Mój storczykowy kącik :) cz.II
- furious
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Ania a te "ziemne" to teściowa przesadziła sama, czy nie daj Boże, ktoś takie sprzedaje?
PS. swoją drogą pokazuje to jak ciekawą rośliną jest storczyk. Pewnie tam "cierpi" w tej ziemi, ale i tak obdarowuje kwiatami
PS. swoją drogą pokazuje to jak ciekawą rośliną jest storczyk. Pewnie tam "cierpi" w tej ziemi, ale i tak obdarowuje kwiatami
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no przesadziła bo nie wiedziała, ze trzeba w korze trzymać Później kupiła podłoże do storczyków ale tylko tego białego przesadziła.. no i Dendrobium tez jest w sklepowej korze chyba.. Nie powiem, storczyki ładnie kwitną, bo niemal nie robią sobie przerwy, jest mnóstwo wydłużających się pędów, albo nowych łodyg.. ten biały ma chyba 3 albo 4 pędy.. heh .. w dodatku stoją na oknie południowym niczym nie cieniowane, czasem miały poparzone listki niestety..
- Dufin
To jedna osoba, która pod kilkoma nickami rozsyła jakiś spam, pewnie wirusy, więc nie wchodźcie w te linkiajania pisze:Marta, dlaczego wszystkie posty jakie napisałaś na Forum to link do jakiejś gry ? . To forum ogrodnicze, mamy sobie pograć czy co ?
I moje formujące się pączki na D. nobile Przepraszam, ze ja ciągle o tym samym, ale rozumiecie.. To moje pierwsze i jedyne D. nobile, w dodatku w ogóle nie spodziewałam się u niego kwitnienia bo myślałam, że jest za młody i miałam zamiar go hartować od przyszłego roku. Kolor niespodzianka, choć i tak wiem, ze będzie białe, bo chyba tylko te tak chętnie i bezproblemowo kwitną
Gratuluję Aniu
Cieszę się, że dzielisz się z nami swoimi kwitnieniami i nie tylko Nie ważne czy jest to jeden storczyk czy dwa, najważniejsze jest to, że możemy Ci towarzyszyć i cieszyć się razem z Tobą każdym postępem Twoich podopiecznych
Ciekawa jestem jaki to kolorek Może biały, a może nie
Hi hi, a mi się wydaje, że przed chwilą było o storczykach uprawianych w ziemi, wczoraj o reanimku, jeszcze wcześniej był piękny kolażDufin pisze:Przepraszam, ze ja ciągle o tym samym, ale rozumiecie..
Cieszę się, że dzielisz się z nami swoimi kwitnieniami i nie tylko Nie ważne czy jest to jeden storczyk czy dwa, najważniejsze jest to, że możemy Ci towarzyszyć i cieszyć się razem z Tobą każdym postępem Twoich podopiecznych
Ciekawa jestem jaki to kolorek Może biały, a może nie
Ja w kółko o swojej katlei a Ty o Dendrobium. Jak mówią słowa piosenki : "każdy ma jakiegoś bzika..." . Super pączuchy się szykują, no i chyba jakość szczególnie go nie przechłodziłaś, bo przecież tak ciepło teraz, że nie ma jak i gdzie (no chyba, że trzymałaś go w lodówce, jak P. Grażyna Siemińska swoje "śpiochy" ). Super widok, niektórzy tak narzekają na swoje nobilki, że je chłodzą, suszą a one uparte a u Ciebie pięknie się bierze do kwitnienia .
Super Dufin!!!Moje tez bedzie mialo kwiatki i tez je pierwszy raz zobacze
- Dufin
Madziu dziękuję za obecność i za to, że właśnie z Wami mogę się wszystkim dzielić
Aniu hmm.. moje Dendrobium stoi na balkonie od maja chyba.. zdarzało się kilka chłodniejszych nocy ale to wszystko.. przesuszać też go nie suszyłam ani teraz ani zimą, bo uznałam, że to za młoda roślina na kwitnienie, że będę ja normalnie pielęgnować by podrosła a od przyszłego roku wprowadzę okres suszy a tu taka niespodzianka. Co prawda sprzedająca sama uznała, że to bardzo chętne Dendrobium bo ona swoje trzyma na oknie i ani nie chłodzi ani nie suszy a kwitną, stąd mam podejrzenie, że będzie to najpopularniejsza biała krzyżówka ;)
Actus ciesze się, że oba nasze dendrobia są brzemienne Z tą różnica, ze Ty pewnie zabłyśniesz jakimś wielokolorowym botanikiem Kasia a po czym poznajesz, że wypustki będą kwiatami albo keiki? Czy nie poznajesz i czekasz aż będą większe i wszystko się wyjaśni?
Aniu hmm.. moje Dendrobium stoi na balkonie od maja chyba.. zdarzało się kilka chłodniejszych nocy ale to wszystko.. przesuszać też go nie suszyłam ani teraz ani zimą, bo uznałam, że to za młoda roślina na kwitnienie, że będę ja normalnie pielęgnować by podrosła a od przyszłego roku wprowadzę okres suszy a tu taka niespodzianka. Co prawda sprzedająca sama uznała, że to bardzo chętne Dendrobium bo ona swoje trzyma na oknie i ani nie chłodzi ani nie suszy a kwitną, stąd mam podejrzenie, że będzie to najpopularniejsza biała krzyżówka ;)
Actus ciesze się, że oba nasze dendrobia są brzemienne Z tą różnica, ze Ty pewnie zabłyśniesz jakimś wielokolorowym botanikiem Kasia a po czym poznajesz, że wypustki będą kwiatami albo keiki? Czy nie poznajesz i czekasz aż będą większe i wszystko się wyjaśni?
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
A mówiłam i pisałam uparcie i powiedz kto w nie wierzył??
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Jaki botanik? Zwykle dendrobium Oriental Smile.Widze ,ze kwiatki beda bo tak jak u Ciebie to zaczyna wygladac
- Dufin
Tylko Ty moja DrogaKarnova pisze:A mówiłam i pisałam uparcie i powiedz kto w nie wierzył??
Kaśka no to mówię, ze wielokolorowe śliczne te Twoje Dendrobium będzie ja nawet takiego nie widziałam nigdy w ofercie sprzedaży
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
No widzisz czasem mam rację Widze że obdarzyło Cie więcej niż jednym kwiatem na pewno będzie piękne
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Dufin
Jeszcze mnie żadnym nie obdarzyło kwiatem ale wypustek jest chyba 3 na jednej pseudobulwie i 2 na drugiej a ile będzie z nich pączków pojęcia nie mam. To malutka roślinka, więc pewnie po jednym Ale 5 kwiatów na takim maluchu i tak musi nieziemsko wyglądać eh.. niech rosną szybciejKarnova pisze:No widzisz czasem mam rację Widze że obdarzyło Cie więcej niż jednym kwiatem na pewno będzie piękne
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no i w końcu przez wszystkich utęsknione i wyczekiwane D. nobile Ani a mówiłam że będą kwiaty
a co do ziemi, może to jest torf? moja Teściowa ostatnio też przesadzała falka i dostała w ogrodniczym naaaaajlepsze podłoże które wyglądało jak ziemia a po namoczeniu jak gnój upchany w doniczkę zrobiłam panikę i musiała przesadzić falka jeszcze raz tym razem w korę więc u Twojej może też jest takie podłoże a nie ziemia?>
a co do ziemi, może to jest torf? moja Teściowa ostatnio też przesadzała falka i dostała w ogrodniczym naaaaajlepsze podłoże które wyglądało jak ziemia a po namoczeniu jak gnój upchany w doniczkę zrobiłam panikę i musiała przesadzić falka jeszcze raz tym razem w korę więc u Twojej może też jest takie podłoże a nie ziemia?>
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów