Zapraszam do ogródka Daisy, cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Frido za miłe słowa :D Zapraszam jak najczęściej. Skopiować możesz co chcesz, a z tulipanami jest problem, z jednej strony tam gdzie rosną piwonie, hosty i hortensje, problemu nie ma, ich liście przysłaniają brzydkie badyle. Przed domem jest problem tam gdzie nie ma hortensji :? , stawiam tam donice z oleandrami i pelargoniami, ale i tak wszystkiego nie da się zasłonić :?

Witam Andrzeju, dalej gorąco niestety i nie zanosi się na chłód. Miło witać kogoś ze swojego miasta, daj namiary na swój ogród chętnie Cię odwiedzę :D

Zakwitła nareszcie skazana na wyrzucenie The Pilgrim. Bardzo długo wyglądała na zasuszony patyk do wyrzucenie, nie miałam jednak serca. Mam w ogrodzie taką przechowalnię, tam ją wsadziłam i zapomniałam, a tu taka niespodzianka :D Obrazek

Obrazek

Ta moja przechowalnia to jakieś magiczne miejsce, rosną tam róże, które miałam przesadzić wiosną, nie zdążyłam i koncepcji nie miałam, więc wylądowały tam, raz tylko plewiłam, bo jakoś to ostatnie miejsce do plewienia, rzadko podlewam, z opryskami z reguły nie docieram, stoi tam betoniarka i leży piach, cement i wiecie co te róże wcale nie chorują :shock: Nic tam nie ma ani plamistości, ani przędziorka, ani mączniaka :shock: Plamy na liściach The Pilgrim to z zaprawy betonowej :oops:

Robimy właśnie taras za domem i takie zaniedbane miejsca też mam :oops:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewus ja tez mam taką przechowalnie,ale w ogródku warzywnym.Tam ląduje wszystko co nie wiem gdzie posadzić.Ta róża jest śliczna.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Witaj Iza, widzę, że każdy ma takie sekretne miejsce :D

Kupiłam szczepioną jodłę koreańską, ciekawe jak będzie wyglądała docelowo?

Obrazek

Mój ogród dopadł mączniak HELP!!!! Jest nawet na berberysie, nie mówiąc o katalpach :evil: Co jest najskuteczniejsze na tą zarazę??
aktualny
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo :D
dziękuję bardzo za miłe słowa o moich roślinkach :) Twój ogródek i Twoje roślinki tez są w doskonałej formie ,a ta róża jest naprawde przecudna .O Twoim nowym zakupie [mam na myśli koreankę]będę mogła się wypowiedzieć jak zobaczę zdjęcie.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie zobaczyłam zdjęcie Twojej koreanki.Na pierwszy rzut oka wygląda mi na fastigiatę ,chyba ,że zdjęcie zrobiłaś od dołu to mogę się mylic.Dobrze by było ,gdybyś mogła napisać co to za odmiana i Zrób kila zdjęc z różnych stron.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Zdjęcie robiłam na wprost, nie wiem jak to opisać, na pewno nie z dołu, a pisało na metce tylko jodła koreańska :?
aktualny
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Mój ogród dopadł mączniak HELP!!!! Jest nawet na berberysie, nie mówiąc o katalpach Co jest najskuteczniejsze na tą zarazę??
Zmiana pH podłoża grzyba.
Grzybska lubią wilgoć i kwaśne, więc np. zasada wybija je do nogi ( kwaśny weglan wapnia, czyli soda oczyszczona :-)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 481#402481

a z fungicydów -np. Amistar.
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam;
patrząc na zdjęcie wydaje mi się ,że gałązki ma uniesione wyrażnie do góry więc tak jak pisałam może to być fatigiata czyli może rosnąć kolumnowo.Na zdjęciu widać też ,że ma przyrosty żółta więc może,,Aurea,,szkoda ,że nie napisali jaka to odmiana.Ewo lepszym specem od drzewek jest mój mąż ja ,,siedzę ,,w bylinach.Wieczorkiem pokażę mu to zdjęcie niech On się wypowie :D
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Dzięki Haniu, dam im podwójną dawkę, na berberysa i katalpy Amistar, bo wyglądają fatalnie, na róże sodę oczyszczoną, tam na razie początki... Może po Amistarze jeszcze poprawić sodą?

Taaa, mam jeszcze przędziorka i już sama nie wiem co :? Coraz więcej róż ma takie dziwne liście, nie jest to plamistość, są takie suche, pod spodem nie widzę pajęczyny, wygląda to jak rdza, nie mogę teraz zrobić zdjęcia, w pracy jestem :?

Jakie są objawy przędziorka?

Mam wszędzie remonty, nie wiem w co ręce włożyć, w domu sajgon! Fachowcy, brak czystego kąta, na zewnątrz taras w trakcie powstawania, upał jak diabli i na roślinach wszystkie plagi świata :( :cry: :cry: W piątek goście, dwa razy przekładani, z nadzieją, że fachowcy się wyniosą i zdążę posprzątać. Przyjadą pooglądać ogród i taras :evil:
aktualny
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

darob66 pisze:Witam;
patrząc na zdjęcie wydaje mi się ,że gałązki ma uniesione wyrażnie do góry więc tak jak pisałam może to być fatigiata czyli może rosnąć kolumnowo.Na zdjęciu widać też ,że ma przyrosty żółta więc może,,Aurea,,szkoda ,że nie napisali jaka to odmiana.Ewo lepszym specem od drzewek jest mój mąż ja ,,siedzę ,,w bylinach.Wieczorkiem pokażę mu to zdjęcie niech On się wypowie :D
Pozdrawiam Marzena
Dziękuję Marzenko :D Ciekawa jestem jaka może być wysoka ta jodła i jak szybko rośnie? Te przyrosty są raczej jasnozielone z tego co pamiętam. Gałązki zdecydowanie rosną w górę.
aktualny
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Jeny, Ewuś!
Podwójną dawkę Amistaru? :shock:
Spalisz je :?
Amistar jest SC, czyli ma środki zminiejszające napięcie powierzchniowe,
a fungicydy są trujące także na małe ssące, więc jednym opryskiem załatwisz i robale ,
i grzyby.
A suche liście mogą być skutkiem odparowania wody/ poparzenia.
Przecież napisałyście, że w cieniu macie ok. +34C, czyli na liściach będzie spokojnie + 50-60C !!!!!!
W nomenklaturze kuchennej, to się nazywa blanszowanie szpinaku
lub suszenie ziół na słońcu :roll:
W szkółkach - rozpinają cieniówki, a w ogrodach, pozostaje nam modlitwa :lol:
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Hanuś, no widzisz, ja z tych nerw nie umiem wyrażać się precyzyjnie :? Mówiąc o podwójnej dawce miałam na myśli, Amistar i sodę :D

Czy Amistar wytłucze też gąsienice, takie zielone, które wcinają mi liście róż? Wiem, że to one jedzą, bo kiedyś jedną widziałam, ale teraz nie mogę ich znaleźć bo sprytnie się chowają jak oglądam krzewy.
aktualny
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Objawy na liściach pojawiły się przed upałami niestety :( Poparzone liście mam swoją drogą :? Ale nic to, damy radę :D

Widoczek na hibiskusa, przesadzałam go wiosną, cieszę się, że zakwitł :D Obrazek

I takie widoczki.

Obrazek
Obrazek

Ice Lady ma niesamowitą ilość kwiatów, kwitnie już drugi raz.

Drugi raz pokazują się kwiaty na Warwick Castle.

Obrazek

Obrazek Reine des Violets
ObrazekSchloss Ippenburg

Kupiłam jakąś nową odmianę begonii, jest krzewiasta, w donicy jedna sadzonka, ma olbrzymie liście.

Obrazek
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”