Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Witam, wczoraj zauważyłem pierwszy kwiat na moim największym "krzaczku". Był on żeński bo pod nim był taki mini arbuzik. Nie daleko rozwijał się męski kwiat. Dziś męski jest już otwarty i żółciutki natomiast żeński troszkę jakby zwiędnięty (a zawiązek owocka pod nim chyba troszeczkę się powiększył od wczoraj). Jak na tym obrazku:
(Obrazek prezentuje idealnie takie same kwiaty, jakie mam w ogródku.) (poza trzecim, nierozwiniętym)
Arbuzy są na terenie otwartym, więc owady mają dostęp do nich. Jednak chciałbym się spytać czy może nie spróbować samemu jeszcze przenieść trochę pyłku dla pewności. Póki kwiatek nie zwiędnie całkiem/odpadnie. I drugie pytanie to: Jak poznać po kwiatku że został zapylony?
(Obrazek prezentuje idealnie takie same kwiaty, jakie mam w ogródku.) (poza trzecim, nierozwiniętym)
Arbuzy są na terenie otwartym, więc owady mają dostęp do nich. Jednak chciałbym się spytać czy może nie spróbować samemu jeszcze przenieść trochę pyłku dla pewności. Póki kwiatek nie zwiędnie całkiem/odpadnie. I drugie pytanie to: Jak poznać po kwiatku że został zapylony?
Pelicjan - po kwiatku nie poznasz że został zapylony, tylko po powiększającym się zawiązku. Dla pewności zapylenia możesz zerwać męski kwiat i pomiziać nim żeński. A czy będzie z tego arbuz roślina zdecyduje, może zrzucić zapylony zawiązek jeśli nie da go rady wykarmić (mało liści).
Owady same poradzą sobie z zapylaniem, a ilość owoców na krzaku będzie regulowała roślina
Pozdrawiam Radek
Ok, dziękuję za odpowiedzi. Na razie nie będę nic robił, poobserwuję czy się powiększa zawiązek. Rozumiem, że to normalne jak kwiat więdnie po 1 dniu? Gdzieś chyba tak czytałem, że często tylko 1 dzień się utrzymują kwiaty.
A to powiększenie widać już następnego dnia.kored pisze:Pelicjan - po kwiatku nie poznasz że został zapylony, tylko po powiększającym się zawiązku.
Może dlatego wydawało mi się dziś, że troszkę urósł.
Witam serdecznie.
Na moich krzaczkach zauważyłem więdnięcie liści najbliższych korzeniowi. Czy może to wynikać z przelania , czy jest jakaś inna przyczyna tego zjawiska ?
Na moich krzaczkach zauważyłem więdnięcie liści najbliższych korzeniowi. Czy może to wynikać z przelania , czy jest jakaś inna przyczyna tego zjawiska ?
U mnie na jednym melonie też zwiędły liście najbliżej korzenia, na razie nie wygląda to na coś groźnego, podejrzewałem, że to może być częściowe uszkodzenie korzenia np. przez kreta.
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli z moim owocem jest coś źle, bo już od 2 tygodni wyglada tak samo. Jaka może być tego przyczyna? Czy może dlatego, że zapyliłem go 2 roznymi kwiatami męskimi.artur1968 pisze:A to powiększenie widać już następnego dnia.
Widocznie inne warunki (poza zapyleniem) nie pozwalają jeszcze na wzrost.fabianos13366 pisze:Jaka może być tego przyczyna? Czy może dlatego, że zapyliłem go 2 roznymi kwiatami męskimi.
Ja od pierwszych kwiatów żeńskich zapylałem i zapylałem ......
Ale nic nie rosło. Teraz widzę że w szklarni to nawet mini mrówki 2mm radzą sobie z zapylaniem.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pytanie o melony zostało przeniesione tu
Uprawa melonów
moderator
Uprawa melonów
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Viola - kupić kota ;-)
U mnie dość fajnie zawiązują, wreszcie pogoda pozwala Około 10 powiększających się zawiązków. Wieczorem zamieszczę zdjęcia...
U mnie dość fajnie zawiązują, wreszcie pogoda pozwala Około 10 powiększających się zawiązków. Wieczorem zamieszczę zdjęcia...