Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
Mam nasiona z terminem siewu lipiec-sierpień/więc to raczej na zbiór jesienny/,ale chciałabym zrobić rozsadę,kiedy się za to zabrać,żeby nie było za wcześnie?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie, co zrobić by kapusta pekińska wiązała ładne główki?
Gdzieś obiło mi się o uszy, że coś trzeba obwiązać, okryć, czy jakoś tak...
Jakie odmiany polecilibyście na zbiór jesienny?
Gdzieś obiło mi się o uszy, że coś trzeba obwiązać, okryć, czy jakoś tak...
Jakie odmiany polecilibyście na zbiór jesienny?
Pozdrawiam, Jacek
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Swoją kapustę tylko okrywam włókniną przed szkodnikami ale niczym nie związuję i ładnie rosną . U mnie wiosenną kapustą pekińską już się zajadamy .
Na wiosenny i jesienny zbiór jak dla mnie najlepsza jest Optiko f1. Próbowałam z innymi odmianami przy wiosennej uprawie i niestety tylko Optiko ładnie wiązała i nie zakwitła, na jesienny zbiór również dobrze się sprawuje.
Na wiosenny i jesienny zbiór jak dla mnie najlepsza jest Optiko f1. Próbowałam z innymi odmianami przy wiosennej uprawie i niestety tylko Optiko ładnie wiązała i nie zakwitła, na jesienny zbiór również dobrze się sprawuje.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Mam nasiona pekinki Granaat do jesiennego wysiewu i chciałabym ją wysiać koło 15 lipca do wielodoniczek. Tak jak pisze forumowicz posadzić rozsadę po fasolce szparagowej ( na jesień był dany obornik rzutowo ale w małych ilościach)i mam pytanie czy po usunięciu szparagówki dać kurzeniec rzędowo i jak głęboko,suchy czy namoczony taką papkę?
Bożena
Ja bym dal kurzeniec jesienia, a kapuste sadzil na tym co jest.
- danutka66
- 500p
Czy na rozsadę robioną w domu siać już teraz?
Jeśli kogoś interesuje siew na uprawę późno-letnią to informuję, że jutro wysiewam do palety rozsadę. Odmiana Manoko F1.
Będzie uprawiana jako poplon po fasolce szparagowej i czosnku zimowym.
Będzie uprawiana jako poplon po fasolce szparagowej i czosnku zimowym.
- danutka66
- 500p
Tak myślałam,że ze swoją się pospieszyłam.Moja ma po dwa liścienie.Za Twoimi radami próbuję w tym roku z rozsadą,tylko....czy siejesz od razu w palety,czy do nich potem pikujesz?forumowicz pisze:Jeśli kogoś interesuje siew na uprawę późno-letnią to informuję, że jutro wysiewam do palety rozsadę. Odmiana Manoko F1.
Mnie interesuje i bardzo dziękuję forumowicz
Kapusty pekińskiej nie wolno pikować.danutka66 pisze:siejesz od razu w palety,czy do nich potem pikujesz?
Sieję po dwa nasionka w doniczkę w palecie. Po wzejściu jedną roślinkę/ jeśli wyjdą dwie/ uszczykuję.
PS Bardzo dobre pod rozsadę pekinki będzie podłoże z Biedronki.
I jeszcze jedno. Przypominam o wcześniejszym przykopaniu obornika a nie tuz przed sadzeniem. Już teraz, równocześnie z siewem rozsady.
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
Czekałam na te wieści od Ciebie forumowicz. Dziękuje:) Zacznę drugą rundę siania.
Trochę pekińskiej mam już posianej i ładnie rośnie w paletkach.... mam nadzieję,że urośnie na wesele brata pod koniec września
pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
forumowicz jaki dać obornik bo mam bydlęcy ale też mogę mieć kurzy i rozumiem że zrobić nawożenie rzędowe tylko płyciej niż pod pomidory, a jutro pojadę do Biedronki może mają podłoże.W poniedziałek będą żniwa czosnkowe to od razu dam obornik.
Bożena