Magnolia - choroby
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Środek lata jest najgorszy na przesadzanie roślin - jest zbyt ciepło i sucho - magnolie są bardzo delikatnymi roślinami wrażliwymi na przesuszenie - susza je bardzo osłabia
co do szkodników - nie wiem nie bardzo się na nich znam, jednak widać po drzewku że jest przesuszone - i tu wchodzą w grę dwa czynniki - uszkodzone korzenie lub po prostu zbyt mało wody
a jakie masz tam pH gleby? niektóre odmiany magnolii bardzo źle rosną w glebach zasadowych - to też mogło być przyczyną uschnięcia drzewka
co do szkodników - nie wiem nie bardzo się na nich znam, jednak widać po drzewku że jest przesuszone - i tu wchodzą w grę dwa czynniki - uszkodzone korzenie lub po prostu zbyt mało wody
a jakie masz tam pH gleby? niektóre odmiany magnolii bardzo źle rosną w glebach zasadowych - to też mogło być przyczyną uschnięcia drzewka
pHmetr zakupiłem parę dni temu na Allegro, jak tylko dotrze, to od razu biegnę do mojego biednego drzewka i sprawdzam, czy aby nie rośnie w zasadowym środowisku. Ta magnolia była nastą rośliną sadzoną tego dnia w 3-osobowej ekipie i szczerze mówiąc nie pamiętam, jaką ziemię dostała... aczkolwiek wydawało mi się, że kwaśną.dianek pisze:a jakie masz tam pH gleby?
pozdrawiam,
--
sebekz
--
sebekz
2x co ile dni? Podejrzewam, że chodziło o "co 7 dni" (& jest na klawiszu 7), ale wolę się upewnić ;)hanka55 pisze:Załóż cieniówkę , podlej i opryskaj 2 x co & dni Amistarem
I co to dokładnie znaczy "załóż cieniówkę"?
[EDIT] Już wiem ;) Zrobiłem coś podobnego do tego z białej agrowłókniny, tylko ciut mniej profesjonalnie (nie dysponowałem aż tak długimi palikami).
Przepraszam, ale dopiero się uczę ogrodnictwa.[/img]
pozdrawiam,
--
sebekz
--
sebekz
Witam, zdjęcie nr 2 porównałam ze zdjeciem w książce i plamy przypominają objawy bakteryjnej plamistośli liści. Poniżej przesyłam opis - porównaj - może to jest ta choroba.
"Na lisciach- po obu stronach - pojawiaja się czarne, drobne, bardzo liczne plamy, często ograniczone nerwami. Tkanki wokoł plam żółkną, a blaszki liściowe ulegaja deformacji. Niekiedy patogen poraża również najmłodsze, niezdrewniałe pędy, które w wyniku infekcji czernieją i zamierają. Silne porażone rośliny maja zahamowany wzrost, a ich wartość dekoracyjna maleje.(...)
Zapobieganie i zwalczanie: Podlewając rośliny trzeba zwracać uwagę aby nie moczyć pędów i liści. Po stwierdzeniu objawów chorobowych rośliny należy opryskiwać kilkakrotnie co 7 dni fungicydem Miedzian 50 WP".
"Na lisciach- po obu stronach - pojawiaja się czarne, drobne, bardzo liczne plamy, często ograniczone nerwami. Tkanki wokoł plam żółkną, a blaszki liściowe ulegaja deformacji. Niekiedy patogen poraża również najmłodsze, niezdrewniałe pędy, które w wyniku infekcji czernieją i zamierają. Silne porażone rośliny maja zahamowany wzrost, a ich wartość dekoracyjna maleje.(...)
Zapobieganie i zwalczanie: Podlewając rośliny trzeba zwracać uwagę aby nie moczyć pędów i liści. Po stwierdzeniu objawów chorobowych rośliny należy opryskiwać kilkakrotnie co 7 dni fungicydem Miedzian 50 WP".
Na tej stronce http://plant-disease.ippc.orst.edu/dise ... cordID=706 jest zdjęcie liścia magnoli porażonego przez bakterię Pseudomonas syringae sprawcę bakteryjnej plamistośli liści.
Przesyłam w celu porównania .
Przesyłam w celu porównania .
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Magnolia-co się dzieje?
Czy wiecie co może dolegać mojej magnolii? Mam ją w donicy, bo nie wiem jeszcze gdzie ją posadzę. Przesadzałam ją, dałam kwaśnej ziemi+obornik (2-letni), donica duża-25 litrów. Wysokość rośliny ok 135 cm.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem:
1. Przesadzanie - Magnolie mają kruche korzenie i bardzo źle znoszą przesadzanie, dlatego może odchorować.
2. Magnolie rzadko atakowane są przez choroby i szkodniki. Przy podlewaniu magnolii nie wolno zwilżać wodą liści, gdyż sprzyja to szerzeniu się chorób bakteryjnych i grzybowych.
Ale jeśli już się zdarzy to:
* bakteryjne: drobne, czarne plamki na liściach, wokół których liście żółkną i deformują się. Przyczyną jest bakteria Pseudomonas syringae. Zarażone pędy czernieją i obumierają. Zarażone pędy usunąć i spalić, a całą roślinę opryskiwać kilka razy preparatem Miedzian 50WP.
* grzybowe. Rzadko atakują magnolię. Można je rozpoznać po plamach, deformacjach i przebarwieniach liści oraz skupiskach grzybni na liściach. Zwalcza się kilkukrotnym opryskiwaniem środkami grzybobójczymi. Aby zapobiec szerzeniu się chorób grzybowych należy jesienią zgrabić i spalić liście spod magnolii.
3. No i ostatni objaw (szczególnie to ostatnie zdjęcie) - przędziorki. Objawami są: rozjaśnienia blaszki liściowej, na spodniej stronie bardzo drobne (0,2 mm) pajęczaki i delikatna pajęczynka. Zwalczanie: przy dużej ilości szkodnika opryskiwanie środkami przędziorkobójczymi.
Musisz dokładnie obejrzeć swoją roślinkę.
A w ogóle to kiedy masz ją zamiar posadzić do gruntu? Kolejne przesadzanie ?!
1. Przesadzanie - Magnolie mają kruche korzenie i bardzo źle znoszą przesadzanie, dlatego może odchorować.
2. Magnolie rzadko atakowane są przez choroby i szkodniki. Przy podlewaniu magnolii nie wolno zwilżać wodą liści, gdyż sprzyja to szerzeniu się chorób bakteryjnych i grzybowych.
Ale jeśli już się zdarzy to:
* bakteryjne: drobne, czarne plamki na liściach, wokół których liście żółkną i deformują się. Przyczyną jest bakteria Pseudomonas syringae. Zarażone pędy czernieją i obumierają. Zarażone pędy usunąć i spalić, a całą roślinę opryskiwać kilka razy preparatem Miedzian 50WP.
* grzybowe. Rzadko atakują magnolię. Można je rozpoznać po plamach, deformacjach i przebarwieniach liści oraz skupiskach grzybni na liściach. Zwalcza się kilkukrotnym opryskiwaniem środkami grzybobójczymi. Aby zapobiec szerzeniu się chorób grzybowych należy jesienią zgrabić i spalić liście spod magnolii.
3. No i ostatni objaw (szczególnie to ostatnie zdjęcie) - przędziorki. Objawami są: rozjaśnienia blaszki liściowej, na spodniej stronie bardzo drobne (0,2 mm) pajęczaki i delikatna pajęczynka. Zwalczanie: przy dużej ilości szkodnika opryskiwanie środkami przędziorkobójczymi.
Musisz dokładnie obejrzeć swoją roślinkę.
A w ogóle to kiedy masz ją zamiar posadzić do gruntu? Kolejne przesadzanie ?!
Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Dziękuję za odpowiedź.
Przy przesadzaniu na pewno nie miała uszkodzonych korzeni, bo bardzo uważałam przy wyjmowaniu jej z doniczki.
Na liściach nie zauważyłam żadnych szkodników, nie podlewam z góry, tylko zawsze do donicy.
Będę dzialać zgodnie z twoją radą.
Przy przesadzaniu na pewno nie miała uszkodzonych korzeni, bo bardzo uważałam przy wyjmowaniu jej z doniczki.
Na liściach nie zauważyłam żadnych szkodników, nie podlewam z góry, tylko zawsze do donicy.
Będę dzialać zgodnie z twoją radą.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Powitanie
Witam wszystkich na forum.Zawitałem dziś tu po raz pierwszy do szanownego grona forumowiczów, ponieważ sam stwierdziłem ostatnio problem z usychaniem liści magnolii.Objawy są identyczne jak u koleżanki kozlowa. Liście zasychają od czubka,wzdłuż brzegów liścia,w kolorze ciemny brąz ,mają także pełno cętek oraz żółte przebarwienia. Własnie mam liście na stole i przypatruje się im. Stało się to w ostatnich kilku dniach ponieważ wcześniej nie było problemu i magnolia świetnie się "chowała" . Jest w zacisznym, nasłonecznionym miejscu, ma 5 lat, w tamtym roku dostała mikoryze, wiosną azofoske,kore pod korone.Może jedynie musze sprawdzić kwasowość, bo od momentu posadzenia w kwaśnym torfie zmieszanym z ziemią, nie była ona zakwaszana, ale tylko dlatgo ,że wykopałem, sadząc ją, naprawde obszerny dół, który wypełniłem wspomnianą mieszanką.Myslę ,że jest to jakiś rodzaj choroby, lub skutek bezposredniego podlewanie krzewu ze zraszacza. Często ją podlewam także z węża ,ale pewnie nie jest to efekt przelania. Pod magnolią wyrastają także nie znane mi ,bardzo nie ładnie pachnące grzyby, podobne do młodych muchomorów, ale to pewnie efekt mikoryzy.Magnolia ma w 90% porażone liście.Duzy problem mialem także w tym roku z brzoskwiniami/ skórzastość liści./ ale to inny problem z którym sobie poradziłem i myśle ,że nie ma to bezpośredniego wpływu na samą magnolie.Pozdrawiam i czekam na odpoweź.
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Leszek45- pewnie Pseudomonas syringae ( dająca pojedyncze zółte kropki z ciemnymi środkami martwicy), choroba bakteryjna, spowodowana przez pryskanie z góry, czego magnolie nienawidzą szczerze.
Oprysk, parę razy Miedzianem 50WP.
Zmienione liście oberwac i spalić.
kozlowa - wygląda mi na grzyby Botrytis cinerea lub Botryosphaeria sp ( Amistar 2 x co 7 dni) i koniecznie także oprysk pod spodem liści. Zmienione liście oberwać i spalić.
Malwinko, może być i przędziorek i mszyca buraczana.
Karate Zeon 050 CS lub Afidol AL w oprysku.
Oprysk, parę razy Miedzianem 50WP.
Zmienione liście oberwac i spalić.
kozlowa - wygląda mi na grzyby Botrytis cinerea lub Botryosphaeria sp ( Amistar 2 x co 7 dni) i koniecznie także oprysk pod spodem liści. Zmienione liście oberwać i spalić.
Malwinko, może być i przędziorek i mszyca buraczana.
Karate Zeon 050 CS lub Afidol AL w oprysku.
Podziękowanie
Witam.Dziękuje za opinie i diagnoze.Czy mogę połączyć dwa środki na raz i opryskać za jednym razem, np:Miedzian +Karate Zenon???/ czy nie wybuchnie ?/Może to jest pytanie śmieszne, ale ja "wielki ogrodnik" naprawde nie wiem....Co do zerwania liści to tak zrobie , ale zmiana chorobowa jest na 80% liści, więc nie wiem czy jej zbytnio nie ogołocę... Mam inny gatunek Magnoli oddalonej jakies 20 metrów od chorej , tez jest pryskana ze zraszacza, ale u niej jest wszystko ok.jedynie powojnik dostał "wyprysków" ale to opisałem w innym poście.To tyle . Dziekuje jeszcze raz za rade i pozdrawiam.Leszek