Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie
- Zora
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonia
Szanowna MagdaB2701: ta odmiana to 'Rose Silver Cascade', nie jest imponująco efektywna z daleka, ale ma niespotykane zabarwienie liści. Jest kilka odmian tego typu,
jeszcze np.: 'Oldburry Cascade' :
jeszcze np.: 'Oldburry Cascade' :
"Jabłoń niczym płatek śniegu rozjaśnia twarz i chłodzi emocje"
- MagdaB2701
- 200p
- Od: 26 cze 2013, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
mam podobną Blazorny (kwiaty pojedyncze czerwone)- nie ma tylko postrzępionych liści ale kolorystka ta sama ale najprawdopodobniej to Warrenorth Platinum kwiaty różowe podwójne (też mam)
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
To dość trudne rośliny w uprawie - z matecznika przeżywa 5 sadzonek ale jak już przeżyją pierwsze 2 miesiące to ładne rosną. Trzeba uważać z ich przycinaniem (do rozkrzewienia) - muszą być duże zanim się zacznie. Teraz mam w tej samej kolorystyce pelargonię ale z grupy stellar z listkami w kształcie gwiazdek - Bob Newing. Jest spory problem z jej zimowaniem (nawet w szklarni) bo potrzebuje dużo światła.
Może za kilka dni uda mi się porobić fotki to wstawię do wątku
Może za kilka dni uda mi się porobić fotki to wstawię do wątku
- Zora
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2012, o 20:31
MagdaB2701 - nazwa tej odmiany jest na portalu z którego pochodzi zdjęcie, chyba 'Silver Magic'.
Adam S. - tak, zwiesza się nieznacznie, mocno się krzewi i jest gęsta, musi ładnie wyglądać w gruncie bo listki są gęsto ułożone przy podłożu, a kwiatostany trzymają się pionowo.
Adrianic : od Pana zdjęć na tym forum zaczął się mój bzik na punkcie pelargonii, mistrza na pewno nie prześcignę, ale to właśnie dzięki opublikowanym zdjęciom wiedziałem gdzie mogłem później zakupić pierwsze ciekawe pelachy niestety fuksje nie udają mi się tak jak pelargonie.
wrzucam 'Jupiter' - który uczy mnie anielskiej cierpliwości swoim powoooolnym wzrostem oraz 'First Yellow' - o cytrynowych kwiatach:
właśnie na takim forum stwierdzam, że internet to najlepszy wynalazek poprzendiego stulecia :-P
Adam S. - tak, zwiesza się nieznacznie, mocno się krzewi i jest gęsta, musi ładnie wyglądać w gruncie bo listki są gęsto ułożone przy podłożu, a kwiatostany trzymają się pionowo.
Adrianic : od Pana zdjęć na tym forum zaczął się mój bzik na punkcie pelargonii, mistrza na pewno nie prześcignę, ale to właśnie dzięki opublikowanym zdjęciom wiedziałem gdzie mogłem później zakupić pierwsze ciekawe pelachy niestety fuksje nie udają mi się tak jak pelargonie.
wrzucam 'Jupiter' - który uczy mnie anielskiej cierpliwości swoim powoooolnym wzrostem oraz 'First Yellow' - o cytrynowych kwiatach:
właśnie na takim forum stwierdzam, że internet to najlepszy wynalazek poprzendiego stulecia :-P
"Jabłoń niczym płatek śniegu rozjaśnia twarz i chłodzi emocje"
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Co nazywacie cytrynką?
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Adrian na tą pelargonię o cytrynowych kwiatkachZora pisze: 'First Yellow' - o cytrynowych kwiatach:
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Bardzo ładna
Myślałem, że chodzi o jakieś zapachowe stąd moje pytanie bo jeszcze nie mam o cytrynowym zapachu
Myślałem, że chodzi o jakieś zapachowe stąd moje pytanie bo jeszcze nie mam o cytrynowym zapachu
Witam
dzis odkryłam na swoich przezimowanych pelargoniach brązowe jajeczka oraz białe robaczki. To prawdopodobnie wełnowiec ( tak podpowiada internet). Czy wg Was mozna z nim efektywnie i szybko walczyc?
Nie chce zeby przenioslo sie to na inne rosliny.
Z góry dziekuje za pomoc:)
dzis odkryłam na swoich przezimowanych pelargoniach brązowe jajeczka oraz białe robaczki. To prawdopodobnie wełnowiec ( tak podpowiada internet). Czy wg Was mozna z nim efektywnie i szybko walczyc?
Nie chce zeby przenioslo sie to na inne rosliny.
Z góry dziekuje za pomoc:)
na wełnowca najlepsze jest Provado
- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Jak ukorzenić pelargonie anielską? Próbowałam w wodzie, ale nie udało się. Teraz siedzi w ziemi przykryta workiem, ale dolne listki żółkną. Wcześniej moczona była w ukorzeniaczu.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Mi pelargonie ukorzeniają się tylko w ziemi. W wodzie jeszcze mi się nie udało. I to zarówno zwykłą jak i anielską. Nie wszystkie szczepki się ukorzeniają, więc warto wsadzić więcej.
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Bardzo proszę o pomoc.
Nigdy nie miałam problemu z pelargoniami a w tym roku również było wszystko pięknie ładnie do momentu otrzymania od jednego z forumków sadzonki .
Posadziłam między inne i zaczęły wychodzić na liściach plamy i bardzo szybko się to rozwinęło i dodatkowo na łodygach pojawiły się takie ciapki i zamieranie -opryskałam Amistarem ale dalej mają się bardzo kiepsko .
Co mogę jeszcze zrobić by uratować resztki tego co mi zostało ?
Nigdy nie miałam problemu z pelargoniami a w tym roku również było wszystko pięknie ładnie do momentu otrzymania od jednego z forumków sadzonki .
Posadziłam między inne i zaczęły wychodzić na liściach plamy i bardzo szybko się to rozwinęło i dodatkowo na łodygach pojawiły się takie ciapki i zamieranie -opryskałam Amistarem ale dalej mają się bardzo kiepsko .
Co mogę jeszcze zrobić by uratować resztki tego co mi zostało ?