Raczej coś z fioletem lub czernią na owocach. Choroby bym tu się nie doszukiwał.Dziunia87 pisze:I podobno ostra okrągła czerwona (też z wymiany) i albo choruje, albo to jakaś odmiana o czarnych owocach.
Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie też zastanawiam się nad tym czarnym odcieniem na owocach - u mnie jest tak na kilku i na czerwonych i na żółtych . Ciekawa jestem czy to kwestia wybarwiania czy czegoś im brakuje.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z całym szacunkiem do moich paznokci - wolę paprykęTournesol pisze:Tak ale za to masz czas na pielegniacje paznokci ja kiedys tez mialam balkon i piekne rece ...Gleba pisze:Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorów U mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..
Jeżeli macie jakieś doświadczenia z tym czarnym odcieniem to chętnie się dowiem, jakie są tego przyczyny. Rok temu miałam papryki z Bangladeszu i schemat był dokładnie taki sam: najpierw zieleń z odcieniami czarnego, następnie wybarwiały się na czerwono ...
Słoneczko, wyjdź!
- SandraABC
- 1000p
Hahah ja nawet jak balkon miałam to ręce miałam poniszczone Zawsze jakieś doniczki trzeba było poprzesadzać ,albo sąsiadce na działce pomóc
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Papryki w trakcie rośnięcia, zarówno ostre jak i słodkie, mają czarne przebarwienia na owockach. To nie choroba, tylko taka przypadłość fizjologiczna. Po prostu ten typ tak ma . Jak osiągną pełną wielkość, to zaczernienie zniknie
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
W sumie to szkoda, bo takie małe czarne papryczki fajnie by wygladały. A poza tym jakby je nadziać serkiem i podać komuś jako czarne oliwki, to mogłoby być wesoło...
Żartuję oczywiście mogłoby to być niebezpieczne dla zdrowia.
Żartuję oczywiście mogłoby to być niebezpieczne dla zdrowia.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku miałam paprykę czekoladową, była piękna, czekoladowo-brązowa i to nie tylko skórka. Miąższ też był brązowy. Super wyglądała na talerzu i w sałatkach:) W tym roku również ją posialam, już z własnych nasion. Jedyny mankament to to , że bardzo późno dojrzewa.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Hey GlebaGleba pisze:Z całym szacunkiem do moich paznokci - wolę paprykę ...Tournesol pisze:Tak ale za to masz czas na pielegniacje paznokci ja kiedys tez mialam balkon i piekne rece ...Gleba pisze:Zazdroszczę Wam pierwszych zbiorów U mnie balkon mało słoneczny a na ogrodzie miejsca nie ma ani ciut ciut ..
Uprawiasz cos innego niz papryki na balkonie?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Tournesol wiele roślinek Rucolę, kilka odmian bazylii, tymianek, rozmaryn, poziomki, lawendę, różne mięty, chili, pomidorki koktajlowe i uwaga, pory Najlepiej rosną w doniczkach Wszystko rośnie ładnie, oprócz chili które potrzebują jednak tego kopa w postaci ciepełka ... Moje chili pod folią jest nieporównywalnie piękniejsze A dlaczego pytasz?
Słoneczko, wyjdź!
- SandraABC
- 1000p
Uu Karo - już po pracy?
Jak tam Amarylki ? Moja przesadzona do gruntu ładnie się krzaczy i ma sporo pąków. Doniczkowa za to ma liście jak sałata i usilnie idzie do góry...
Jak tam Amarylki ? Moja przesadzona do gruntu ładnie się krzaczy i ma sporo pąków. Doniczkowa za to ma liście jak sałata i usilnie idzie do góry...
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Gleba, pytam z ciekawosci ale nie jestem zawiedziona, tyle roslinek i takie rozne bazylie mozemy sobie opowiedziec czy nasza rozmowa pójdzie do szmietnika? Mam bazylie cytrynową, cynamonową, thai, thai crown purple, anyszkowy, czarną z włoch, purple, i jeszcze pare innych nie pamiętam najgorzej ze ciezko je izolowac aby utrymac gatunek(?) rozumie ktos co ja pisze
Moze pokazesz cos z balkoniku?
Moze pokazesz cos z balkoniku?
Tournesol
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja wszystko rozumiem
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Moje pierwsze Cyklony już w słoiku. Nadziane serkiem z przepisu Cantati Czy ktoś ma zdjęcie dojrzałej papryczki Lombardo?