Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa
Dzięki za miłe słowa
Poświęcę jedną cukinię LAJKONIK na nasionka, niech rośnie i rośnie... Warto, bo to bardzo plenna odmiana i bezproblemowa (przynajmniej u mnie). Wieczorem jak zdążę pochwalę się moimi okazami.
Poświęcę jedną cukinię LAJKONIK na nasionka, niech rośnie i rośnie... Warto, bo to bardzo plenna odmiana i bezproblemowa (przynajmniej u mnie). Wieczorem jak zdążę pochwalę się moimi okazami.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja również mam pytanko, ponieważ laik ze mnie w tych sprawach. Czy da się zrobić tak, żeby roślinki cukinii z różnych odmian rosnących obok siebie miały nasiona dające pewność, że jeśli zbiorę nasionka z Ateny Polki i za rok je zasadzę, to wyrośnie mi Atena Polska, a nie jakaś odmiana N/N? Może pytanie jest głupie, ale nie znam się na tym
Mam na imię Ilona...
Plantacje nasienne są jedno odmianowe i izolowane przestrzennie. A bawić się u siebie można ale dla zabicia nudy zapylając kwiaty ręcznie i izolując je
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie powstrzymasz natury, krzyżowanie się roślin leży w naturze... czasami zbieram nasiona, nie martwię się na zapas, nie pogniewałabym się na jakiegoś uroczego mutanta, ale jeszcze takiego nie miałam.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Ja miałem. Po kilku latach cukinia pięła się po płocie
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja w sumie mogę mieć mutanty, mogę też kupić nasiona, bo to groszowe sprawy, ale zastanawiam się, czy w takich warunkach, jakie mam jest to wykonalne
Mam na imię Ilona...
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
z akcji wymiany nasion dostałam Mix cukini od goskolo10. Wysiałam 6 nasionek i wzeszły wszystkie. Jedna padła po przesadzeniu, drugą zeżarł ślimak, a cztery ładnie rosną, tylko okazało się, że mam same żółte. Ciekwe czy wszystkie będą jednakowo smakować. Już dwie trzy są zawiązane.
z akcji wymiany nasion dostałam Mix cukini od goskolo10. Wysiałam 6 nasionek i wzeszły wszystkie. Jedna padła po przesadzeniu, drugą zeżarł ślimak, a cztery ładnie rosną, tylko okazało się, że mam same żółte. Ciekwe czy wszystkie będą jednakowo smakować. Już dwie trzy są zawiązane.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
A ja w końcu skonsumowałam moją pierwszą cukinię w tym roku Pycha! I wiadomo, nie to co kupna
Jeszcze na krzaku
Przed usmażeniem na grillu. Przyprawiona jedynie solą, pieprzem, wyciśnięty ząbek czosnku i skropiona oliwą z oliwek. polecam
Hihi, a tu juz gotowa do schrupania
W przyszłym roku będę ryzykować wcześniejsze wysiewy, bo w tym sezonie to mam wrażenie, że tylko mi tak wszystko wolno dojrzewa...
Jeszcze na krzaku
Przed usmażeniem na grillu. Przyprawiona jedynie solą, pieprzem, wyciśnięty ząbek czosnku i skropiona oliwą z oliwek. polecam
Hihi, a tu juz gotowa do schrupania
W przyszłym roku będę ryzykować wcześniejsze wysiewy, bo w tym sezonie to mam wrażenie, że tylko mi tak wszystko wolno dojrzewa...
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Sylwia, aż ślinka leci Ja myślę, że wcześniejszy wysiew nic nie da, bo cukinia lubi ciepełko. U mnie patisony wysiewane ponad miesiąc później doganiają cukinie... A do jesieni jeszcze trochę czasu także na pewno będziesz miała jeszcze obfite plony
Pozdrawiam Veronica
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Na wcześniejsze zbiory to rozsada ..ja już zjadłam trzy duże cukinie(włoska odmiana Striato D'Italia ,nasiona z Akcji ),a na krzakach rosną następne...super jest na surowo,chrupka ,smakuje podobnie jak kalarepka
Asia
Asia
- LateusRusticus
- 50p
- Od: 29 maja 2013, o 23:29
Witam wszystkich , nie przychodzę z dobrymi wieściami.. Wczoraj na W i M cały czas padał deszcz, a dzisiejszego poranka na paru liściach dostrzegłem taką niespodziankę.....( proszę sobie kliknąć i otworzyć w większym rozmiarze, aby dobrze się przyjrzeć )
Górną stronę liścia pokrywa pewnego rodzaju nalot , dolna jest czysta.
Co to za choroba ? Jaki mogę użyć na to specyfik ? ( najlepiej mało toksyczny )
Ps: obciąłem porażone liście i proszę o szybką odp
Górną stronę liścia pokrywa pewnego rodzaju nalot , dolna jest czysta.
Co to za choroba ? Jaki mogę użyć na to specyfik ? ( najlepiej mało toksyczny )
Ps: obciąłem porażone liście i proszę o szybką odp
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"
pozdrawiam Grzegorz
pozdrawiam Grzegorz
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
Dostałam od sąsiadki 3 sadzonki cukini i jednego kabaczka. O ile kabaczek został po macoszemu posadzony w ziemię, cukinie powędrowały do foliowych "doniczek". Wsadziłam maluchy, wyjechałam na 1.5 tyg, wróciłam i oczom nie wierzę! Jakie krzaczory! Mają już zawiązki pąków kwiatowych, spodziewam się więc kwitnięcia lada dzień. Czym je nawozic? Leję to samo, co pomidorom i innych, czyli nawóz z dodatkiem alg.
A co do konsumpcji, to polecam cukinię podsmażoną na odrobinie oliwy z oliwek z czosnkiem, fetą, oregano, bazylią, świeżymi i suszonych pomidorami w oleju - PYCHA!
A co do konsumpcji, to polecam cukinię podsmażoną na odrobinie oliwy z oliwek z czosnkiem, fetą, oregano, bazylią, świeżymi i suszonych pomidorami w oleju - PYCHA!
Pozdrawiam - Katarzyna
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Grzegorz, wygląda mi to na mączniak prawdziwy . U mnie niestety pojawiło się to samo. Zbierz owoce jak są już większe i opryskaj czymś. Najlepiej wpisz sobie w google. Wiele środków na zz jest też na mączniaka - nie wiem co masz.