Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
Idę szukać. Dziękuję.
Ps. Jeszcze nie ma złoczyńcy.
Ps. Jeszcze nie ma złoczyńcy.
- lizbonka
- 50p
- Od: 28 maja 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam na wątku Datury
Mam ten kwiat na swoim ogrodzie. W sumie miałam dwie, ale w sprytny sposób pozbyłam sie jednej dajac w prezencie znajomym
Została mi dość duża...
Zdjęcie z zeszłego roku
W sumie na zdjęciach straciła już dużo kwiatów ale było ich ok 60 szt na większej
Ścięłam ją mocno przed zimą(bez planu, tak po prostu gdzie ręką chwyciłam tam cięłam).W chwili obecnej ma już otwarych kilkanaście kwiatów, reszta za chwilę się otworzy....
Nawożę ją i nawozem do Datur i tym co mam pod ręką... nawet nawozem do pelargoni Rośnie jak chwast... Jak gdzieś wyjeżdżam to wsadzam donicę do ogromnej misy i zalweam wodą
Chciałabym wiedzieć czy to moje drzewko potrzebuje większej donicy(Obecnie ma ok 1,50m) ? Czy mogę ją teraz przesadzić mimo iż kwitnie ? Czy Przesadzenie spowoduje rozrost korzenia i zatrzyma kwitnienie? W donicy , w której jest na zdjęciach , jak osiągnie swój wzrost ok sierpnia zaczyna się przewracać przy każdym podmuchu wiatru... Co radzicie?
Pozdrawiam
Mam ten kwiat na swoim ogrodzie. W sumie miałam dwie, ale w sprytny sposób pozbyłam sie jednej dajac w prezencie znajomym
Została mi dość duża...
Zdjęcie z zeszłego roku
W sumie na zdjęciach straciła już dużo kwiatów ale było ich ok 60 szt na większej
Ścięłam ją mocno przed zimą(bez planu, tak po prostu gdzie ręką chwyciłam tam cięłam).W chwili obecnej ma już otwarych kilkanaście kwiatów, reszta za chwilę się otworzy....
Nawożę ją i nawozem do Datur i tym co mam pod ręką... nawet nawozem do pelargoni Rośnie jak chwast... Jak gdzieś wyjeżdżam to wsadzam donicę do ogromnej misy i zalweam wodą
Chciałabym wiedzieć czy to moje drzewko potrzebuje większej donicy(Obecnie ma ok 1,50m) ? Czy mogę ją teraz przesadzić mimo iż kwitnie ? Czy Przesadzenie spowoduje rozrost korzenia i zatrzyma kwitnienie? W donicy , w której jest na zdjęciach , jak osiągnie swój wzrost ok sierpnia zaczyna się przewracać przy każdym podmuchu wiatru... Co radzicie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Piękna jak marzeniezjawka pisze:Beatko to mogą być gąsienice... potrzebna latarka i spray na komary dla Ciebie oczywiście
Możesz również wcześnie rano złapać te paskudy
Agnieszko ale wielki pączek już
A tak zakwitła Wildfire
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Boskie te Wasze datury,ja z niecierpliwością czekam na choćby jeden pączek,od jakiegoś tygodnia dostaje "ostrą"dawkę zasilaczy,wcześniej co 2,3 tyg biopon do datur i słabo rosła,teraz dosłownie w oczach,przez ten bardzo zimny deszczowy tydzień schowana pod daszkiem u córki w piaskownicy(wypożyczyła mi swój domek zabaw ) urosła 8cm,teraz jest dużo korzystniejsza pogoda no i nawozów dużo dostaje to liczę na silniejszy wzrost no i pączki a później kwiatuszki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
Moje biopon do datur dostawały codziennie,a teraz na przemian z nawozem na zawiązywanie pąków kwiatowych.MagdaB2701 pisze:Boskie te Wasze datury,ja z niecierpliwością czekam na choćby jeden pączek,od jakiegoś tygodnia dostaje "ostrą"dawkę zasilaczy,wcześniej co 2,3 tyg biopon do datur i słabo rosła,teraz dosłownie w oczach,przez ten bardzo zimny deszczowy tydzień schowana pod daszkiem u córki w piaskownicy(wypożyczyła mi swój domek zabaw ) urosła 8cm,teraz jest dużo korzystniejsza pogoda no i nawozów dużo dostaje to liczę na silniejszy wzrost no i pączki a później kwiatuszki.
Pozdrawiam Robert.
Chwale się ,dzisiaj moje slicznotki pokazały się w pełnej krasie .
Jestem dumna jak paw
nie wiedziałam jakie w jakich kolorach będa kwiaty ,wszystkie jakie mam podostawałam od znajomych.Jeszcze pare niespodzianek przede mną bo na jednej sa pąki a na mniejszych nic się jeszcze nie pojawiło.Mam nadzieje że się pojawi.
Jestem dumna jak paw
nie wiedziałam jakie w jakich kolorach będa kwiaty ,wszystkie jakie mam podostawałam od znajomych.Jeszcze pare niespodzianek przede mną bo na jednej sa pąki a na mniejszych nic się jeszcze nie pojawiło.Mam nadzieje że się pojawi.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Szczęka na podłodze ale cuda
no piękne są, zazdroszczę u mnie na razie posucha, tylko 1 roczna ma pąki
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Żółta bardzo mi się podoba
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
Pozdrawiam Robert.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Może to Velvet Lady
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
O rany biała, pełna datura, no cudo