Petunia z nasion Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Petunia z nasion cz.2

Post »

Witam ja generalnie na warzywach się udzielam ostatnio ale postanowiłem "przejrzeć" forum i z racji ze mam jedną surfinie (od razu się przyznaje nie z nasionka) chciałem poczytać o waszych przygodach z uprawą moja roślinka jest spektakularna i dlatego zastanawiam się czy za rok nie zastąpić moich pelargonii sufiniami, kupiłem malutka sadzonkę wsadziłem do donicy gdzie wyglądała marnie sama taka ale teraz jest piękna. A że pelargonie mam już któryś rok a potrzeba mi ich co roku blisko 100 to pomyślałem by może za rok podjąć się próby wysiewu i coś zmienić Obrazek Obrazek Obrazek
zdjęcie mojej surfini sprzed 2 tyg, pelargonii tegorocznych i foto z zeszłego roku z jednej strony balkonu

-- 4 lip 2013, o 14:24 --

A i jeszcze jedno zapomniałem zapytać. Wielu z was ma już doświadczenie w sianiu, powiedzcie proszę czy z nasion będę w stanie uzyskać okazy podobnych rozmiarów? I czy w porównywalnym czasie osiągną podobną wielkość?
Awatar użytkownika
katris
50p
50p
Od: 26 sie 2009, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vanyavala napiszę, jakie są moje doświadczenia z petunią , a wysiewam od 2010, czyli już czwarty rok. Mam dwa balkony i dlatego potrzebuję dość sporo roślin na główną wystawę.
Pierwszego roku kupiłam paczuszkę nasion petuni zwieszającej się, bez problemu otrzymałam wiele roślin, które prezentowały się dość ładnie w czerwcu i lipcu, potem kwitły tylko na końcach i efekt nie był zbyt ciekawy.
W tym roku i poprzednim, wysiewałam kaskadowe petunie i dopiero teraz efekt mnie zadawala.
Moim zdaniem Twoje pelargonie są śliczne ;:138 (ciekawi mnie czy prowadzone przez Ciebie od nasionka).
Wydaje mi się że z petuni też można osiągnąć bardzo ładny efekt, lecz z nasion petuni kaskadowej a w jednym opakowaniu jest zazwyczaj ok. 10 nasionek.
W tym roku wysiewałam nasionka na początku lutego, a tak wyglądają właśnie dzisiaj.
Dla porównania wstawię zdjęcia tych z 2010 i tegoroczne
2010 petunie zwisająca mieszanka
Obrazek
dzisiejsze :D kaskadowe
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrowionka :) Katarzyna
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

katris Jakiej firmy nasionka siejesz?Ja siałam pierwszy raz kaskadową mix i owszem jest miks biało-różowy/wszystkie odcienie różu/.Nasion w opakowaniu jest dużo.Wzeszły też ładnie . Obrazek Myślę jednak że mam zbyt wietrzny balkon na petunie.
Awatar użytkownika
katris
50p
50p
Od: 26 sie 2009, o 00:17

Post »

Arnika2 nasiona, które wysiewam pochodzą z Ożarowa Mazowieckiego.
Mój balkon jest również bardzo wietrzny lecz petunie dają sobie radę bez problemu, jednakże doniczki wiszące trzeba porządnie zamocować...
Dzisiejszy widok z zewnątrz na mój balkon
Obrazek
Pozdrowionka :) Katarzyna
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.usmoje też rosną do góry ,siane mix ale jak na razie wszystkie są jednakowe.Czekam na inne kolorki mam nadzieję że sie doczekam....
DOROTA
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Obrazek

Wysiewałam w styczniu, tak wyglądały w czerwcu,
ostatnio widziałam je jakieś 10-11 dni temu i byłam zachwycona,
u mojej córki rozrosły się pięknie i kwitną wzorcowo ;:215
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Kiedy zbiera się nasiona z petunii? Macie może zdjęcie nasienników? Chciałabym zebrać w tym roku swoje nasionka, ale nie wiem, jak się do tego zabrać :?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

A jeśli chodzi o zdjęcie takiego nasiennika to tez jestem ciekawa :)
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

witam
Mam pytanko petunie jak się uszczknie to zwisają a surfinie też się uszczykuje? I które bardziej zwisają są takie .....bogatsze? Pytam na następny rok bo w tym kupiłam chyba surfinie,każdy sprzedawca mówił mi co innego ogólny miszmasz.Dużo sadzonek mi zmarniało i wydałam sporo pieniędzy na kolejne sadzonki.W następnym roku chce sobie sama wyhodować.
mat23
100p
100p
Od: 24 cze 2012, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nasiona petunii zbiera się po dojrzeniu torebki nasiennej , gdy będzie brązowa wtedy nasiona są już dojrzałe. Często same się otwierają i uwalniają nasiona. Trzeba obserwować miejsca bo przekwitłych kwiatach np w czasie podlewania i według własnego uznania określić czy nadają się do zbioru czy też nie . Zwykle wykonuje się to pod koniec sezonu wtedy przekwitłych kwiatów jest sporo z suchymi nasionami. :D
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

wygląda że znalazłam trochę nasion choć oczywiście nie wiem na ile są dojrzałe - jak mam się teraz nimi zaopiekować?
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Możesz wstawić zdjęcie? Bo też szukam 8-)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

jak znajdę jeszcze jakieś nowe nasienniki to pstryknę bo ogołociłam te kilka co było :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”