Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

Pabblo_Pl pisze:

Moje w donicach opryskane raz 0,15 infinito a pod zadaszeniem dwa razy przełom maja i czerwca Infinito i Acrobat i od tej pory nic i nie ma potrzeby pryskać..
Infinito w zeszłym roku użyłem w ostateczności na pomidory gruntowe i trzymały się świetnie aż do usunięcia krzaków z pola .....
więc jaki środek zastosujesz jeśli zaraza wejdzie na Twoje pomidory ?
Ja mam w wiszącej donicy jeden krzak "Pendulina Orange " pomimo , że nie był do tej pory niczym pryskany wygląda dobrze ...
Natomiast gruntowe w połowie czerwca opryskałem zapobiegawczo Acrobatem , bo krzaki były i są do tej pory zdrowe , a rosną na jednym polu z ziemniakami .... tfu tfu obym nie zapeszył . Jeśli przywlecze się choroba znów zastosuję Infinito , bo w tamtym roku uratował mi 150 krzaków
pomidorów .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

nemezja pisze:
Tym razem Ridomil Gold.
A czy Ty wiesz, że ten preparat nie jest interwencyjny ?

Może zdradzisz jakie preparaty masz ? Bo czasu masz niewiele ;:oj

AdamS

Jeśli są to późne ziemniaki nie są one miarodajnym wskaźnikiem. Na nich ZZ pojawia się stosunkowo późno. Wczesne ziemniaki są w pierwszej kolejności atakowane przez ZZ i one są wskaźnikiem zagrożenia infekcją.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

AdamS

Ile ml Infinito dawałeś na 1 l wody? - pytam, bo na polskiej ulotce tego nie ma.
Pozdrawiam
Adam
Pabblo_Pl

Post »

Oprysk infinito pod osłona od 0,15% do 0,3 % przy 0,15% karencja 3 dni a przy 0,3% 7 dni..

Takie informacje znalazłem na ulotce kiedy Infinito było dopuszczone na pomidora, tak jest też na hiszpańskiej ulotce na ruskiej nawet większe stężenia..
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Ciekawe, czy Infinito w Polsce, Rosji i Hiszpani to jest to samo Infinito. Bo jak pokazuje przypadek proszków do prania, pod tą samą marką można sprzedawać różne zawartości opakowania. Ale w przypadku ŚOR musi być podany dokładny skład. Z drugiej strony zaraza ziemniaka w Polsce, Hiszapni i Rosji to nie musi być taka sama zaraza -prawdopodobnie mogą występować podgatunki?
Pozdrawiam
Adam
NowyFarmer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 kwie 2013, o 14:02

Post »

Winterek

Przepraszam ze dopiero teraz ale dziękuje bardzo za pomoc- pomidorki rosną w gruncie są tylko osłonięte do okoła folią(brak dachu) Co do Ridomilu zastosowałem takie proporcje jak na opakowaniu tylko przeliczyłem na 10m2 bo tyle gdzieś ma moje poletko. Na razie efektów brak a dodatkowo jak na złość pada deszcz co troche i boje sie ze moje opryskiwanie nic nie dało:/ Może kupić Previcur Energy i tez opryskac on jest juz stricte interwencyjny wiec moze zadziala?
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Previcur Energy 840 SL, nie ma nic wspólnego z ZZ.
Kiedyś, o ile dobrze pamiętam, figurował na liście środków do zwalczania tej choroby.
Okazał się nie skuteczny.
W tej chwili, jego przeznaczenie jest inne. Jakie ?
Zobacz sobie na stronie
Ministerstwa Rolnictwa
W przypadku mocnego ataku choroby, oprysk powinno się powtórzyć, po jakichś czterech dniach. Pisała o tym kiedyś Kozula.
Jeśli Ridomil, okazał by się nie skuteczny, w co nie bardzo wierzę, pozostaje Ci Infinito. Środek ten nie jest jednak zarejestrowany na pomidora, czyli, pryskasz nim na własną odpowiedzialność.
W ostateczności, ja bym go użył, ale to Twoja decyzja.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam. Mam problem z "Opałką". Została dwa razy podtopiona, ostatni raz tydzień temu. Za każdym razem po fakcie pryskałem siarczanem magnezu + ostatnim razem dodatkowo florowitem. Pomidory są nawiezione rzędowo obornikiem granulowanym. Górne liście są skarłowaciałe i zabarwiają się na fioletowo, jakby nie pobierały fosforu. Jak mogę im pomóc :?: Dodam, że odczyn gleby to ok 7ph oraz to, że posiadam sól kh2po4.

Obrazek
Obrazek
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

winterek pisze:Previcur Energy 840 SL, nie ma nic wspólnego z ZZ.
O, to jakaś ciekawa teoria ;:oj :lol:
winterek
500p
500p

Post »

Rozumiem, że polecasz go na ZZ na pomidorze ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

bastek76 pisze: Jak mogę im pomóc :?: Dodam, że odczyn gleby to ok 7ph oraz to, że posiadam sól kh2po4.
Pomóc im możesz dając im spokój i wodę. To odmiana generatywna wrażliwa na stężenie soli

winterek pisze:Rozumiem, że polecasz go na ZZ na pomidorze ?
Jeśli trzeba- tak. Guzik mnie obchodzi nazwa. Ja pryskam tym co jest w preparacie a nie na opakowaniu.
winterek
500p
500p

Post »

No to zadam pytanie inaczej : zwalczyłeś kiedyś ZZ tym preparatem ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Infinito
Zawartość substancji aktywnych:

chlorowodorek propamokarbu (związek z grupy pochodnych kwasu karbaminowego) - 625 g w 1 litrze środka,

fluopikolid (związek z grupy acylpikolidów) - 62,5 g w 1 litrze środka.
Previcur
Zawartość substancji biologicznie czynnych:
propamokarb w postaci komleksu z HCL
(związek z grupy pochodnych kwasu karbaminowego) - 530 g
fosetyl glinowy (związek z grupy fosfonowych) - 310 g w 1 litrze środka

Nawet Ci się nie pytam ,czym się różni chlorowodorek propamokarbu w Infinito od tego samego chlorowodorku propamokarbu w Previcurze, bo nie mam zamiaru prowadzić bzdurnych dyskusji.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”