Chory storczyk - porady
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2013, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: storczyk i jego marniejace liścia
Dziękuje- jakoś nie skojarzyłam wątku o korzeniach i tej fotosyntezie. Co do pasożyta oglądałam już kilka razy wygląda jak by go miejscami coś jadło od środka tak jak piszesz. Nie zauważyłam jakiś robaczków cyz innych pasożytów
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: storczyk i jego marniejace liścia
Możesz go profilaktycznie spsikać po liściach Provado spray, był tutaj często polecany
Ja każdego nowego storczyka po zakupie nim traktowałam i wszystkie się mają dobrze, więc jak użyjesz go dwa razy to nie zaszkodzi nawet zdrowej roślinie, a może pomoże
Czasami szkodniki są bardzo malutkie np. przędziorek i trudno go zauważyć.

-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Re: Proszę o pomoc dla mojego kochanego storczyka
Oczywiście, że tak
Korzenie Twojego storczyka są w większości w dobrym stanie. Żółty kolor oznacza, że nie dochodziło do nich światło, a korzenie Phalenopisisa biorą udział w procesie fotosyntezy. Korzenie najbliżej stożka wzrostu są chyba zdrewniałe, albo są to stare pędy - niestety nie widzę zbyt dobrze na zdjęciu. Obcięłabym to co miękkie i zdrewniałe, a zostawiła to co twarde i jędrne.
Proponuję wsadzić w dobre podłoże do storczyków i pielęgnować jak do tej pory.
Liście bardzo zdrowo wyglądają

Proponuję wsadzić w dobre podłoże do storczyków i pielęgnować jak do tej pory.
Liście bardzo zdrowo wyglądają

Dziękuję.
A co sądzisz jakbym go posadził w keramzycie?Gdzieś na forum widziałem zachętę do tego rodzaju uprawiania storczyka? 

-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Ciężko jest mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo sama nie mam żadnego storczyka posadzonego w keramzycie...
Wszystkie siedzą w podłożu z OS i czują się wyśmienicie
Musisz zaczekać aż wypowie się ktoś kto może więcej ci powiedzieć na temat uprawy w keramzycie

Musisz zaczekać aż wypowie się ktoś kto może więcej ci powiedzieć na temat uprawy w keramzycie

- Dufin
Jeśli storczyk do tej pory był prowadzony w podłożu to przesadzenie do keramzytu spowoduje, ze wszystkie obecne korzenie zgniją, aby mogły wytworzyć się nowe, które będą niejako przystosowane do takiej metody w keramzycie. To działa te z w druga stronę. Radziłabym jednak dobre gruboziarniste podłoże, zwłaszcza jeśli nie ma się dużego doświadczenia przy storczykach 

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Popiram DUFIN w 100 %
odradzam wsadzanie go w keramzyt jeśli cały czas był w podłożu. W ten sposób można go tylko zabić.

- Dufin
Re: Pomoc w zdiagnozowaniu choroby.
eee.. to nic ;) To taka uroda storczyka
niektóre mają mocno nakrapiane liscie np. Phal. Philadelphia i inne.. możliwe, ze Twój storczyk jest krzyżówką storczyka o nakrapianych listkach z jakimś innym
Nie zawsze takie cechy musza się od razu ujawniac
Nie masz powodów do obaw 

-
- 50p
- Od: 9 mar 2008, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomoc w zdiagnozowaniu choroby.
Też stawiam na taką właśnie urodę storczyka (chociaż ekspertem nie jestem). Niedawno kupiłam w prezencie storczyka- dlatego nie pokażę fotki-z nakrapianymi listkami. Plamki były bardziej wyraźne niż w Twoim przypadku a cały kwiatek zdrowy i pięknie kwitnący.
Izabela
Pilnie potrzebuję pomocy :(
Witam, mam problem ze storczykiem. Zauważyłam niepokojące zmiany na liściach - zaczęły robić się żółte i pomarszczone, niektóre się skręcają. Oprócz tego storczyk wypuścił keiki, ale one od jakiegoś czasu w ogóle nie rosną. Storczyka wkładam do miseczki z wodą na niecałe pół godziny raz na 7-8 dni. Stoi na oknie zachodnim. Dodam, że od samego początku miałam problemy z tym storczykiem, zawsze miał żółtawe liście i był malutki. Oprócz niego mam jeszcze 2 storczyki, którymi opiekuję się tak samo i nie ma z nimi żadnych kłopotów, są zdrowe i ładne. Bardzo proszę o pomoc, chciałabym go jakoś uratować. 

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Re: Pilnie potrzebuję pomocy :(
Przede wszystkim sprawdź stan jego korzeni. Czy są zielone i jędrne, czy podgnite.
Zdjęcie rzeczywiście by się przydało.
Zdjęcie rzeczywiście by się przydało.