Uprawa hortensji w pojemnikach
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa hortensji w pojemnikach
Kasiu czy ja dobrze myślę że to You and Me " Romance Blue " Jeśli to ona to wykopie swoją z gruntu i też wsadzam do donicy .
Elu według mnie to jest You and Me " Romance Pink ", ale nie była kupiona z oznaczoną nazwą
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Ok . Pink ale obie w pierwszej fazie kwitnienia wyglądają jednakowo
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Witam wszystkich w tym wątku
Zasilam swoją hortensję nawozem przeznaczonym dla tej rośliny i zauważyłam, że zaczęły jej żółknąć liście. Jaka może być przyczyna?
Zasilam swoją hortensję nawozem przeznaczonym dla tej rośliny i zauważyłam, że zaczęły jej żółknąć liście. Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja wygląda tak:janek45 pisze:Witam mam pytanie czy ktoś z was chodował Hortensje piłkowano BLUE BIRD
Hydrangea serrata zakupiłem dziś ją pani twierdzi że kwiaty będą koloru intensywnie niebieskiego gdyż ten gatunek tak ma że ma wyglądać tak jak zakwitnie
może ktoś mi odpowie czy na pewno tak będzie wyglądac jak na zdjęciu.
Witam!
Na forum jestem nowa, miłością do ogrodu zaraził mnie mąż
Kupiliśmy w tym roku hortensje bukietowe i trzymamy je w donicach od nowości. I bardzo proszę, żeby ktoś wytłumaczył mi krok po kroku jak małemu dziecku kilka spraw odnośnie przechowywania hortensji w donicach w piwnicy... Jestem początkującym ogrodnikiem i nie chcę wyrządzić roślinkom krzywdy Może dla niektórych moje pytania wydadzą się śmieszne, ale nigdy nie miałam do czynienia z hortensjami...
1. Kiedy schować kwiaty do piwnicy?
2. Czy kiedy już je ulokuję w piwnicy to je podlewać (tak jak np. przechowuje się pelargonie? i jeśli tak to jak często) czy dać im zasnąć na zimę (czy opadną im liście?) i nic z nimi nie robić? Nie mam o tym zielonego pojęcia...
3. Kiedy bezpiecznie jest wystawić je z powrotem?
4. Jak dbacie o swoje hortensje, jak je odżywiacie (jak często i czym) kiedy są na zewnątrz?
5. Obecnie ścięłam tylko uschnięte kwiaty, czy powinnam skrócić resztę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Na forum jestem nowa, miłością do ogrodu zaraził mnie mąż
Kupiliśmy w tym roku hortensje bukietowe i trzymamy je w donicach od nowości. I bardzo proszę, żeby ktoś wytłumaczył mi krok po kroku jak małemu dziecku kilka spraw odnośnie przechowywania hortensji w donicach w piwnicy... Jestem początkującym ogrodnikiem i nie chcę wyrządzić roślinkom krzywdy Może dla niektórych moje pytania wydadzą się śmieszne, ale nigdy nie miałam do czynienia z hortensjami...
1. Kiedy schować kwiaty do piwnicy?
2. Czy kiedy już je ulokuję w piwnicy to je podlewać (tak jak np. przechowuje się pelargonie? i jeśli tak to jak często) czy dać im zasnąć na zimę (czy opadną im liście?) i nic z nimi nie robić? Nie mam o tym zielonego pojęcia...
3. Kiedy bezpiecznie jest wystawić je z powrotem?
4. Jak dbacie o swoje hortensje, jak je odżywiacie (jak często i czym) kiedy są na zewnątrz?
5. Obecnie ścięłam tylko uschnięte kwiaty, czy powinnam skrócić resztę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- rozmalinka
Dolaresko, jak się nazywają twoje hortensje? Jaka odmiana?
Pozdrawiam. Ania
Mam 2 szt. Bodensee i 1 szt. Nymphe
- rozmalinka
Akurat nie mam tych odmian, ale przeczytałam, że to ogrodowe. Po przekwitnięciu należy obciąć kwiatostany z I-szą parą liści (można to też zrobić wiosną), wstawić po I - szym przymrozku do piwnicy i ograniczyć podlewanie. Jak tylko wiosną zaczną się rozwijać liście, zacząć obficie podlewać i rozpocząć nawożenie. Ja nawożę Substralem zgodnie z instrukcją producenta ( 2 razy w miesiącu, do końca sierpnia). Wynosimy hortensje na zewnątrz, jak zrobi się cieplej ( na początku maja), a najlepiej przeczekać "zimnych ogrodników". Donice z hortensjami ogrodowymi najlepiej ustawić w półcieniu.
Pozdrawiam. Ania
Dziękuję za odpowiedź
Kurczę, a mnie kobitka, od której kupowałam hortensje w szkółce powiedziała, że to bukietowe...
Takich właśnie informacji szukałam, bo ciężko znaleźć jakieś wskazówki typu "krok po kroku" dla początkujących
Kurczę, a mnie kobitka, od której kupowałam hortensje w szkółce powiedziała, że to bukietowe...
Takich właśnie informacji szukałam, bo ciężko znaleźć jakieś wskazówki typu "krok po kroku" dla początkujących
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przeczytałam cały wątek i jestem w kropce, Szarotce hortensje pięknie zimują w donicach, innym padają. Mnie również zachciało się hortensji w donicach, wybrałam odmianę Bombshell, bo jest w opisach że nadaje się do uprawy pojemnikowej. Wczoraj przyszły paczką i stoją na tarasie, a ja się zastanawiam, bo przy moim szczęściu pewnie mi w zimie padną. Myślałam je na zimę wstawić do garażu, postawić na styropianie i solidnie owinąć włókniną, może przeżyją. Dziękuję za wszystkie wskazówki które uzyskałam na tym wątku, pozdrawiam hortensjomaniaków
- rozmalinka