Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Post »

Curzate M z mlekiem nie powinny się pogryźć. Tylko czy mleko będzie tutaj skuteczne. Ono jeśli działa to raczej zapobiegawczo.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Ok to popryskam w sobotę mlekiem . :wit
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli działa to raczej jako placebo :lol:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

OgrodnikSebek pisze:To czym mam pryskać .. Jak mam brunatną plamistość ?
OgrodnikSebek, w swojej stopce zamieściłeś link do świetnej strony opisującej m.in. choroby pomidora i sposoby walki z tymi chorobami. Mowa tam jest również o brunatnej plamistości. Czytałeś co tam napisano o tej chorobie? To cytat: "Po zauważeniu pierwszych objawów należy przystąpić do opryskiwania roślin co 7-10 dni fungicydami zawierającymi chlorotalonil lub tiofanat metylowy. naokoło trzy tygodnie przed zakończeniem uprawy można przerwać wykonywanie opryskiwań".
Tylko najpierw upewnij się, że Twoim krzakom na pewno dolega to, co podejrzewasz.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p

Post »

Jestem pewny że to brunatna plamistość , poznaje po zdjęciu.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Wyszukiwarka Ministerstwa Rolnictwa na brunatną plamistość wyrzuca 4 środki:

Dithane NeoTec 75 WG

Polyram 70 WG m

Sancozeb 80 WP

Topsin M 500 SC

http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p

Post »

Tak wiem już znalazłem , któryś kupię. Pewnie Topsin bo reszty nie kojarzę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja nie mam "podfoliowo", ale szklarenka z pleksi się liczy!?
Uprawiam pierwszy raz w takich warunkach.
Trochę się obawiam pokazywać cokolwiek, bo juz po łbe dostałam za wybiegnięte siewki ;:306
Zrobiłam "po swojemu" i nic sie nie stało ;:131 A pomidory rosną i maja się dobrze.
Wysadziłam tylko nieco wcześniej niż wysadzałabym do gruntu więc nie mam jeszcze czerwonych.
na pewno są za gesto, ale szklarnia przewiewna.
Skorzystałam z rad forumowego kolegi: ziemia do uprawy była dobrze przygotowana. Potem nie nawoziłam. Podlewam po ziemi odstaną studzienną wodą. Z góry na liście nie pada. Mam nadzieję, że zdrowo dotrwają do stanu dojrzałego. W gruncie niestety miałam złe doświadczenia, a jak mam pryskać, to juz wole kupić pomidora na targu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

takiesobie całkiem ładne te pomidorki, takie zielone jak u mnie.Bo ja bardzo późno siałam.I dopiero jak moje gruntowe w gruncie były ok.12 maja, to foliak z mężem zbijałam. Niektóre (w zasadzie połowa)we foliaku były wysadzane wprost z pojemniczka w którym były siane.Takie malizny może 10cm, ale też już mają grona z owockami.do gruntowych też jakoś nigdy nie miałam przekonania i tak jak ty jak ja miałam swoje pomidory pryskać to mogłam na giełdzie także pryskane kupić.
Jak te w foliaku ładne będą to w przyszłym roku robimy jeszcze szklarenko-foliak (teściowie okna wymieniają).
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
kryhooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2013, o 20:19

Podlewanie pomidorow

Post »

Czesć ! Ogrodnik ze mnie jak z koziej ..trąba,ale lubie patrzeć jak coś rosnie-) Mam problem.. Moj ojciec wyjechał na wakacje i kazał podlewac pomidory pod folią. Dopiero po kilu dniach zadzwonił z info,że mam lac tylko i wyłącznie pod krzak,a nie po lisciach. Niestety pierwsze podlewanie zrobiłem po liściach-(( Czy zrobiłem im dużą krzywde ?? Z góry dziękuje za odpowiedz ! Pozdrawiam ! Krzychu
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Podlewanie pomidorow

Post »

Ojcu się nie przyznałeś, co nie? :lol:
Ale szklarni chyba nie zamykasz?
kryhooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2013, o 20:19

Post »

Nie.. ma 73 lata i jest w niezłej formie,ale nie chciałem ryzykować kłopotów z jego ciśnieniem -)))) Nie zamykam ,jest otwarta na przestrzał
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No to pomódl do tego u góry. Ojciec może przewidujący i opryski przed wyjazdem jakieś zrobił. Jeśli zrobił i to jakimiś środkiem powierzchniowym to mogłeś spłukać. Obserwuj codziennie dokładnie liście i łodygi i tyle.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”