka pomiędzy liściami, małe żyjątka na liściu. spryskiwałem liście wodą z szarym mydłem, teraz samą wodą rano i wieczorem. teraz liście ładnie wybarwione i niezdeformowane