Chmiel japońskii (Humulus japonicus )
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chmiel japoński
Ja bym siała...co Ci szkodzi
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alenko! Dziś kupiłam nasiona a nie było to łatwe,całe miasto oblatałam dopiero w sklepie z śrubami i takim tam żelastwem.Mała półeczka z nasionami no i jest . Już zasiany no i zobaczymy co to za gagatek!
Na chmiel nigdy nie jest za późnoanym pisze:Czy mogę jeszcze wysiać chmiel? Nie za późno?
Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia - będzie rósł,tylko najwyżej nie zdąży się tak rozwinąć jak te wysianie wcześniej.
Ale że to nie jest roślina kwitnąca,to nie ma problemu w rodzaju "czy zdąży zakwitnąć". Najwyżej nie zdąży pokryć całej pergoli
Chciałam sfotografować mój chmiel,ale mi się zapomniało. Lada moment wyląduje na balkonie,w tej chwili jest już poprzesadzany do skrzynki i dostał sporego powera wzrostowego
- anym
Pestko!
Czekamy na zdjęcia Ja zasiałam do gruntu. Po jakim czasie wschodzi chmiel?
Gdzieś do dwóch tygodni powinien już być na wierzchu.anym pisze:Pestko!
Ja swój przestawiłam na balkon,co przypłacił leciutkim załamaniem (co najmniej pół godziny leżał splątany na ziemi,a ja walczyłam ze sznurami )
Jak się zaaklimatyzuje do reszty,to cyknę foto. Teraz ma jakieś 40 cm na moje oko.
- anym
Czy siał ktoś chmiel do gruntu? Zasiałam dwa tygodnie temu i na razie nic nie wschodzi. Trochę mnie to niepokoi.
- anym
Czyżby nikt nie siał chmielu bezpośrednio do gruntu?
Codziennie zaglądam i nic(leniwiec)
Codziennie zaglądam i nic(leniwiec)
- anym
Minęło trzy tygodnie od siewu, na osiem nasionek wykiełkowały tylko dwa, a tak liczyłam na ścianę zieleni
Nie wiem kiedy powinno się siać do gruntu,ale wiele nasion i roślin chyba nie wytrzymuje lodowych świętych (którzy notabene też się pojawiają kiedy chcą,czasem po terminie).
W doniczkowych warunkach powinny wykiełkować wszystkie nasiona,ewentualnie jak się je źle pielęgnuje,np. przelewa,to część może dać za wygraną.
Na zewnątrz pogoda w ogóle jest do bani - podczas tych intensywnych deszczy zdjęłam co mogłam z balkonu,ale chmielu już niestety nie będę po raz kolejny odpinać i dręczyć,więc został.
Całe szczęście,że jakoś sobie poradził,mimo wielu dni w bajorze.
Zawsze też trzeba brać poprawkę na to,że jakieś paskudztwo może nam się dobrać do chmielu i część liści trzeba będzie usunąć.
Dlatego z mojego doświadczenia lepiej posiać za dużo i potem ciąć,niż odwrotnie.
W doniczkowych warunkach powinny wykiełkować wszystkie nasiona,ewentualnie jak się je źle pielęgnuje,np. przelewa,to część może dać za wygraną.
Na zewnątrz pogoda w ogóle jest do bani - podczas tych intensywnych deszczy zdjęłam co mogłam z balkonu,ale chmielu już niestety nie będę po raz kolejny odpinać i dręczyć,więc został.
Całe szczęście,że jakoś sobie poradził,mimo wielu dni w bajorze.
Zawsze też trzeba brać poprawkę na to,że jakieś paskudztwo może nam się dobrać do chmielu i część liści trzeba będzie usunąć.
Dlatego z mojego doświadczenia lepiej posiać za dużo i potem ciąć,niż odwrotnie.
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może będzie ładnie i zarośnie wszystko tworząc ścianę zieleni Uszczykuj żeby się rozkrzewiałanym pisze:Minęło trzy tygodnie od siewu, na osiem nasionek wykiełkowały tylko dwa, a tak liczyłam na ścianę zieleni
Mój na razie spokojny..
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
Spokojny i ładnyAlenka pisze: Mój na razie spokojny..
Teraz pewnie wygląda jeszcze lepiej?
Czy chmiel lubi cień? Pnie się po ścianie czy potrzebuje drabinki?
Pozdrawiam Ania
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Najlepszym stanowiskiem dla chmielu jest półcień, ale dobrze rośnie również na słońcu. Podpór czepia się przy pomocy wąsów czepnych, jednak w początkowych fazach wzrostu należy mu pomóc się złapać, a potem już idzie jak burza.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka