To jest forma Lobivia schieliana, błędnie opisana przez Backeberga jako Sulcorebutia i często pod tą nazwą rodzajową pojawia się w handlu.
Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
heh no to nieźle :P
czyli jak ją podpisać ... za Backbergiem - Sulcorebutia, czy Lobivia schieliana?
Jak zaczęłam szukać co to może być, bo roślina wydawała mi się jakaś znajoma to doszłam do S. breviflora, jako prawdopodobnego strzału, szkoda, że zasuszyła pąk ...
A reszta? Może ktoś wie?
czyli jak ją podpisać ... za Backbergiem - Sulcorebutia, czy Lobivia schieliana?
Jak zaczęłam szukać co to może być, bo roślina wydawała mi się jakaś znajoma to doszłam do S. breviflora, jako prawdopodobnego strzału, szkoda, że zasuszyła pąk ...
A reszta? Może ktoś wie?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
2. A to nie jest przypadkiem wyciągnięta i ztrasznie sprolifikowana przez szczepienie Sulcorebutia pulchra?truskafka85 pisze:miałam tu nie wrzucać, ale może ktoś wie co to za sulki
Oznacz sobie tę lobiwkę jako Lobivia schieliana 'hoffmanniana' - tutaj jest link do zdjęcia tej roślinki: http://biology.dal.ca/cactusdb/showspecies.php?id=358. Chętnie obejrzałbym ją w naturze.
1. Brasiliopuntia brasiliensisiris_ek pisze:Cześć, mam prośbę wszystkich specjalistów kaktusowych. Od kilku lat mam na parapecie 6 kaktusów, wszystkie je traktuję w sposób dość ogólny, bo nie wiem co jest co... Gdyby ktoś pomógł mi je zidentyfikować na pewno łatwiej byłoby mi o nie dbać... Oto zdjęcia:[...]
Jakość zdjęć nie jest najlepsza, ale mam nadzieję, że wystarczy. Będę wdzięczna za pomoc.
2. Cereus jamacaru forma monstruosa
3. Mammillaria spec.
4. Trichocereus spec. - nie jestem do końca pewny, wolałbym gdyby fotka nie była pod światło
5. Gymnocalycium horstii
6. Mammillaria wildii
Mammillaria spec.LittleSol pisze:Witam. Proszę o identyfikację mojego kaktusa. Z góry dziękuję
Trichocereus pachanoiRafal44 pisze:Witam czy jest ktoś w stanie podac coś więcej niż rodzaj pokazanych poniżej roślin
Na pierwszym zdjęciu zależy mi na 2,3 i 4 roślinie (wiem że złe podłoże )
Ferocactus spec.
Opuntia spec.
Mammillaria spec., dawny rodzaj DolichotheleRafal44 pisze:Na drugim chodzi o te dwie na dole
Echinocereus morricalii (prawdopodobnie).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
proszę o identyfikację
1
2
3
1
2
3
3 Mammillaria eloganta
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
1. Wygląda na Rebutia krainziana
2. Blossfeldia liliputana
2. Blossfeldia liliputana
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- KwiAnna
Dziękuję
też tak podejrzewałam, największa ma średnicę 6cm, one takie duże są?blabla pisze:1. Wygląda na Rebutia krainziana
Bardzo, bardzo dziękuję!blabla pisze:1. Brasiliopuntia brasiliensis
2. Cereus jamacaru forma monstruosa
3. Mammillaria spec.
4. Trichocereus spec. - nie jestem do końca pewny, wolałbym gdyby fotka nie była pod światło
5. Gymnocalycium horstii
6. Mammillaria wildii
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie wiem, nie pamiętam już kiedy tę roślinkę miałem, to były lata świetlne temu. Okaz ze zdjęcia jest szczepiony więc pompowany przez podkładkę może osiągać większe rozmiary niż na własnym korzeniu.KwiAnna pisze:Dziękuję
też tak podejrzewałam, największa ma średnicę 6cm, one takie duże są?blabla pisze:1. Wygląda na Rebutia krainziana
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za fotkę lobiwki, faktycznie identyko. Jeśli chodzi o numer 2. to ona jest na własnym korzeniu, rzepki nie ma ale chyba nie wszystkie sulki mają rzepę, ale nie wykluczam, że została wyhodowana z odrostu oderwanego od szczepionej rośliny.blabla pisze:2. A to nie jest przypadkiem wyciągnięta i ztrasznie sprolifikowana przez szczepienie Sulcorebutia pulchra?truskafka85 pisze:miałam tu nie wrzucać, ale może ktoś wie co to za sulki
Oznacz sobie tę lobiwkę jako Lobivia schieliana 'hoffmanniana' - tutaj jest link do zdjęcia tej roślinki: http://biology.dal.ca/cactusdb/showspecies.php?id=358. Chętnie obejrzałbym ją w naturze.
- KwiAnna
Jest możliwość jej ukorzenienia?blabla pisze:Nie wiem, nie pamiętam już kiedy tę roślinkę miałem, to były lata świetlne temu. Okaz ze zdjęcia jest szczepiony więc pompowany przez podkładkę może osiągać większe rozmiary niż na własnym korzeniu.
Tak samo Blossfeldia liliputana ona ma malutkie korzonki:
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ta sulka powinna mieć rzepę. Ukorzeniony odrost też powinien z czasem taką rzepę utworzyć. Może jest to roślinka zaszczepiona na małym, ok. 1cm długości fragmencie Peireskiopsis? Wtedy zraz rośnie szybko, daje odrosty, nie ma rzepy i wydaje się, iż jest na własnych korzeniach. A to nieprawda.truskafka85 pisze:Jeśli chodzi o numer 2. to ona jest na własnym korzeniu, rzepki nie ma ale chyba nie wszystkie sulki mają rzepę, ale nie wykluczam, że została wyhodowana z odrostu oderwanego od szczepionej rośliny.
Tak, roślinka powinna się ukorzenić. Choć jak dla mnie to na typową R.krainziana roślina jest trochę za jasna. Może to braki chlorofilu czyli lekka chloroza lub efekt mutacji (kundel?). Oczywiście ukorzenić jakieś odrosty warto spróbować. Nie powinno być z tym większych problemów jeśli roślinka jest zdrowa i sama jest zdolna do fotosyntezy.KwiAnna pisze:Jest możliwość jej ukorzenienia?blabla pisze:Nie wiem, nie pamiętam już kiedy tę roślinkę miałem, to były lata świetlne temu. Okaz ze zdjęcia jest szczepiony więc pompowany przez podkładkę może osiągać większe rozmiary niż na własnym korzeniu.
Nie znam nikogo, komu ta sztuka by się udała. Oczywiście można spróbować. Odrostów jest w kępie wiele, można kilka z nich odciąć i zobaczyć, czy się ukorzenią. Generalnie blosfeldie na własnych korzeniach bardzo wolno rosną, nie chcą kwitnąć i sprawiają wiele kłopotów. Sugeruję jedynie zmienić podkładkę na bardziej trwałą, bo trójkątny Hylocereus undatus lubi zemrzeć zimą.KwiAnna pisze:Tak samo Blossfeldia liliputana ona ma malutkie korzonki:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- KwiAnna
Jeśli chodzi o "R.krainziana " (kupiona w ikei więc na pewno to jakiś kundelek) - mogę spróbować tylko odrost? Cała się nie ukorzeni?
I najważniejsze pytanie - na jaką podkładkę wymienić i skąd je wziąć
Bo to że ten Hylocereus undatus jest nietrwały, zdążyłam się przekonać tej zimy
Skoro nikomu nie udało się ukorzenić Blossfeldia liliputana, ja też nie będę się wypuszczać i spróbuję zmienić tę podkłądkę, ale na pewno na dużo niższą, bo taka wielka mi się nie bardzo podoba
Proszę o poradę jak to zrobić bo to będzie mój pierwszy raz
I najważniejsze pytanie - na jaką podkładkę wymienić i skąd je wziąć
Bo to że ten Hylocereus undatus jest nietrwały, zdążyłam się przekonać tej zimy
Skoro nikomu nie udało się ukorzenić Blossfeldia liliputana, ja też nie będę się wypuszczać i spróbuję zmienić tę podkłądkę, ale na pewno na dużo niższą, bo taka wielka mi się nie bardzo podoba
Proszę o poradę jak to zrobić bo to będzie mój pierwszy raz