Identyfikacja róż - część 2
- amollis
- 10p - Początkujący
- Od: 4 lip 2013, o 09:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 2
Wygląda na pąk Peace / inaczej Gloria Dei, Gioia/, najsłynniejszej róży wielkokwiatowej.
- amollis
- 10p - Początkujący
Ja mam zagwozdkę z różą, którą mam od kilku lat. Kupiona jako Orange. Nie odnalazłam jednak w źródłach o jaką to orange może chodzić, przydomek ten ma 9 stron róż na helpie! Mam domysły, ale nie mam pewności co to może być za odmiana. Może ktoś ma taką w ogrodzie. Wielkokwiatowa, sztywne pędy, czysty pomarańczowy kolor, rewers płatków żółtawy, pachnie słabo.Młode przyrosty intensywnie ciemno-purpurowe, liście błyszczą. Kwiat spory, dużo płatków.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amollis ,sprawdź Flora Danica albo Monica.Kwiatek moło rozwinięty więc trudno rozpoznać.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja obstawiam Monica
- amollis
- 10p - Początkujący
Dziękuję za odzew! Mam Florę Danicę i bodaj dwie Moniki i to nie to. Ona jest nieporównywalna, bo siedzę nad nią kilka lat.Porównuje na forum, na helpie , w ksiązkach i nic. Myślałam jeszcze o Aleksandrze, Sandrze Kordesa, Rinerze Rilke, ale pewności nie mam.Kupiona w sklepie ogrodniczym na Podhalu, więc jakaś unikatowa raczej nie może być.
Jak na Monikę jaśniejsza , czysto pomarańczowa z bardziej płaskim kwiatostanem, jak na Florę Danicę niecieniowana i inna budowa kwiatu. Chyba, ze egzemplarze się różnią...
Jak na Monikę jaśniejsza , czysto pomarańczowa z bardziej płaskim kwiatostanem, jak na Florę Danicę niecieniowana i inna budowa kwiatu. Chyba, ze egzemplarze się różnią...
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
Sąsiadka dała mi wczoraj ze swojego ogródka piękną różę.
Pachnie przecudnie i bardzo mocno, z korzenia wystają proste patyki zakończone kwiatami, krzak sięga w najwyższych miejscach ok 70-80 cm.
Kolor różowy - troszkę jaśniejszy niż na zdjęciach. Kwiaty długie, duże.
Bardzo proszę o identyfikację.
Po prostu muszę taką mieć.
Róże w tle są inne i proszę, żeby ich wygląd nie wpływał na identyfikację.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pachnie przecudnie i bardzo mocno, z korzenia wystają proste patyki zakończone kwiatami, krzak sięga w najwyższych miejscach ok 70-80 cm.
Kolor różowy - troszkę jaśniejszy niż na zdjęciach. Kwiaty długie, duże.
Bardzo proszę o identyfikację.
Po prostu muszę taką mieć.
Róże w tle są inne i proszę, żeby ich wygląd nie wpływał na identyfikację.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
dziękuję, tak wygląda kwiat z samego rana dzisiajamollis pisze:Wygląda na pąk Peace / inaczej Gloria Dei, Gioia/, najsłynniejszej róży wielkokwiatowej.
dla mnie wszystkie róże to nowość, mam ich tylko 6 i jeszcze jednej nie znam ale ma na razie tylko jeden mały pączek
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Kasiu, poczytaj czy Twoja sąsiadkowa róża to nie Venrosa. Moja dla porównania wygląda tak i pachnie :
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to nie będzie Aleksander, znam tę różę i ta moja to niestety nie jest ona, ale dzięki za odpowiedżEbabka pisze:Może Alexander?,to mojaMarzena62 pisze:witajcie, czy może ktoś zna nazwę tej róży? Rośnie silnie, pachnie, jest wytrzymala. Zmienia kolor w miarę rozkwitu robi się bardziej jaskrawa i ostatecznie taki jak na zdjęciach. Kupilam ją wiele lat temu w sklepie ogrodniczym, widuję ją w ogrodach. My nazywamy ją "landryna"
a te z netu:
http://www.roses.webhost.pl/2008/07/alexander/
http://www.3w.rosebook.ru/roses/gallery/alexander/
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
AAleksandra dziękuję Ci ogromnie
Poczytałam i to własnie jest Venrosa.
Wszystko co o niej piszą się zgadza
Teraz tylko muszę taką piękność nabyć.
No i znaleźć dla niej jakieś miejsce.
Może pod kuchennym oknem - będzie mi pięknie pachnieć całe lato.
Poczytałam i to własnie jest Venrosa.
Wszystko co o niej piszą się zgadza
Teraz tylko muszę taką piękność nabyć.
No i znaleźć dla niej jakieś miejsce.
Może pod kuchennym oknem - będzie mi pięknie pachnieć całe lato.
Kasia
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Kasiu, na pw dałam namiary sprzedawcy
Marzena, ja mam podobną zakupioną pod nazwą "Mozajka" (u mnie wpada więcej w pomarańcz a u Ciebie w czerwień ), tylko nijak nie mogę tej nazwy znaleść w necie ani w katalogach. Pewnie sobie sprzedawca tak ją nazwał. Miała być w/g nazwy marmurkowa, mozajkowa A zakwitła tak :
Już wolę żeby sprzedawcy określali (jak nie znają odmiany) kolorami. A tak człowiek szuka przez lata jakiejś wymyślonej nazwy. Może ktoś nada jej prwdziwe imię
Marzena, ja mam podobną zakupioną pod nazwą "Mozajka" (u mnie wpada więcej w pomarańcz a u Ciebie w czerwień ), tylko nijak nie mogę tej nazwy znaleść w necie ani w katalogach. Pewnie sobie sprzedawca tak ją nazwał. Miała być w/g nazwy marmurkowa, mozajkowa A zakwitła tak :
Już wolę żeby sprzedawcy określali (jak nie znają odmiany) kolorami. A tak człowiek szuka przez lata jakiejś wymyślonej nazwy. Może ktoś nada jej prwdziwe imię
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki