Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Ja też stosowałam substral "Magiczna siła" .Pierwszy raz 1 łyżeczka na 10l wody i poskręcało liście,później po ukształtowaniu drugiego grona 0.5 łyżeczki i raz gnojowicę z pokrzyw.Pomidory są pierwszy raz na tym miejscu.Ziemia jest jałowa nieprzygotowana, ale zmusiły mnie nagłe warunki do przeniesienia folia-ka . Pod pomidory dałam obornik spod świni praktycznie sama słoma i garstkę kompostu.Na brunatną plamistość pryskałam Topsin 500 cztery dni temu i nic nie zadziałał.Plam żółtych przybyło. Mam pytanie ,czym teraz mam pryskać i za jaki czas.A może to brak magnezu? Zostały mi tylko te pomidory, bo turkuć zniszczył moje grządki .Proszę o poradę.
Animiro - może to być niedobór potasu, całkiem podobne fotki właśnie oglądałem. Skręcające się liście to najczęściej z zasolenia (wyglądają na mocno zielone).
Ewcia - ta choroba bierze się z braku odkażania szklarni czy foliaka. Łącznie z palikami i starymi sznurkami. Można jeszcze zwrócić uwagę na wilgotność w tunelu - przy tej chorobie ma spore znaczenie, trzeba wietrzyć tunel. Środki to właśnie Topsin i Tanos na przemian co 7 dni.
Poczytaj też wypowiedzi innych w tej sprawie sam chętnie poczytam.
Ewcia - ta choroba bierze się z braku odkażania szklarni czy foliaka. Łącznie z palikami i starymi sznurkami. Można jeszcze zwrócić uwagę na wilgotność w tunelu - przy tej chorobie ma spore znaczenie, trzeba wietrzyć tunel. Środki to właśnie Topsin i Tanos na przemian co 7 dni.
Poczytaj też wypowiedzi innych w tej sprawie sam chętnie poczytam.
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewcia u mnie tez brunatna. Poszedł w ruch Topsin. Trochę zatrzymał pojawianie się nowych plam.ewcia12 pisze:Ja też stosowałam substral "Magiczna siła" .Pierwszy raz 1 łyżeczka na 10l wody i poskręcało liście,później po ukształtowaniu drugiego grona 0.5 łyżeczki i raz gnojowicę z pokrzyw.Pomidory są pierwszy raz na tym miejscu.Ziemia jest jałowa nieprzygotowana, ale zmusiły mnie nagłe warunki do przeniesienia folia-ka . Pod pomidory dałam obornik spod świni praktycznie sama słoma i garstkę kompostu.Na brunatną plamistość pryskałam Topsin 500 cztery dni temu i nic nie zadziałał.Plam żółtych przybyło. Mam pytanie ,czym teraz mam pryskać i za jaki czas.A może to brak magnezu? Zostały mi tylko te pomidory, bo turkuć zniszczył moje grządki .Proszę o poradę.
Oberwij jak dasz radę najbardziej porażone liście.
Tanosu nigdzie nie ma, wszędzie patrzą tak

Ale teraz brunatna to mój najmniejszy problem:).
Dziękuję za podpowiedzi.Tunel jest w całości nowy i poza jedną nocą gdy zapowiadali burze jest otwarty.Liście zmienione chorobowo sięgają prawie do góry.nie ma co obrywać. Choroba postępuje szybko. Karolinko Tanos jak przeczytałam jest na zarazę ziemniaka i szarą pleśń pomidora pod osłonami. 100g kosztuje 26 zł. Ta brunatna plamistość chyba występuje w całej Małopolsce,bo ja jestem ze wschodniej małopolski.
Mam Miedzian 50 WP, switch 62,5 WG i troszke dithane neotec 75 WG.forumowicz pisze:Najpierw powiedz jakie preparaty masz. Bo co z tego, że ja Ci napiszę. Nie ma tak dobrze, że wchodzisz do sklepu, a tam cały asortyment.wielki32 pisze:Dzięki a czym to opryskać najlepiej. Pewnie bez powtórzeń oprysków się nie obędzie.
- Szafirka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2010, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomidory doniczkowe mają zgniliznę wierzchołkową, buuuu... na razie jest na dolnych owocach. Spryskałam wczoraj wszystkie owoce cytrynianem wapnia wg przepisu forumowicz. Czy to uchroni owoce, na których nie ma jeszcze objawów? Eh, podcięło mi skrzydła... 
W dodatku dwie gałązki z owocami złamały się zupełnie samoistnie. Dlaczego tak się stało?

W dodatku dwie gałązki z owocami złamały się zupełnie samoistnie. Dlaczego tak się stało?
Szafirka
Szafirka, na pomidory doniczkowe, zwłaszcza malinowe, trzeba uważać żeby ich nie przesuszyć. To jest u doniczkowych najczęstszą przyczyną suchej zgnilizny. Miałam tak już często u doniczkowych malinowych, że po urlopie była sucha zgnilizna. Po wznowieniu regularnego podlewania znikła od samości. Tak że oprócz oprysku uważaj także ażeby nie przesuszyć. Ja w tym roku odpuściłam sobie malinówki, mam tylko dwie Kozulowe, bo mnie 3 tygodnie w sumie w lato nie będzie a sąsiadka nie ma wyczucia w podlewaniu. Ja i tak się cięszę że zgodziła się podlewać.
A gałązki z owocami może były za ciężkie?
A gałązki z owocami może były za ciężkie?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Szafirka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2010, o 18:25
No, może były za ciężkie ale skoro roślina sobie sama nie radzi to co ja mogę? Fotka złamańca ze zgnilizną:

Uploaded with ImageShack.us
Zastanawiam się czy nie powinnam tych zaatakowanych pomidorów usunąć?
Były podlewane codziennie tomate. Nigdy nie przesuszone. Widać inna przyczyna...

Uploaded with ImageShack.us
Zastanawiam się czy nie powinnam tych zaatakowanych pomidorów usunąć?
Były podlewane codziennie tomate. Nigdy nie przesuszone. Widać inna przyczyna...
Szafirka
To nie jest niedobór magnezu. To jest słaba przyswajalność magnezu z gleby.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Forumowicze cóż to za choróbsko dopadło moje pomidorki ,stosuję mleczan wapnia a tu dziś zastaje takie plamy.Posiadam na stanie Topsin i Acrobat gdyby trzeba było zakończyć z ekologią.

tu liść z dolnej strony

tu liść z dolnej strony

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stosujesz?, jak często? może od nadmiaru już nie wytrzymują.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
forumowicz pisze:To nie jest niedobór magnezu. To jest słaba przyswajalność magnezu z gleby.
Czy mogę temu jakoś zaradzić ?
Pozdrawiam

-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Co 10 dni w sumie do tej pory 2 razy.
Wykonać oprysk 1 % siarczanem magnezu i przestać dogadzać tym pomidorom, które wykazują niedobór magnezu.tencia pisze:
Czy mogę temu jakoś zaradzić ?