Winorośle i winogrona cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 3

Post »

mzewa pisze:dzięki za podpowiedź, a dlaczego aż 8 liści, zawsze zostawiałam dwa / gdzieś kiedyś przeczytałam, że tyle wystarczy/ ??
W zależności od fazy rozwojowej latorośli kierunek przepływu asymilantów w latorośli przedstawia się nieco inaczej. Żeby nie wchodzić za bardzo w szczegóły, jest udowodnione, że w okresie silnego wzrostu gron pracuje na ten proces właśnie ok 8-10 liści nad ostatnim gronem. Wyższe liście asymilują już na korzyść rozwoju górnych części latorośli i są zbędne. Natomiast pozbawienie latorośli liści od 2 do 8-10 to ewidentnie działanie na niekorzyść rozwoju gron. Poniżej link do ryciny, która to wyjaśnia.

http://www.galati.sk/static/2012/08/03/1.jpg

Jest jakaś dość popularna książka (autora nie znam) o cięciu drzew owocowych. Jej autor zaleca właśnie cięcie za drugim liściem nad gronem i chyba przyczyną tej publikacji rozpowszechniło się to błędne zalecenie.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mzewa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2013, o 11:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuje za informacje, od dziś pędy z gronami obcinam za 8-10 liściem :)
DarekRz

Post »

chudziak pisze:Rozumiem ,że już ogławiacie główną latorośli - czy tak ??
Niekoniecznie. Ja w tej fazie obcinam tylko te, które z jakiś względów mi przeszkadzają i są nadmiernie wyrośnięte (np. mają po 3-4 m i zwieszają się w międzyrzędziach utrudniając uprawę). Regularnie ogławiam dopiero w drugiej połowie sierpnia.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za informację :D
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Ja u siebie w swenson red uszczkuję czubi jak kwitną grona
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kapitanie ,możesz mnie oświecić co się dzieje?Po 2 upalnych dniach niektóre liście złożyły się na pół,poza tym wszystko w normie.

Obrazek Obrazek Obrazek

dwa dni wcześniej pryskałem AMISTAREM 0,1% bo zaczyna się panoszyć mączniak i licho jeszcze wie co.U znajomych zaatakowana połowa gron na winorośli "płotowej" pierwszy raz od niepamiętnych czasów.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

kaLo pisze:kapitanie ,możesz mnie oświecić co się dzieje?Po 2 upalnych dniach niektóre liście złożyły się na pół,poza tym wszystko w normie.

Obrazek Obrazek Obrazek

dwa dni wcześniej pryskałem AMISTAREM 0,1% bo zaczyna się panoszyć mączniak i licho jeszcze wie co.U znajomych zaatakowana połowa gron na winorośli "płotowej" pierwszy raz od niepamiętnych czasów.
Amistar w takim stężeniu może poparzyć winorośl. Max 0,075%. U mnie objawy poparzenia to czarne kropki na liściach. Zwijania nie zaobserwowałem.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

W sprzedaży jest Amistar 250 SC i Amistar Opti 480, który użyłeś?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

250 bo opti to mieszanka gwaranta i ami.Poskładały się tylko stare liście, koronka jest ok.Dawno nie były podlewane a u mnie żółty piaseczek,może w ten sposób ograniczyły powierzchnię parowania?Właśnie wróciłem z działki,sytuacja bez zmian.
Awatar użytkownika
kosmo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2010, o 23:00

Post »

W tym roku zmuszony byłem późno ukorzeniać sztobry, było to w drugiej połowie maja. Ukorzeniają się w doniczkach, w mieszance ziemi uniwersalnej z perlitem. Latorośle mają po kilka cm korzenie zapewne malutkie. Moje pytanie brzmi: Czy przekopać je teraz do docelowego miejsca (Czy przed zimą zdążą się ukorzenić na tyle by przetrwały)? Czy może cały ten sezon w doniczkach, zimowanie w piwniczce i dopiero wiosną przekopać do gruntu?
Odmiany różnorodne, większość deserówek, część przerobowych.
????????????????????????????????????????????????????????????
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ponieważ na winogrona.org nie doczekałam się odpowiedzi może tutaj ktoś mi odpowie :

Jakie jest Wasze zdanie na temat Rovral Aquaflo 500SC w "walce" z szarą pleśnią - bo akurat mam a w tym roku u mnie ciągle pada -do tej pory pryskałam 2 razy Univeralisem.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

kosmo pisze: Moje pytanie brzmi: Czy przekopać je teraz do docelowego miejsca (Czy przed zimą zdążą się ukorzenić na tyle by przetrwały)? Czy może cały ten sezon w doniczkach, zimowanie w piwniczce i dopiero wiosną przekopać do gruntu?
Ja na Twoim miejscu zostawiłbym je w spokoju. Przesadzanie znowu opóźni ich rozwój i zima może okazać się dla nich zabójcza.Zapewnij im jak najlepsze warunki wzrostu(np.tunel),do jesieni powinny jeszcze podrosnąć.Wtedy na podstawie ich kondycji ocenisz czy można je sadzić do gruntu czy też lepiej byłoby przechować je w piwnicy.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Na jednej z młodych sadzonek winorośli zobaczyłem coś takiego

Obrazek

moje pytanie brzmi co to za grzyb, czym on grozi, czym go potraktować

Na starej winorośli pojawiło się coś takiego

Obrazek

i ponawiam pytanie co to, czym grozi i jak się pozbyć tego.
  • Pozdrawiam Jurek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”