Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

To przez ten wątek właśnie jestem w strachu bo po obejrzeniu tych zdjęć wyszło mi że mam:zarazę z.,szarą pleśń, Brunatną plamistość liści, alternariozę i to wszystko naraz dlatego się trochę wystraszyłem i wolałem spytać specjalistów.
Dzięki za poradę
Mam jeszcze jedno pytanie jaki okres karencji na te pomidory po radomilu należy przyjąć.
Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mlody ja w tamtym roku też miałam chyba wszystko na raz. forumowicz powiedział że jest tam wszystko prócz przelania :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Rafał,
Ridomil - karencja dla pomidora 7 dni

http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=974
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04

Post »

PaulaPola
To nie jest dobra wiadomość bo miałem nadzieje że choć kilka pomidorów zjem. Staram się kontrolować, wietrzyć w nocy i w dzień, obrywać wszystko co rośnie obok, a w moim przypadku to nie łatwe 130kg wagi i prawie 2m wzrostu podlewać i na dodatek czytać wszystko co napisane na forum o pomidorach a i tak wychodzi byle jak. No ale cóż człowiek uczy się na błędach, za rok będę mądrzejszy i kilku błędów na pewno nie popełnię.

jokaer
Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Rafał
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Robię cytrynian wapnia z skorupek jaj. Skorupki z 10 jaj + 100g kwasku + 250 ml wody (przez pierwsze 3 dni) potem dolałem 500ml wody bo zgęsło się teraz jest 750ml wody.

Ile dni to musi się przerabiać
buczonet
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2013, o 12:16

Post »

A ja mam taki problem z pomidorkami że listki się zwijają ku górze... i po czasie robią się takie cieniutkie... Dodam że działkę mam od maja więc nie wiem czy ktos cos tam nawoził czy nie! wczoraj opryskałem pomidory "magiczna siła" i dwa razy pryskałem przeciw zarazie ! Pomoże ktoś zdjagnozować co to może być ?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Pomocy!Czy moje pomidory mają szarą pleśń, czy inną zarazę? Plamki pod spodem liści i opadanie zawiązków, a jeden nawet taki znalazlam:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Pomidory wysadzone przełom kwietnia i maja, opryskane 4 czerwca preparatem żurkowym, 12 czerwca Topsinem - opadały zawiązki, na nich zdiagnozowana przez forumowiczów szara pleśń, na liściach nic jeszcze nie było. 25 czerwca oprysk preparatem żurkowym. Chyba za późno zaczęłam te opryski i co teraz? Tylko chemia, ale jaka? Mam Topsin, Mildex, Curzate M i oczywiście Miedzian :evil: , czy coś innego trzeba?
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Eugenio. Prawdopodobnie popełniłaś błędy w momencie nawożenia i dlatego powstają takie choroby, jak szara pleśń i sucha zgnilizna wierzchołkowa. Nie wiem z czego składa się ten Twój żurek, jakie ma pH. Warto zastanowić się, czego pomidory mają za mało, a czego za dużo i ile masz wapna w ziemi.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Betalux w fazie pączków wykazuje niedobór magnezu.
Czy mogę go opryskać( co będzie lepsze) Florowitem uniwersalnym czy siarczan magnezu (mam 25g to jak to rozrobić?)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Ludwiku Nawożenie na jesieni obornik krowie placki po całości zakopany na szpadel. Mniej więcej tydzień po posadzeniu - superfosfat wzbog. po pół litra na roślinę /1 łyżeczka na 1 litr. Gnojówka z pokrzyw i skrzypu pod koniec maja. Podlane po pół litra na roślinę siarczan potasu /1 łyżeczka na 1 l. Dwa opryski siarczanem magnezu i jeden saletrą potasową. Preparat żurkowy dwa razy - 1 litr zakwasu + 100 ml kredy malarskiej rozpuszczonej w wodzie, a po 24 godz. + 1,10 l. wody. No i jeden raz Topsin - 12 czerwca chyba.
Kwasowości jego nie mierzyłam, ale zakwas w smaku był mocno kwaśny. Jaka gleba też nie wiem tak naprawdę, bo sprzęt do mierzenia mam marny i wszędzie widzi do 7 pH.
Podlewane teraz co drugi dzień, bo przedtem i tak było mokro i zimno. Za wcześnie wysadzone, bo za wcześnie wysiane.
I co teraz, chyba zostawię je w spokoju na jakiś czas, po za opryskiem na szarą pleśń. A może ten czubek porażony od szarej pleśni, a nie sucha zgnilizna?
Obrazek
A najlepiej trzymają się Red Cherry - nic ich nie bierze, tfu,tfu.
Pozdrawiam Eugenia
NowyFarmer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 kwie 2013, o 14:02

Post »

Witam mam problem ze swoimi pomidorami z dnia na dzień pojawiło się na ich łodygach dziwne zabarwienie jak na zdjęciu ( na okolo 50 sadoznek cos takiego wystepuje za 3-4):

Obrazek

Pomijając fakt ze je ,,lekko" zapuściłem i trzeba je przeplewic porzadnie ma ktos jakieś rady- boje sie ze prędzej czy później padną a szkoda by było bo normalnie maja owoce:/

Co z tym robic? Jakies opryski? da się to ratowac?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OJOJOJOJ, ja tu krakać nie będę, ale u mnie chyba w tamtym roku wyglądała tak zaraza ziemniaczana łodygowa, liście też mocno porażone były.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

NowyFarmer pisze:Co z tym robic? Jakies opryski?
A jakie i kiedy już robiłes ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”