CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Witam wszystkich

Zauważyłam na swoim Chamaecereusie takie coś

Obrazek

Znajduje się na jednym członie i się powiększa, powiedzcie proszę co to jest i jak z tym walczyć, na razie odseparowałam go od reszty.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To jest poważna infekcja, która może zagrozić całemu kaktusowi. Sugeruję usunąć zarażony pęd i go wyrzucić. Ewentualnie po oderwaniu od reszty rośliny można chory pęd obciąć 1-2cm powyżej infekcji i potraktować jako sadzonkę. Ale czy warto?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześc mam pytanie czy z tej Mammillaria plumosa coś jeszcze może byc czy już raczej po niej :cry:

Obrazek
Pozdrawiam Rafał
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Pierwsze dwa zdjęcia jak widać wyciągnięte , czy próbować skrócić i ukorzenić od nowa nr1?
Z Echinocactusem najprawdopodobniej nic się już nie da zrobić,Mogę liczyć na to że utyje ?
Nr 3 jak widać dosyć mocno powyginany , skrócić i ukorzenić? Odrost zostawić czy może odciąć , bo wygląda w porządku.
W którym miejscu ciąć Cereusa?
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rafal44 pisze:Cześc mam pytanie czy z tej Mammillaria plumosa coś jeszcze może być czy już raczej po niej :cry:
Pozostaw ją na jakiś czas w zupełnie suchym miejscu. Jeśli roślinka zgnije to trudno, jeśli rany się zasuszą a infekcja przestanie się rozwijać możesz to, co pozostanie z roślinki potraktować jak sadzonkę. Zawsze jakieś szanse na przeżycie są.
FishHunter pisze:Pierwsze dwa zdjęcia jak widać wyciągnięte , czy próbować skrócić i ukorzenić od nowa nr1?
Z Echinocactusem najprawdopodobniej nic się już nie da zrobić,Mogę liczyć na to że utyje ?
Nr 3 jak widać dosyć mocno powyginany , skrócić i ukorzenić? Odrost zostawić czy może odciąć , bo wygląda w porządku.
W którym miejscu ciąć Cereusa?
Możesz ciąć swoje roślinki w dowolnych miejscach i ukorzeniać takie fragmenty, jakie Ci odpowiadają. Ważne, by odcięty fragment były co najmniej kształtu kulistego lub cylindrycznego. Jeśli utniesz roślinkę zbyt wysoko, tak iż sadzonka będzie kształtu płaskokulistego to stosunek powierzchni rany do objętości sadzonki może być zbyt duży i roślinka wyschnie zamiast się ukorzenić.
Podstawowe pytanie jest takie: czy jesteś w stanie zapewnić swoim roślinom bardziej słoneczne stanowisko? Jeśli tak to możesz je ciąć, by późniejsze ich przyrosty miały bardziej kompaktowy kształt. Jednak jeśli ukorzenione sadzonki będą nadal rosły przy niedoborze światła to ich kształt znów będzie nieproporcjonalnie wyciągnięty i cała operacja z ich odmłodzeniem moim zdaniem nie będzie miała większego sensu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Rośliny maja teraz dużo słońca.
Wcześniej po prostu stały na najróżniejszych parapetach i takie są skutki.
Tomek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Marantha pisze: http://img51.imageshack.us/img51/2886/2 ... 174432.jpg tutaj chodzi o powyginane liście? Ogólnie sansevieria wygląda ładnie, za bardzo się na nich nie znam, może też ma za ciemno. Dobrze by było, żeby ktoś jeszcze się wypowiedział.
Sansevieria wygląda bardzo ładnie i nic jej nie jest. To są wyjątkowe rośliny, gdyż potrafią zdecydowanie zmienić swoje wybarwienie kiedy dostaną dużo światła. Niektóre celowo trzyma się nieco w cieniu (jak np. Sansevieria moonshine), aby zachowała swoją "szarość" i taką właśnie księżycową poświatę. W słońcu ją straci, ale zimą, kiedy stoi w cieniu, powraca jej naturalny kolor. Inne - jak np. 'Golden Stripe', są wyjątkowo stworzone do słońca, gdyż wybarwiają się wtedy niemal całkowicie na żółto. Sansevierie się nie wyciągają do słońca - idealnie rosną nawet w dużej odległości do okna. Jeśli coś mogę powiedzieć więcej - bo nie wiem, czy problem aktualny - to proszę o sygnał.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Witam, czy mógłby ktoś rzucić okiem na te dziwne plamki ? Co to może być ? Odseparować go od pozostałych ?

Obrazek Obrazek
totmes76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2013, o 17:18

Post »

Witam
Na jednym z kaktusów (Echinocactus grusonii) zauważyłem kilka wełnowców. Potraktowałem je alkoholem ;:136 ,
ale zamierzam jeszcze użyć Mospilan 20SP. Po jakim czasie powtórzyć pryskanie? Wystarczy tylko pryskanie czy podlać rośliny
wodą z tym środkiem? A i jeszcze jedno czy pryskać też inne kaktusy i inne rośliny w domu przy okazji?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tematów o wełnowcach masz bardzo dużo na Forum. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać "wełnowce" i wyskoczy Ci naprawdę mnóstwo wiedzy głównie praktycznej i teoretycznej. Powtarzanie tego tutaj nawet chyba mija się z celem, bo tam masz wszystko. ;:202 Polecam ten wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=10579
Spis moich wątków
honorata0
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 00:21

Post »

Witam serdecznie mam nadzieje,że piszę w odpowiednim miejscu. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi napisał co dolega temu wilczomleczowi i czym potraktować tą chorobę. w następnej wiadomości spróbuję dodać zdjęcie,bo trochę się jeszcze gubie w forum. Wydaję mi się,że to mogą być jakieś grzyby???? I mam jeszcze jeden problem z mammilara. wczoraj zauważyłam,że na czubku pewne wypustki są zwiotczałe,zeschłe i lekko brązowe. jak jesienne liście i nie mam pojęcia co to jest. niestety nie dodam zdjęcia,bo nic nie widać w gąszczu tych igielek i choroba nie jest bardzo zaawansowana le,dwo ją dojrzałam gołym okiem miałam taką sytuację już jakiś czas temu i ta przypadłość zaatakowała wszystkie nowe przyrosty innego kaktusa,którego wywaliłam. bardzo bym nie chciała żeby i ta mammilara podzieliła jego los bo ją bardzo lubię. mam nadzieje,że może ktoś wpadnie z tego mojego pobieżnego opisu co ją boli. pozdrawiam serdecznie

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolka86
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 13:08

Post »

Mam kilka różnych problemów z rożnymi sukulentami i kaktusami. Zaczęło się od gruboszy, wstawiłam kiedyś tutaj post ale nikt mi nie odpisał.... pojawiły mi się plamy czarne nieregularne na liściach.. które potem żółkły i odpadały.. pojawiły się ten niepokojące deformacje młodych listków. Wyrzuciłam tego chorego grubosza... ale niestety stal na parapecie z innymi roślinami. po 4 miesiącach znalazłam pojedyncze chore listki na 3 innych gruboszach ( takiej samej odmiany )nie wiem co robić czy nie ma lekarstwa na takie rzeczy? Podejrzewam chorobę wirusową ale pewności nie mam, teraz odizolowałam te chore drzewka do pokoju gdzie nie ma innych roślin.... ale mam obawę ze wszystkie inne które stały na tym parapecie w tym 2 haworcje, aloes i grubosz odmiana Crassula ovata. a takle kilka innych małych roślinek może być zarażone... Do tego cała zimę stały na tym parapecie moje opuncje...W miedzy czasie inny grubosz niedawno zakupiony w palmiarni w Wałbrzychu dostał innych plamek .. ale nie czarnych tylko brązowych lekko wystających, a obok ma jasne wgłębione :(. do tego od kilku miesięcy te opuncje stoją na zewnątrz z innymi jeszcze kaktusami. Jestem przerażona bo zaczynam dopatrywać się na moich roślinach jakiś zmian.. i nie wiem czy mają one ze sobą coś wspólnego. A może są to różne schorzenia. proszę o komentarze wstawię kilka zdjęć rożnych roślin ze zmianami jakie znalazłam.... nie wiem czy to zmiany grzybowe wirusowe a może występują z innego powodu?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[img]http://images63.fotosik.pl%20/10/0a6e07a5b0547dbc.jpg[/img]
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuję pomóc. Część wygląda na grzyba. Te czarne plamy to może być wina przędziorków. Aby jednak wszystko miało ręce i nogi, powiedz najpierw, w jakim podłożu siedzą sobie roślinki. Kiedy sprawdzałaś ich korzenie? Separacja z pewnością jest konieczna, ale ja, gdy widzę, że coś się dzieje niedobrego z roślinką, zaczynam sprawdzać korzenie, gdyż niewidoczne na zewnątrz, w najlepsze mogą sobie siedzieć w korzeniach np. wełnowce. Tragedii nie ma, są preparaty przeciwgrzybowe, jednak profilaktyczne podlewanie również jest konieczne. Najpierw powiedz coś o podłożu i warunkach, w jakich rośliny przebywają.
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”