Omrożone drzewka czereśni i gruszy

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tekkno
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lip 2013, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Omrożone drzewka czereśni i gruszy

Post »

Na wstępie chciałem się przywitać . Czołem.

Wertuję forum od jakiegoś czasu. Na jesieni kupiłem 4 drzewka owocowe. Dwie grusze i dwie czereśnie. Posadziłem je na łące nad domem. Dom znajduje się dość wysoko w Beskidzie Żywieckim.
Po zimie dwa drzewka (jedna czereśnia i jedna grusza) wyglądały na "przyjęte" - nic się chyba z nimi nie stało. Niestety druga czereśnia i druga grusza zostały chyba "przemrożone".
Zrobiłem kilka zdjęć.
Jeśli ktoś mógłby mi doradzić , czy coś z tych drzewek jeszcze będzie to proszę o poradę. Czy wyciąć je i na jesień posadzić nowe egzemplarze?
W gruszy (Bonkreta Williamsa) górne gałęzie zgniły, sczerniały uschły, zrobiły się puste), w czereśni (Burlat) górne gałęzie nie wypuściły ani jednego listka.
Pytam, bo mam wątpliwości. Oba drzewka zaczęły się chyba "opuszczać" na nowo. Tzn puszczają młode gałązki zaraz od dołu (listki).
Nie wiem czy jest sens je zostawiać. Czy przypadkiem nie "zdziczały" czy coś w tym stylu. Prosiłbym o obejrzenie zdjęć i o poradę.
grusza:
Obrazek Obrazek Obrazek
czereśnia:
Obrazek Obrazek Obrazek

Część młodych gałązek wyrasta nad punktem szczepienia, kilka natomiast poniżej. Opłaca się je trzymać, czy spisać je na straty?
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: omrożone drzewka czeresni i gruszy

Post »

Ja bym zostawił. Tylko usuń wszystkie gałazki które wyrastają poniżej miejsca szczepienia.
Pozdrawiam Radek :wink:
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

tekkno pisze:Czy wyciąć je i na jesień posadzić nowe
Zrób tak jak radzi Batman i dodatkowo pozostaw tylko jeden pęd na każdym drzewku wyrastający w miarę centralnie nad podkładką. Do jesieni uzyskasz "jednoroczny okulant", który zaczniesz formować na wiosnę. Pozdrawiam.
tekkno
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lip 2013, o 00:09

Post »

Dziękuję za poradę.
A górną (uschniętą) część obciąć już teraz? czy w późniejszym okresie? I na jakiej wysokości?
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

tekkno pisze:górną (uschniętą) część obciąć już teraz?
Pozostaw, jako podporę dla nowego przewodnika. Wytnij 1 cm tuż nad wyrastającym nowym przewodnikiem, ale dopiero wiosną. Pozdrawiam.
benek56
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2013, o 18:59
Kontakt:

Post »

Czy to wyjątkowa zima w roku ubiegłym czy ziemia czy..... Wszystkie drzewka owocowe jaki kupiłem w roku ubiegłym wyglądają tak samo. No może z wyjątkiem wiśnie która została zalana w czerwcu i teraz już wszystkie liście prawie jej uschły. Czy coś jej jeszcze pomoże???
Awatar użytkownika
pata
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

benek56 pisze:Czy to wyjątkowa zima w roku ubiegłym czy ziemia czy..... Wszystkie drzewka owocowe jaki kupiłem w roku ubiegłym wyglądają tak samo.
Posadz raczej na wiosne a jeśli masz sadzonki na jesien, to je cale dokladnie zasym ziemia i posadz wczesna wiosna. Beda mniejsze straty i drzewka szybciej rusza.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”