Azalia ukorzenianie
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Azalia ukorzenianie
Najważniejsze, żebyś się nie zraziła. Początki są zawsze trudne. A najlepiej uczymy się na własnych błędach.
No i czekam na wiosenną relację z następnej próby.
No i czekam na wiosenną relację z następnej próby.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Mnie się cięte patyczki azalii nie ukorzeniły, mimo, iż wsadziłam do ukorzeniacza i pod folię......
ale ja brałam latem zdrewniałe pędy, więc pewnie dlatego....
ale ja brałam latem zdrewniałe pędy, więc pewnie dlatego....
Pozdrawiam- Marzena
- krzand
- 100p
Spróbuj jeszcze raz na wiosnę. Musi się udać!
- krzand
- 100p
Najlepiej przed kwitnieniem i najlepiej młode pędy, które jeszcze w tym roku nie mają pąków kwiatowych.
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Dzięki za radę, spróbuję, może uda mi się w końcu coś ukorzenić
Pozdrawiam- Marzena
- caliel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2011, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zagapiłam sie, miało być na wiosne a jest dziś. Choć do dnia dzisiejszego mam już 3 nowe zakupione w sklepie, jedna na pniu i dwie takie krzaczaste doniczkowe. Wszystko dziełem przypadku. Roleta odczepiła sie z okna i spadła na azalie na pniu urywając przy tym jedną gałązkę. Takze chcac nie chcac musiałam zrobić próbę odszczepki. Może teraz się uda? Tylko najgorsze jest to, ze zaczęły zawiazywać się pąki kwiatowe :(Mam nadzieję, ża azalia "matka" przez to nie ucierpi.
Czas pokaże
Pozdrawiam
Karolina
Czas pokaże
Pozdrawiam
Karolina
- krzand
- 100p
I co? Udało się?caliel pisze: chcac nie chcac musiałam zrobić próbę odszczepki. Może teraz się uda?
- caliel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2011, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
No muszę powiedzieć, ze czekałam, czekałam i chyba udało się Minęły ponad 2 miesiące i co prawda "odszczepka" nie puściła nowych listków ale też nie uschły te, które juz były ( jak niestety przy poprzedniej próbie odszczepienia). Zobaczymy co dalej ale już jestem dobrej myśli Jakieś 2 tygodnie temu zdjęłam z niej butelkę ( jak wsadziłam ją do ziemi to ucięłam dno z 5-cio litrowej i nakryłam kwiatuszka. Często odkręcałam korek, żeby ją przewietrzyć ) ;) Mysle, że jakby miała sie zniszczyc azalka to już by to nastąpiło , a ze trzyma sie dzielnie to chyba sie udało I bardzo mnie to cieszy
Pozdrawiam
Karolina
No muszę powiedzieć, ze czekałam, czekałam i chyba udało się Minęły ponad 2 miesiące i co prawda "odszczepka" nie puściła nowych listków ale też nie uschły te, które juz były ( jak niestety przy poprzedniej próbie odszczepienia). Zobaczymy co dalej ale już jestem dobrej myśli Jakieś 2 tygodnie temu zdjęłam z niej butelkę ( jak wsadziłam ją do ziemi to ucięłam dno z 5-cio litrowej i nakryłam kwiatuszka. Często odkręcałam korek, żeby ją przewietrzyć ) ;) Mysle, że jakby miała sie zniszczyc azalka to już by to nastąpiło , a ze trzyma sie dzielnie to chyba sie udało I bardzo mnie to cieszy
Pozdrawiam
Karolina
- krzand
- 100p
Cierpliwość i upartość zawsze zostaje wynagrodzona. Teraz byle do wiosny!
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Dzisiaj moja biedna azalia wielkokwiatowa pojawiła się spod śniegu i niestety okazało się że dwie najładniejsze gałązki z wielkimi pąkami się połamały. Czy takie gałązki młodej azalii (bo kupiłam ją w zeszłym roku jesienią i jeszcze nawet nie widziałam jak kwitnie) mogę wstawić w domu do szklanki z wodą i czy to ma szansę się ukorzenić Jeśli tak, to czy szklankę przykryć woreczkiem foliowym Czy lepiej gałązki wstawić do doniczki z ziemią
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2