Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Post »

Co do Hrabiny...sama nie wiem...jest taka piękna :D Ale chyba ją przynajmniej spróbuję przesadzić...
Myślałam o tych wszystkich różach, które właśnie posadziłaś: Big Purple, Gipsy Boy i Avalon...Big Purple ktoś mi odradził, ale nie pamiętam dlaczego...Będę się przyglądać, jak się mają u Ciebie :D
A w ogóle to masz pięknie, o! ;:108
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko, Schneewitchen mam i zwę ją Icebegr, piękna róża. Mam zamiar dokupić jeszcze jedną, ale w wersji pnącej, i na tą drugą będę mówić Schneewitchen, udając, że mam 2 odmiany ;:306
Cóż wczoraj też nie próżnowałam, posadziłam 2m żywopłotu z jaśminu, do tego 4 berberysy bordowe, pęcherznicę diabolo i czerwoną leszczynę. Potem podlałam to 8ma 10-litrowymi wiadrami i kolejne 2 takie wiadra zaniosłam pod świerka. Niedawno Ela go wykopała a ja dałam miejscówkę u siebie. Nie wiem czy przeżyje, ale dbam o niego jak mogę. Może go przyciąć, tzn.ogołocić z przyrostów chociaż...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dzięki Ci, Januszu ;:180 , Twoje słowa i opinia o ogrodzie pozwoliły mi wyprostować się z dumą, choć z pewnym zażenowaniem. A jak się teraz będę starać, żeby nie wypaść z tego ekskluzywnego grona ;:224.
W dowód wdzięczności dedykuję Ci fragment tzw. rabaty ulubionej.

Obrazek

Krysiu, Ibrakadabra, to podstępne stworzenie :evil:. Ona z tego miejsca wypatruje żab, które potem z upodobaniem molestuje. Ale, o dziwo, nie robi im krzywdy.
Pracy w ogrodzie odpuścić nie mogę. Jak wiesz, zaangażowałam się też w prace w innym ogrodzie i nie mogę dopuścić, żeby mój uległ zaniedbaniu i wyglądał gorzej... Co by sobie Janusz o mnie pomyślał ;:218.
Krysiu, dla Ciebie lilia Pearl Jessica. Tu pan Lillypol popisał się daltonizmem, bo tę lilię reklamował jako czysto różową ;:218 . Niemniej ładna jest ;:224.

Obrazek

Alicjo, i Ty też mnie do nieróbstwa namawiasz ;:306. Nie potrafię...
Słusznie wytknęłaś mi niedopatrzenie. Sama namawiam do podpisywania zdjęć. Błąd naprawiłam, zdjęcia podpisałam. Masz rację, jest tam śliczny powojnik Fujimusume, wzorcowo błękitny i mój ulubiony liliowiec Citrina. Pozdrawiam i dedykuję Ci obrazek znad jeziora.

Obrazek

Gajowa ;:167 , no widzisz, jeden doradza, drugi odradza i bądź tu, czlowiecze, mądry ;:218.
Wychodzi na to, że mimo iż proch dawno wynaleziono, każdy i tak proch za własny użytek w pocie czoła wynajduje. A że warunki mamy czasem bardzo różne (np. u mnie skrajnie sucho :evil:), to i róże bardzo różnie się zachowują. Ciekawe z tą Big Purple, pan Ćwik bardzo ją zachwalał. Pan Sołtys też pięknie o niej pisze. Słowem: pożywiom - uwidim. Miłego.
Dla Ciebie ciągle mnie zachwycający Victor Verdier.

Obrazek

Sosenko, pracusiu, życzę, żeby Ci się świerk przyjął, reszta roślin też. Masz miejsce na takie wielkie krzaki, ja swoje pęcherznice już dawno porozdawałam, bo by mnie wysiedliły z ogrodu ;:306.
Rosną u sąsiadów z obu stron, więc tak jakby u mnie... ;:224.
Jednak białe róże coś szlachetnego w sobie mają... Ale dla Ciebie przekwitający domniemany marketowy A :uszy. Oszukany, ale bardzo piękny.

Obrazek

Serdecznie pozdrawiam i życzę Wam pogodnego ciepłego dnia, a sobie... deszczu - Jagi
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tak, poproszę dla mnie pogodnego dnia, a w nocy deszcz ;:180 , żeby mi dodatkowo wzmocnił podlewanie, bo uważam, ze podlewanie, podlewaniem, ale deszcz jest 100 lepszy jeśli chodzi o wodę dla roślinek.
Jagódko mam 3600m2 do obrobienia/obsadzenia, myślę, że pęcherznice tak szybko mnie nie wygonią. Sadzę je wzdłuż granicy, żeby potem żywopłot z nich mieć. Towarzyszą im: żylistki, tawuły greifscheim, szare, jarzębolistne, ligustry, lauteus, berberysy i jak przygotuję ziemię i wyrównam teren to hortensje z tujami za plecami, bo to już blisko tarasu i chcę zimą też być osłonięta. Mam tak 140mb do obsadzenia.
Jakbyś chciała więcej szczegółów, to schemat dziś robiłam poglądowy :wit
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jagódko, od tej chwili, dzięki Tobie, Liliowiec Citrina jest również moim ulubionym ;:173

Jestem pod wrażeniem zmian jakie wprowadzasz w swoim ogrodzie. ;:oj Już widzę oczami wyobraźni, tą feerię barw i zapachów jakie zapanują u Ciebie w przyszłym roku ! Sama radość :heja
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ibra wczasująca się nad jeziorem... Oj ta ma się dobrze :heja Ale molestująca żaby ;:oj A może ona liczy na królewicza???
Janusz ma rację. Ogród jest bez zarzutu :D Ale przyznam, że moją ulubioną (najnajnajulubieńszą) jego częścią jest gospodyni ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jaguś ;:196 za lelijkę dziękuję. ;:180
Ibra zachowuje się jak na kota przystało. Nawet , jak nie musi , trenuje łowy. :lol:
U mnie przeszła burza z ulewnym deszczem.
Czy Twój ogródek też załapał się na darmowe i zdrowe podlewanie ?
:wit
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Jaguś marzeń jak na razie spełnić nie mogę bo nie ma rudego kota tygryska w okolicy :( tego biało rudego kotka działkowa wyprowadziła z mojego domu bardzo była o te młode zazdrosna ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jaguś nadrabiam zaległości, bo zmęczenie mnie zmaga wcześniej niż zwykle. Nie wiem czy to wynik nadmiaru wydarzeń czy upału, ale oczy już podpieram zapałeczkami. Rudzielec mój ulubiony, ale wędkarz nad jeziorem też mi się podoba! a owoce świdośliwy wszyściutkie obgryzła sarna! ;:oj
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Choć burza huczy wokół nas,
Do góry wznieśmy skroń,
Niestraszny dla nas burzy czas,
Bo silną przecież mamy dłoń!

(Piosenka żeglarska)

Przed burzą zdążyłam skosić szczecinę na reprezentacyjnym trawniku. Choć silny szkwał poprzewracał donice na tarasie, to ogród... zachwycony i rzetelnie podlany ;:oj. Nareszcie :heja.
Już nie pada, ale niebo gruchoce dalej...

Na rabatce po srebrnym iglaku nie ma już śladu, że coś z niej zniknęło...

Obrazek

Knirps, dziwna róża, kwitnie dołem, ale do góry i na boki wysuwa drapieżne długie łapy :shock:.

Obrazek

Nowa miejscówka srebrnego i podcięta trzmielina oraz wiązik Geisha.

Obrazek

Uporządkowana macierzankowa z nową fryzurą srebrnego świerka.

Obrazek

Ulubiona z wykoszonym trawnikiem, przed burzą.

Obrazek

Tarasowa przed deszczem.

Obrazek

Stróż kabla od kosiarki.

Obrazek

Nareszcie leje.

Obrazek

"Pejzaż, jak umyty stół" (Jacek Kaczmarski). Kuchenna po deszczu.

Obrazek

Tyle na razie. Idę wspomnieć PRL, obejrzę kultowy "07 zgłoś się" - Jagoda
Nie zorientowałam się, że tylu gości u progu. Jak fajnie ;:333 . Odpowiem po filmie.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Jaguś, piękne, wypieszczone te Twoje rabatki. Wzdycham tylko sobie cichutko...... ta olbrzymia kępa dzwonków, monstrualna żurawka. ;:oj O różach nawet nie wspominam. ;:218 I ten świerk srebrny w nowej fryzurce. ;:173 No i zaczęło coś mi po łbie latać, bo mam 3 zwykłe obok siebie rosnąca.... a gdyby tak im zmienić image, tylko na różnej wysokości. Hm. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sporo masz pracy z porządkowaniem rabat, bo rośliny mocno rozrośnięte. Efekty bardzo mi się podobają. Mnie też czeka trochę przemeblowań na rabatach, bo albo rośliny włażą na siebie, albo kolorystycznie się gryzą. Ale to nie teraz, jesienią albo dopiero w przyszłym roku. Na razie zaniosłam szpadel do garażu i zamierzam odpoczywać. Ciekawe, jak długo wytrzymam.
Słoneczny mur mam tylko jeden, od strony ulicy. Myślałam o posadzeniu tam pnących róż na murze, ale jak zaczęłam czytać o wszystkich nękających je chorobach i szkodnikach, to stchórzyłam i zdecydowałam się na powojniki. Wtedy zaczynałam dopiero urządzanie ogrodu, nie miałam jeszcze ani jednej róży i obawiałam się, że nie będę umiała się nimi zajmować, żeby zdrowo rosły. Kto wie, może kiedyś dopadnie mnie różana choroba, wywalę część bylin i nasadzę róż ile wlezie. Na razie opieram się pokusie.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

megi1402 pisze: Na razie opieram się pokusie.
Ciekawe jak długo? ;:306
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”