Ogród warzywny na balkonie
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród warzywny na balkonie
Ściółkujecie czymś warzywa i owoce doniczkowe?? Po każdym deszczu mam pełno ziemi na całym balkonie.
Ja nie ściółkuje bo u mnie po deszczu ziemia nie rozsypuje się z doniczki, no może trochę
Ale jak urośnie mi arbuz to będę musiał
Ale jak urośnie mi arbuz to będę musiał
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
czy ziemia z biedronki nadaje się do sadzenia w nią pomidory.
Pomidorki mi już kwitną i mają pierwsze owoce ale doniczki są za małe.
Do jakiej donicy trzeba wsadzić cukinie lub kabaczka bo nie wiem które mam żeby dobrze rosła.
Muszę dodać że już są pierwsze kwiatki a dopiero mają kilka listków właściwych.
Mam rzodkiewkę ale nie chce rosnąć w korzeń tylko rośnie w liście !!!
czy ziemia z biedronki nadaje się do sadzenia w nią pomidory.
Pomidorki mi już kwitną i mają pierwsze owoce ale doniczki są za małe.
Do jakiej donicy trzeba wsadzić cukinie lub kabaczka bo nie wiem które mam żeby dobrze rosła.
Muszę dodać że już są pierwsze kwiatki a dopiero mają kilka listków właściwych.
Mam rzodkiewkę ale nie chce rosnąć w korzeń tylko rośnie w liście !!!
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator
Ziemia z biedronki może być do pomidorów ,a pomidory jak kwitną to nie przesadzałem nigdy,cukinia powinna mieć dużą doniczkę z 5l albo 10l. Rzodkiewka po tym samym siewie na tym samym miejscu nie wytwarza korzenia albo masz za mało ziemi.
moderator
Ziemia z biedronki może być do pomidorów ,a pomidory jak kwitną to nie przesadzałem nigdy,cukinia powinna mieć dużą doniczkę z 5l albo 10l. Rzodkiewka po tym samym siewie na tym samym miejscu nie wytwarza korzenia albo masz za mało ziemi.
Hm... Niby tak. Ale przy niektórych odmianach mogą być problemy. Jednego pomidora wsadziłem właśnie do tej ziemi i od wsadzenia w kwietniu nie może przejeść tego co w tej ziemi było. Rośnie za bardzo wegetatywnieszy--- pisze:czy ziemia z biedronki nadaje się do sadzenia w nią pomidory.
Z kolei, gdybym wsadził jakieś Bawole Serce podejrzewam, że dostałoby skrętu jelit
Inne pomidory mam wsadzone do podłoża ze Sterlux'u z 0,6 kg/ m3 nawozu i te rosną dobrze. Jeśli nic się nie zmieni to w przyszłym roku pomieszam te dwa podłoża fifty-fifty.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
szy--- przesadzaj te pomidory zanim ci z głodu padną. Ziemia może być biedronkowa (z zastrzeżeniami jak pisał forumowicz), doniczka najlepiej o pojemności ok. 10 l - czyli wiadro na każdy krzaczek, chyba, że są to jakieś mikrusy.
A rzodkiewka o tej porze roku tak ma - za długie dni, są ponoć specjalne odmiany do wysiewu latem, ale osobiście nie praktykowałam.
A rzodkiewka o tej porze roku tak ma - za długie dni, są ponoć specjalne odmiany do wysiewu latem, ale osobiście nie praktykowałam.
Dorota
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzodkiewka okropna teraz -mam trzy odmiany i wszystkie trzy straciły wartość jakieś dwa tygodnie temu. Teraz zdrewniałe i przerośnięte Pozostało czekać na poplon ...
Słoneczko, wyjdź!
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Rzodkiewka rośnie w głębokiej donicy ale rośnie na tym samym miejscu kilka razy i nigdy nie udało mi się jej wychodować
A robiłeś kiedyś zmianowanie, czyli posadzić ją gdzieś indziej ,niektóre rośliny nie lubią rosnąć na tym samym miejscu wiem to przekonałem się na własnej skórze
- Amara
- 1000p
- Od: 13 maja 2013, o 19:07
U mnie też słońca brakuje (choć mam baaaaaardzo balkon)
owoców sporo ale zielone
owoców sporo ale zielone
Witam
Jestem tu pierwszy raz ;)
Uprawiam na balkonie pomidorki koktajlowe pierwszy raz w tym roku wysadzałam juz sie pokazało 5szt cieszy mnie to ogromnie czekam az dojrzeją ;)
Mam pytanko co robicie jezeli musicie na tydzień wyjechać i żeby mi moje maleństwa nie padły ?
pozdarwiam
Jestem tu pierwszy raz ;)
Uprawiam na balkonie pomidorki koktajlowe pierwszy raz w tym roku wysadzałam juz sie pokazało 5szt cieszy mnie to ogromnie czekam az dojrzeją ;)
Mam pytanko co robicie jezeli musicie na tydzień wyjechać i żeby mi moje maleństwa nie padły ?
pozdarwiam