Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Post »

Remiku!
Po pierwsze - dopiero dzisiaj zobaczyłam drugą część Twojego wątku :shock: . Ale mam dzisiaj dość żwawy internet i dlatego mogę nadrobić ostatnie zaległości i nawet prawie wszystkie zdjęcia mi się otwierają...
Bardzo mi przykro z powodu Waszej Koty. Półtora roku temu odszedł mój Mefi, wiem jaki to smutny moment kiedy tracimy zwierzaczka. Ale trzeba myśleć o tym, ze kicia przeżyła u Was prawie 20 szczęśliwych lat. Nie każdy zwierzaczek ma tyle szczęścia....
Z zazdrością patrzyłam na Twoje truskawki. Na przyszły rok MUSZĘ posadzić chociaż ze dwadzieścia krzaczków. Z ogórkami też miałam przeboje. Pierwsze nasiona nie wzeszły w ogóle. Siałam drugi raz i mam ze dwa tygodnie w plecy :evil:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś dla ciała i dla ducha :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

No,no Remik ,ale masz cudne róże ;:oj ;:oj ;:63 ;:63 ;:333
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Remiku róże cudne i imponujący zbiór truskawek.Ja swoje truskawki muszę odnowić , bo niewiele w tym roku miałam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Dżemiki, kompociki, mrożone zmiksowane - prawie jak sorbet, lubię truskawki od każdą postacią....
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Remik piękne masz róże, ale może byś coś więcej napisał o Twojej herbaciano-różówej.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witajcie, wybaczcie że ostatnio troszkę mnie mało, ale... jak to zwykle bywa brak czasu. Jednak nadrabiam gdy tylko mogę.

Olu - dziękuję, a bób u mnie chce rosnąć, więc go sadzę. Fakt że jest walka z mszycami, ale jak na razie ja wygrywam. Już ma wieeeelkie strąki, myślę że pod koniec lipca będzie już gotowy do zebrania :tan

Jagusiu smacznego, chociaż już praktycznie po truskawkach, niestety ostatnie deszcze spowodowały że nawet te, które jeszcze są zielone/białe zaczynają gnić na krzaczkach. Ale i tak z ca. 70 krzaczków zebrałem ok. 25kg.

Mireczko ta moja Sympathie jest już dosyć stara i rośnie w pełnym słońcu. Może dlatego.

Marysiu - najważniejsze, że zajrzałaś :) Co do zwierzaczków... cóż takie życie, nie poradzimy nic, zostaje smutek i pamięć. Od nas w ciągu ostatnich 5 lat odeszła piesa (17l) i 2 kotki (17 i 19), żyły z nami długo, także było im chyba dobrze. Teraz została jedna kota (znając życie nie na długo jedna :wink: ). A Truskaweczki warto, szczególnie dobre sadzonki z jakiejś kaszubskiej plantacji. Smak i zapach bez porównania z kupnymi. A posadzone na agrowłókninie nie wymagają prawie wcale czasu.

Zuzanno - oj tak, tak. Czasem na działce to dla duszy dużo ważniejsze...

Gosiu - dziękuję :)

Julianno - moje truskawki mają 2 lata, juz przygotowane jest miejsce, aby na jesień przyszłego roku je odmłodzić

Aniu - szczerze mówiąc u nas wszystkie schodziły na bieżąco hihihi ze śmietaną, z cukrem, koktajle itd... na przetwory nie zostało :;230

Zosiu - ta herbaciano różowa ma zwarty pokrój, idzie raczej w wysokość i jest dosyć wysoka (130 cm), hmm i nie mam pojęcia co to jest, ma stosunkowo mało kwiatów, szczerze mówiąc nie pamiętam czy powtarza kwitnienie.

A teraz troszkę fotek i "doniesień". Niestety w ciągu ostatniego półtora tygodnia mieliśmy dwie krótkie ale za to bardzo mocne ulewy z bardzo silnym wiatrem. Duża część kwiatów róż nie przeżyła tego, mam jednak nadzieję że jeszcze dadzą radę zakwitnąć.
Tak wyglądały Fresia i Śnieżka ;:185

Obrazek
Część innych podobnie, na Alchemyst zostały tylko nowe pąki, a tam gdzie kwiaty zostały widać na nich że im to nie wyszło na zdrowie. Najmniej chyba odczuła te ulewy Sympathie.
Powycinałem resztki kwiatków i zobaczymy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła pierwsza lilia, reszta też już chyba na dzniach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w końcu zakwitły moje 2 klematisy! Nie mogłem się doczekać, ale juz jak zakwitły to na całego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie wielka hosta i w końcu pomarańczowy liliowiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalie...
Obrazek

Obrazek

Malope
Obrazek

Obrazek

Mieczyki
Obrazek

Aksamitki
Obrazek

Obrazek

Yyyyyy.... to chyba trytoma?
Obrazek

A tutaj prezent! Piękna hortensja (czy podpowiecie dokładnie jaka?). Wiem, że to nie najlepszy okres na sadzenie, ale co było zrobić.
Obrazek

Obrazek

A'propos hortensji malutka, którą pokazywałem z 2 tygodnie temu ma ochotę kwitnąć! :shock:
Obrazek

I na koniec kwitnąca cukinia :)
Obrazek

Oj bym zapomniał, sprawiłem sobie i sam prezent, biedronkowa podkaszarka, wyprzedawali za 130,- zł. I co najciekawsze działa! :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Oj to się nie załapię na truskawkowy kompocik..
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Sprzęt jak marzenie ;:oj
Pięknie u Ciebie, rośliny zniewalajace. :D
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Remi, wczoraj na przystanku tramwajowym Brama Wyżynna wydawała mi się, że widziałam Ciebie i przypomniałam sobie, że dawno nie zaglądałam do Twego ogródka. Masz piękne róże. Twoja malope tuż przed kwitnieniem a moja już zakwitła jednym kwiatkiem. Nasionka dostałam od Mirabeli czy Ty również? W ubiegłym roku widziałam kwitnącą malope w jej ogródku. Zachwycił mnie jej kolor.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Aniu - no niestety, nie załapałaś się :( ale... na narzędziowni pnie mi się chmiel.... :P

Magdalena - dziękuję :oops:

Lucynko - :wit witaj ;:196 Tak to mogłem być ja, szczególnie jak było to koło południa (ciut po). Pracuję teraz "w Twoich rejonach" (zaraz za Motławą) i można się na mnie natknąć. Tak nasionka malope mam też od Mireczki, wysiałem kilkanaście, połowę zjadł mi kot, a z rozsadzonych przyjęła się jedna. Za to pięknie rośnie tuż przy daliach.
Lucynko czy Ty masz teraz jakiś aktywny wątek? Oba Twoje zamknięte?
Przypomnij mi się na jesień o tą obiecaną tojeść proszę. Hosty od Ciebie pięknie rosną i już zakwitły (przy następnej wizycie zrobię fotki). Jeżówka tez niedługo zakwitnie :)

Dzisiaj byłem przelotem na działce, dosłownie 3 minutki, tylko coś zostawić. Okazało się że zakwitły kolejne lilia, na szybko pstryk komórką (wybaczcie słabą jakość):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super masz na działeczce.
Awatar użytkownika
elka_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2013, o 22:40

Post »

Witaj Remi,z przyjemnością oglądam Twój ogród i podziwiam jak pięknieje, szczególne uznanie za róże, bo ja niestety nie mam ręki do róż, albo im mój ogród nie służy, pozdrawiam i życzę dalszych ogrodowych sukcesów.
Pozdrawiam Ela
elka_
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”