Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
smirka - Mireczko no widzisz ile to radości może sprawić taki malutki owoc. Wspaniale opisałaś swoje odczucia smakowe w czasie degustacji.
W ub sezonie posadziłam go też z ciekawości bo czytałam opisy smakowe ale bardziej mnie zainteresował z racji swych właściwości leczniczych.
bardzo mnie ciekawią tegoroczne nasze zbiory - powodzenia wszystkim i sobie też bo prognozy pogodowe takie rózne, że czasami od słuchania już się boję a cóż dopiero gdyby taki kataklizm przyszedł ...
W ub sezonie posadziłam go też z ciekawości bo czytałam opisy smakowe ale bardziej mnie zainteresował z racji swych właściwości leczniczych.
bardzo mnie ciekawią tegoroczne nasze zbiory - powodzenia wszystkim i sobie też bo prognozy pogodowe takie rózne, że czasami od słuchania już się boję a cóż dopiero gdyby taki kataklizm przyszedł ...
Tak wyglądają moje Cyklantery. Można zauważyć malutkie kwiatki ale nie widziałam zawiązków owoców. Jak u nich z zapylaniem?
http://img850.imageshack.us/img850/7110/yjun.jpg
Za duże zdjęcie - mod.jokaer.
http://img850.imageshack.us/img850/7110/yjun.jpg
Za duże zdjęcie - mod.jokaer.
Poszukaj zawiązek w kącikach liści są maleńkie ale szybko rosną
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogladałam moja cyklanterę i też zauważyłam, że kwitnie na pusto. Na dwóch roślinach prawie dwumetrowych tycieńkich owocków jest dosłownie kilka
Pozdrawiam, Ania.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie cyklantera potrzebuje trochę czasu, rozrośnie się bardziej to i owocu przybędzie i to całkiem sporo, ale dopiero w sierpniu i wrześniu. W ubiegłym roku miałem jedną roślinkę i nie narzekałem na brak owoców.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Pocieszyłeś mnie. Pierwszy raz ją posadziłam stąd moja niecierpliwość.
Pozdrawiam, Ania.
- christinkrysia
jarson64 to prawda, najlepiej zostawić ja w spokoju zaglądając od czasu do czasu aby sprawdzić wilgotność gleby bo ma to wpływ na wielkość rośliny i plonów.
Achocha niby ogórek ale całkiem inaczej się zachowuje niż te nasze wszystkim znane bo one troszkę podrosną i już kwiaty... owoce ... a tu najpierw rośnie w pędy i liście kwitnąc gdzieniegdzie... potem jak sypnie to az pergola sie ugnie.
Moje sadzonki strasznie zróżnicowane bo jednemu już 2,5 metrowa wysokość pergoli nie wystarcza i zwisa a inny obok np ma niecały metr ... dziwne w tym roku.
Powodzenia i dużych plonów życzę
Achocha niby ogórek ale całkiem inaczej się zachowuje niż te nasze wszystkim znane bo one troszkę podrosną i już kwiaty... owoce ... a tu najpierw rośnie w pędy i liście kwitnąc gdzieniegdzie... potem jak sypnie to az pergola sie ugnie.
Moje sadzonki strasznie zróżnicowane bo jednemu już 2,5 metrowa wysokość pergoli nie wystarcza i zwisa a inny obok np ma niecały metr ... dziwne w tym roku.
Powodzenia i dużych plonów życzę
U mnie są kwiatuszki ale zawiązków nie widać.......
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
A co zapyla achochę? Bo u mnie zawiązki nie są zapylane i opadają i tylko jeden którego sam zapylałem eksperymentalnie nie opadł i rośnie. Czy to może być wina uprawy w tunelu?
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
witam
o to prosze u mnie pod tunelem foliowym
http://img9.imageshack.us/img9/298/5lpz.jpg
Za duże zdjęcie- mod.jokaer.
o to prosze u mnie pod tunelem foliowym
http://img9.imageshack.us/img9/298/5lpz.jpg
Za duże zdjęcie- mod.jokaer.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
u mnie jest też taka ładna, duża i zielona ma dużo kwiatków i już aż dwa owoce które sam zapyliłem i tylko tyle
roisyb - zapyliłeś w podobny sposób jak pomidory?? potrząsając kwiatkami? Czy przeniosłeś pyłek z jednego na drugi? Bo u mnie nadal same kwiatki a zawiązków nie widać....
- christinkrysia
Czyżby sami niecierpliwi ogrodnicy posadzili dzikiego ogórka ?
A mówią,że każdy ogrodnik czy też działkowiec powinien być cierpliwy i pełen pokory wobec sił przyrody. Zanim posadziłam pierwszy raz cyklanterę to tak z ciekawości szperałam za wiadomościami na temat jej uprawy a potem w czasie sezonu porównywałam czy te informacje pokrywaja się z rzeczywistością.
Już wiem,że nie lubi grubych podpór i w tym roku na pergoli rozciągnęłam cienką ogrodniczą siatkę dzięki temu nie muszę jej pomagać w czepianiu się swymi skręconymi spiralnymi "mackami" bo wtedy dużo lepiej daje sobie radę...
Warto też w czasie wzrostu jej masy zielonej dokarmić dolistnie ze 2 a nawet 3 razy saletrą wapniową.
Potem podlewam gnojóweczką własnej produkcji głownie z żywokostu, który zawiera potas, fosfor, a także azot.
Korzenie żywokostu maja długie korzenie i dzięki temu akumulują składniki odżywcze, znajdujące się w głębszych warstwach podłoża. Używam jej głownie do pomidorów , ogórków i dyni.
W czerwcu pojawiają się pierwsze kwiaty ale ... większość z nich to kwiaty męskie - ta roślina tak ma czyli w tym czasie owoców nie ma.
Dopiero tak w połowie lipca lub ciut później - nie wiem od czego to zależy pojawiają sie kwiaty żeńskie i tylko z tych kwiatów mamy owoce. Jest ich mnóstwo i dość szybko rosną. Pod koniec lipca to już spore plony czyli nie ma co się zamartwiać tylko dbać o rośliny, podlewać gdy sucho i dokarmiać.
Powodzenia
A mówią,że każdy ogrodnik czy też działkowiec powinien być cierpliwy i pełen pokory wobec sił przyrody. Zanim posadziłam pierwszy raz cyklanterę to tak z ciekawości szperałam za wiadomościami na temat jej uprawy a potem w czasie sezonu porównywałam czy te informacje pokrywaja się z rzeczywistością.
Już wiem,że nie lubi grubych podpór i w tym roku na pergoli rozciągnęłam cienką ogrodniczą siatkę dzięki temu nie muszę jej pomagać w czepianiu się swymi skręconymi spiralnymi "mackami" bo wtedy dużo lepiej daje sobie radę...
Warto też w czasie wzrostu jej masy zielonej dokarmić dolistnie ze 2 a nawet 3 razy saletrą wapniową.
Potem podlewam gnojóweczką własnej produkcji głownie z żywokostu, który zawiera potas, fosfor, a także azot.
Korzenie żywokostu maja długie korzenie i dzięki temu akumulują składniki odżywcze, znajdujące się w głębszych warstwach podłoża. Używam jej głownie do pomidorów , ogórków i dyni.
W czerwcu pojawiają się pierwsze kwiaty ale ... większość z nich to kwiaty męskie - ta roślina tak ma czyli w tym czasie owoców nie ma.
Dopiero tak w połowie lipca lub ciut później - nie wiem od czego to zależy pojawiają sie kwiaty żeńskie i tylko z tych kwiatów mamy owoce. Jest ich mnóstwo i dość szybko rosną. Pod koniec lipca to już spore plony czyli nie ma co się zamartwiać tylko dbać o rośliny, podlewać gdy sucho i dokarmiać.
Powodzenia