Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
bruner
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2008, o 21:06

Post »

Witam. Mam problem. jakieś 4 miesiące temu kupiłem w makiecie cyprysy lawsona (kolumnowy) i po jakim czasie tzn po ok. 2 miesiącach zaczęły mi od środka usychać (zmieniały kolor na żółty a później na brązowy) Martwi mnie to bo mam ich aż 50 szt a na wszystkich jest to samo. POMOCY Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ewa-a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2008, o 09:38

Tuja brązowieje

Post »

Witam

Mam problem z moją tują.
Jest to dośc wysokie drzewko, szczepione na pniu (dwie kule) ok. 180cm wysokości.
Stoi na balkonie w plastikowej czarnej donicy ( tak jak je kupiłam w szkółce 4 miesiące temu) balkon na stronę zachodnią. Jest tam bardzo gorąco. Słońce od godziny 14 do zachodu.

Igły brązowieją od środka, wysychają i odpadają. Drzewko na zewnątrz nadal jest dość zielone, a w środku już prawie całkowicie "lyse" i brązowe. Obecnie brązowienie przechodzi na stronę zewnętrzną i już nie wiem co robić
Myślałam że to fytoftoroza, więc spryskiwałam drzewko preparatem przecigrzybiczym, ale bez efektu.
Przeczytałałam na forum, że możliwe jest poparzenie słoneczne.
na razie nie mogę zamieścić zdjęć, ale postaram się zrobić to jutro.

Jakie środki zaradcze mam zastosować? :(
Ewa
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na początek osłoń czymś donicę, żeby się tak nie nagrzewała i żeby ziemia nie wysychała na wiór natychmiast po podlaniu. Możesz też cieniować całą roślinę, są naprawdę ekstremalne upały, a ty zafundowałaś swojej tui patelnię, nic dziwnego, że ledwie zipie.

Zaraz potem zacznij szukać dużej donicy, żeby przesadzić tuję z tej plastikowej, produkcyjnej. W szkółce czy sklepie plastiki są wygodne, tanie, łatwe w utrzymaniu, ale w warunkach domowych (balkonowych) to za mało.

Czy tuja zostanie na balkonie na zimę? Jeśli tak, to musisz poczytać o ocieplaniu donic z roślinami i zdobyć takie ocieplenie (jeśli chcesz, żeby zimą korzenie nie wymarzły).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
kozlowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2007, o 21:10

Post »

Obrazek Obrazek
Witam,
Znów mam problem i będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.. Po pierwsze: czy wiecie może co to za odmiana? Wiem tylko, że to cyprysik...zdrowe gałązki są niebiesko-zielone... Po drugie: część gałązek usycha (jak na zdjęciach) - co to może być? jak im mogę pomóc? ratujcie...
pozdrawiam,
Agnieszka
fara
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2008, o 11:18

Post »

Witam. W zeszłym roku kupiłam kilka miniaturowych iglaków.Na wiosne wszystkie bardzo dobrze wyglądały ale ostatnio dwa z nich zaczęły gwałtownie usychać :cry: . proszę o pomoc Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ratunku!!! Czy mamy tu jakiegoś fachowca, co sokolim wzrokiem zerknie na wszystkie te zdjęcia i coś doradzi? Ja się na chorobach zupełnie nie znam, ale na pewno na forum mamy kogoś, kto się orientuje co i jak :roll: Pomocy!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
gunia05
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2008, o 11:40

Post »

Witam wszystkich:)
mam równiez problem z chorą sosną:(od jakiegoś czasu usychają u niej końcówki gałązek i tak jakby się ułamują (postaram się to pokazać na zdjęciach). Te zaatakowane końcówki maja takie malutkie dziurki taj jakby jakiś szkodnik robił sobie w nich korytarzyki. Czy to może być zwójka?i jak się tego pozbyć?proszę o pomoc, bo to coś atakuję coraz więcej sosenek u mnie i u sąsiadów też już to zauważyłam. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

To jest prawdopodobnie zwójka sosnóweczka (Rhyacionia buoliana) - występują dwa pokolenia - wiosenne i letnie. Literatura zaleca opryski w okresie wylęgu gąsienic preparatem Sumithion 500 EC 0,15% - letnie pokolenie wyląga się w lipcu.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Kosodrzewina

Post »

ewa_c11 pisze:Moje pytanie dotyczy tego paskudztwa na kosówce. Jakiś miesiac temu zauwazyłam, ze młode pędy zaczęły brązowieć, na gałązce pojawiły się takie drobne koraliki (mysie mikro odchody...)o konsystencji i kolorze spróchniałego drewna, pozlepiane ze soba i do gałazki czyms w rodzaju pajeczyny.
Mam wrażenie, że paskudztwo to działa podobnie jak ochojnik - z zaatakowanej gałazki nie mogą wyrosnąc igiełki, tylko na szczycie pędu wyrasta niewielka miotełka. Proszę o podpowiedź co to jest i czym wytłuc.

Obrazek Obrazek Obrazek
Prawdopodobnie osnuja sadzonkowa (Itycorsia hieroglyphica). Literatura zaleca opryski preparatami o działaniu kontaktowym np.: Talstar 100 EC 0,05%.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bruner pisze:Witam. Mam problem. jakieś 4 miesiące temu kupiłem w makiecie cyprysy lawsona (kolumnowy) i po jakim czasie tzn po ok. 2 miesiącach zaczęły mi od środka usychać (zmieniały kolor na żółty a później na brązowy) Martwi mnie to bo mam ich aż 50 szt a na wszystkich jest to samo. POMOCY Obrazek
Twoje cyprysiki się czyszą, to jest zupełnie normalne zjawisko, że gałazki w środku korony, które mają mało światła zamieraja. Jeżeli zamierałyby gałązki na wierzchu korony o to już jest coś źle.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

fara pisze:Witam. W zeszłym roku kupiłam kilka miniaturowych iglaków.Na wiosne wszystkie bardzo dobrze wyglądały ale ostatnio dwa z nich zaczęły gwałtownie usychać :cry: . proszę o pomoc
Obrazek Obrazek
kozlowa pisze:Obrazek Obrazek
Witam,
Znów mam problem i będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.. Po pierwsze: czy wiecie może co to za odmiana? Wiem tylko, że to cyprysik...zdrowe gałązki są niebiesko-zielone... Po drugie: część gałązek usycha (jak na zdjęciach) - co to może być? jak im mogę pomóc? ratujcie...
pozdrawiam,
Agnieszka
Prawdopodobnie jakieś oglebowe choróbsko grzybowe. Proponuję podlać roztworem Barvo 500 SC w stężeniu 0,2% lub Previcur 607 SL w stężeniu 0,15-0,30% w ilości 2-4L na roślinę.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

machiato pisze:a ja, a ja? :)
machiato pisze:Witam wszystkich! I na wstępie chylę czoła przed Waszą wiedzą, ja niestety kompletnie nie znam się na ogrodnictwie i stąd pewnie jestem bezradna wobec choroby moich tuj. Mam 4 tuje w osobnych doniczkach na balkonie, więc jak widac nie jestem wielkim hodowcą ;)
Potrzebuję pomocy! Otóż jedna z moich tuj po zimie (były odpowiednio zabezpieczone) zaczęła miejscami żółknąć/rdzewieć, teraz jest praltycznie cała martwa :( A ok. 2 mies temu zaczęły podobnie zachowywać się pozostałe - miejscami matowieć, rdzewieć, aż usychać. Poniżej zdjęcia. Myślałam, ze to przędziorek, ale 2 opryski zgodnie z zaleceniami nie pomogły. Podlałam też dwukrotnie Aliette, bo chyba to jednak grzyb, ale tez nie pomogło - mam wrażenie że teraz z dnia na dzień jest gorzej. Na krzaczkach zauważyłam pojedyncze czerwce (?), ale nie jest ich chyba na tyle dużo, zeby spowodowały takie zniszczenia. Moze po prostu zaatakowały osłabione chorobą drzewka...
Proszę o pomoc i wszelkie rady! :)
a tu chyba widać czerwca?
Prawdopodobnie grzybowe choróbsko odglebowe (podobne zamieranie powoduje opieńka miodowa) - najlepszy w tym wypadku jest Rovral Flo 255 SC 0,1% 4L roztworu na roślinę; na czerwce też należałoby zrobić stosowny oprysk.

Rovral Flo wycofują z użycia :evil: .
machiato
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2008, o 10:38

Post »

xipe pisze: Prawdopodobnie grzybowe choróbsko odglebowe (podobne zamieranie powoduje opieńka miodowa) - najlepszy w tym wypadku jest Rovral Flo 255 SC 0,1% 4L roztworu na roślinę; na czerwce też należałoby zrobić stosowny oprysk.

Rovral Flo wycofują z użycia :evil: .
dzięki za odpowiedź :) a jakiś zamiennik tego środka Rovral?
tuje potraktowałam Previcure energy 840, już 3 podlewania, zgodnie z ulotką i... nic :( Jest coraz gorzej, słyszałam, że powinno się wyciąć suche pędy, ale u moich drzewek oznaczałoby to praktycznie wycięcie do pnia :(
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”