Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
Mam taką ślicznotę... no może nie w tym roku. Te plamy to po środkach grzybobójczych.
Posadzona jakieś siedem, osiem lat temu. Kupiona prosto - jako niebieska.
Wysokość 45cm, szerokość ponad 80cm i nijak nie zgadza s się z opisem "Blue Diamond" bo tak jją sobie zidentyfikowałam.
Tu w towarzystwie koleżanek
Proszę zatem uprzejmie o potwierdzenie lub wyprowadzenie z błędu.
Serdecznie pozdrawiam z gnieźnieńskich tropików, Teresa.
Posadzona jakieś siedem, osiem lat temu. Kupiona prosto - jako niebieska.
Wysokość 45cm, szerokość ponad 80cm i nijak nie zgadza s się z opisem "Blue Diamond" bo tak jją sobie zidentyfikowałam.
Tu w towarzystwie koleżanek
Proszę zatem uprzejmie o potwierdzenie lub wyprowadzenie z błędu.
Serdecznie pozdrawiam z gnieźnieńskich tropików, Teresa.
Tomaszu, moja 'Midwest Magic' ma słońce w godzinach przedpołudniowych. Ale nie jest to bezpośrenie nasłonecznienie. Teraz już, niestety, przekwitła.
Ponieważ miałam 2 rośliny obok siebie, a one mocno się rozrosły, to 2 tyg. temu przesadziłam jedną na miejsce bardzo nasłonecznione. Teraz zobaczę , jak ona będzie się zachowywała.[/b][/code][/quote]
Ponieważ miałam 2 rośliny obok siebie, a one mocno się rozrosły, to 2 tyg. temu przesadziłam jedną na miejsce bardzo nasłonecznione. Teraz zobaczę , jak ona będzie się zachowywała.[/b][/code][/quote]
Trza probować, póki jest ku temu okazja. Akurat obie kwitną. Zdjęcia nie najlepsze, ale różnice chyba będą widoczne- właśnie w budowie kwiatów.
Blue Diamond ma kwiatki skupione w "gałkę", charakterystyczne są też długie, zagięte pręciki. ogólnie nieciekawie to wygląda i podobne jest do Halcyon( też grupa tardian). Identyczne kwiaty ma June, El Nino, Katherine Lewis, bo to rodzina.
Blue Wedgwood - kwiat wyraźnie w wiesze (wiecha), szypułki rzadziej rozmieszczone, kwiat prawie biały, znacznie ładniejszy w kształcie. Lekko zwisający.
Blue Diamond ma kwiatki skupione w "gałkę", charakterystyczne są też długie, zagięte pręciki. ogólnie nieciekawie to wygląda i podobne jest do Halcyon( też grupa tardian). Identyczne kwiaty ma June, El Nino, Katherine Lewis, bo to rodzina.
Blue Wedgwood - kwiat wyraźnie w wiesze (wiecha), szypułki rzadziej rozmieszczone, kwiat prawie biały, znacznie ładniejszy w kształcie. Lekko zwisający.
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam;
fajnie Beato ,że jesteś ponownie
Ja tez miałam takie podejrzenia ...na ale lepiej zasięgnąć opini Fachowców
Beato mam nadzieję ,że Pamiętasz moja hostę żółtawą .Moim zdaniem to plantaginea ,,Aurea,,,właśnie zaczyna kwitnienie choć myślę ,że może to jednak August Moon tak jak Ty typowałaś .Proszę zerknij na dzisiejsze fotki.
Kwiaty są białawe choć nie czysto białe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Marzena
fajnie Beato ,że jesteś ponownie
Ja tez miałam takie podejrzenia ...na ale lepiej zasięgnąć opini Fachowców
Beato mam nadzieję ,że Pamiętasz moja hostę żółtawą .Moim zdaniem to plantaginea ,,Aurea,,,właśnie zaczyna kwitnienie choć myślę ,że może to jednak August Moon tak jak Ty typowałaś .Proszę zerknij na dzisiejsze fotki.
Kwiaty są białawe choć nie czysto białe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Marzena
To nie August Moon, liście zbyt błyszczące, no kwiat absolutnie nie ten, za wysoki.
Nie znam odmiany plantaiginea Aurea
Ale to raczej z tej serii.... Czy kwiaty pachną? Bo wyglądają mi na Honeybells, ale tu z kolei liść za jasny ... może to jednak kwestia zdjęcia? Robione w słońcu, w którym wszystko jakieś żółte.
Obstawałbym przy Honeybells, na plantagineę kwitnienie za wczesne. Kwiaty prawie białe z lekką fioletową podsadką...
Jeśli liść jest w kolorze oliwkowym( na stanowiskach słonecznych może być jaśniejsza niż w cieniu) to 100% Honeybells
Nie znam odmiany plantaiginea Aurea
Ale to raczej z tej serii.... Czy kwiaty pachną? Bo wyglądają mi na Honeybells, ale tu z kolei liść za jasny ... może to jednak kwestia zdjęcia? Robione w słońcu, w którym wszystko jakieś żółte.
Obstawałbym przy Honeybells, na plantagineę kwitnienie za wczesne. Kwiaty prawie białe z lekką fioletową podsadką...
Jeśli liść jest w kolorze oliwkowym( na stanowiskach słonecznych może być jaśniejsza niż w cieniu) to 100% Honeybells
Tomaszu drogi,
Koniec próbowania. Trafiony, zatopiony.
Dodam jeszcze do Twego opisu, że pędy kwiatowe prawie nie wyłażą za górną koronę liści.
Mam dwie kępy onego. Obie dość pokaźne. Jedna rośnie idealnie na planie koła i ma średnicę
90cm, przy wzroście 48cm. Druga, trochę ograniczana koleżankami ma kształt owalny i szerszą średnicę 100cm. przy wzroście 50cm. Sadzone jednocześnie.
Dzięki za konsultacje, Teresa.
Koniec próbowania. Trafiony, zatopiony.
Dodam jeszcze do Twego opisu, że pędy kwiatowe prawie nie wyłażą za górną koronę liści.
Mam dwie kępy onego. Obie dość pokaźne. Jedna rośnie idealnie na planie koła i ma średnicę
90cm, przy wzroście 48cm. Druga, trochę ograniczana koleżankami ma kształt owalny i szerszą średnicę 100cm. przy wzroście 50cm. Sadzone jednocześnie.
Dzięki za konsultacje, Teresa.