Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2013, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Ok ok widze ale niestety az tak wiele dla nich poswiecac nie będę. użyje tego: PREVICUR ENERGY 840 SL
nie wiem tylko jak to rozmieszać żeby działało a nie zniszczyło roślin (opryskując je)?
nie wiem tylko jak to rozmieszać żeby działało a nie zniszczyło roślin (opryskując je)?
Jeśli tego użyjesz, pożegnasz się z pomidorami.
Użyj Ridomilu, (samego), w ostateczności Infinito. To ostatnie, nie ma rejestracji na pomidora, ale jest bardzo skuteczne na ZZ. Infinito, pryskasz więc na swoje ryzyko.
Użyj Ridomilu, (samego), w ostateczności Infinito. To ostatnie, nie ma rejestracji na pomidora, ale jest bardzo skuteczne na ZZ. Infinito, pryskasz więc na swoje ryzyko.
Dlaczeo winterek? próbowałeś?
Wg mnie nie zniszczy, może nie zadziałać...w sensie powstrzymać.
'Substancja czynna: propamokarb w postaci kompleksu z HCL /3-(dimetyloamino)propylokarbaminian propylu/(związek z grupy pochodnych kwasu karbaminowego) - 530 g w 1 litrze środka,
fosetyl glinowy /etylowodorofosfonian glinu/'(związek z grupy fosfonowych) - 310 g w 1 litrze środka.'
Ja bym próbowała - do oprysku jak dla siewek w instrukcji - roztwór 0,3% (300 ml środka w 100 litrach wody) http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... at&id=1030 Oprysk musi być bardzo staranny
Dla testu, jak masz ochotę, możesz zrobić roztwór o,4% ale to do starannego zapędzlowania miejsc chorych na porażonym krzaku, to poza opryskiem oczywiście
*Jeszcze spojrzałam na środek Pyton na zarazę - też ma w składzie propamokarb
Wg mnie nie zniszczy, może nie zadziałać...w sensie powstrzymać.
'Substancja czynna: propamokarb w postaci kompleksu z HCL /3-(dimetyloamino)propylokarbaminian propylu/(związek z grupy pochodnych kwasu karbaminowego) - 530 g w 1 litrze środka,
fosetyl glinowy /etylowodorofosfonian glinu/'(związek z grupy fosfonowych) - 310 g w 1 litrze środka.'
Ja bym próbowała - do oprysku jak dla siewek w instrukcji - roztwór 0,3% (300 ml środka w 100 litrach wody) http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... at&id=1030 Oprysk musi być bardzo staranny
Dla testu, jak masz ochotę, możesz zrobić roztwór o,4% ale to do starannego zapędzlowania miejsc chorych na porażonym krzaku, to poza opryskiem oczywiście
*Jeszcze spojrzałam na środek Pyton na zarazę - też ma w składzie propamokarb
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Previcur zabezpiecza przed grzybami glebowymi, nie przez zz.
Używa się go w fazie siewek głównie przeciwko ich zgorzeli.
Używa się go w fazie siewek głównie przeciwko ich zgorzeli.
Comciu to ja wiem, ale popatrz na skład i dopisałam o ŚOR Pyton
Nie próbowałem i nie zamierzam.
To nie jest środek na ZZ.
Monika, wiesz o tym dobrze.
A skoro "może nie zadziałać", to po co tym pryskać ?
To nie jest środek na ZZ.
Monika, wiesz o tym dobrze.
A skoro "może nie zadziałać", to po co tym pryskać ?
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Grzesiek pousuwaj sobie te uschnięte kwiatki przy pomidorach, żeby Ci się coś nie przyplątało
Mam na imię Ilona...
Winterek zapytałam tylko, bo może miałeś jakieś doświadczenia, bez urazy.
Oczywiście, że nie jest to środek przeznaczony do zwalczania zz, chociaż składniki w innej konfiguracji są stosowane na zz. Tu są dwa środki systemiczne, w tym jeden przemieszcza się z sokami.
Dlatego napisałam, że ja bym próbowała, gdyby to były moje tak mocno porażone krzaki, a pod ręką nic bym nie miała. I nie namawiam Cię NowyFarmer, słuchaj się doświadczonych i kupuj odpowiednie środki czytając oczywiście instrukcję
Oczywiście, że nie jest to środek przeznaczony do zwalczania zz, chociaż składniki w innej konfiguracji są stosowane na zz. Tu są dwa środki systemiczne, w tym jeden przemieszcza się z sokami.
Dlatego napisałam, że ja bym próbowała, gdyby to były moje tak mocno porażone krzaki, a pod ręką nic bym nie miała. I nie namawiam Cię NowyFarmer, słuchaj się doświadczonych i kupuj odpowiednie środki czytając oczywiście instrukcję
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzesiek44 napisał:
Witam, na lisciach pomidorów zaobserwowałem taki oto plamki - czy to jest Alternarioza. To jest moja pierwsza uprawa pomidorów. Plamy są na baronach oraz na obok rosnących bawolich sercach po prawej stronie folii. po Lewej stronie krzaki są czyste. Czym mam pryskac i zarażone krzaki czy wszystkie?
W kilkuletniej mojej przygodzie z Baronem, zawsze on "obrywał" pierwszy. Bez względu na to jaka choroba atakowała pomidory. Ten rok jest ostatnim w którym uprawiam tę odmianę, mimo że je bardzo lubię.
Witam, na lisciach pomidorów zaobserwowałem taki oto plamki - czy to jest Alternarioza. To jest moja pierwsza uprawa pomidorów. Plamy są na baronach oraz na obok rosnących bawolich sercach po prawej stronie folii. po Lewej stronie krzaki są czyste. Czym mam pryskac i zarażone krzaki czy wszystkie?
W kilkuletniej mojej przygodzie z Baronem, zawsze on "obrywał" pierwszy. Bez względu na to jaka choroba atakowała pomidory. Ten rok jest ostatnim w którym uprawiam tę odmianę, mimo że je bardzo lubię.
NowyFarmer
jeszcze jedna rzecz, bo właściwie, to ja nie wiem, gdzie rosną te Twoje pomidorki. Zasugerowałem się, że w gruncie, ale pewności nie mam.
Jeśli to jakiś namiot, szklarenka, to Ridomil, nie jest przewidziany pod osłony.
Jest niebezpieczeństwo, że zrobi się "bum".
Gdyby te pomidorki rosły u Ciebie pod dachem, zamiast Ridomilu, użyj Acrobatu.
Acrobatem, musiisz bardzo dokładnie opryskać rośliny.
jeszcze jedna rzecz, bo właściwie, to ja nie wiem, gdzie rosną te Twoje pomidorki. Zasugerowałem się, że w gruncie, ale pewności nie mam.
Jeśli to jakiś namiot, szklarenka, to Ridomil, nie jest przewidziany pod osłony.
Jest niebezpieczeństwo, że zrobi się "bum".
Gdyby te pomidorki rosły u Ciebie pod dachem, zamiast Ridomilu, użyj Acrobatu.
Acrobatem, musiisz bardzo dokładnie opryskać rośliny.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2013, o 08:02
Pomidory rosną w folii, a czy moge opryskać Dithane neotec 75wg bo akurat taki posiadam - czy to powstrzyma te rdzawe plamy? Czy pryskac same liście - od góry czy od dołu również, łodygi i pomidory tez?
Mam tez kilka krzaków w gruncie, ale na razie nic sie z nimi niepokojacego nie dzieje.
Mam tez kilka krzaków w gruncie, ale na razie nic sie z nimi niepokojacego nie dzieje.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2013, o 08:02
Dodam jeszcze że jeden raz robiłem oprysk miedzianem w połowie maja, mieszkam na podkarpaciu, - może wystarczy jeszcze raz miedzianem prysnąc?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy!
na stronie 6 zamiściłem zdjęcia swoich pomidorów....pomoże ktoś zdjgnozowa co to jest???
na stronie 6 zamiściłem zdjęcia swoich pomidorów....pomoże ktoś zdjgnozowa co to jest???