Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Marcin - mozesz mieć rację! NA drzewko zwalił się śnieg zimą z sąsiedniego dachu i trochę ją pokiereszował, może to faktycznie samoobrona, nie skojarzyłam faktów. No chyba że rak, ale to by było straszne
Moje ukochane kwiaty
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie!
to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku, dopadła je kędzierzawka, był oprysk jesienią i wiosną, w tym roku znalazłam pojedyncze liście z małymi zmianami, natychmiast usunięte, póki co spokój. Drzewka baaardzo ruszyły z kopyta - dostały gnojówki z pokrzyw i z mniszka i oszalały
Starsze przyrosty mam na sznurkach poodginane, młode na klamerkach drewnianych, tylko nie wiem czy nie za gęsto tych bocznych gałęzi, na pierwszym zdjęciu to już czwarte piętro się tworzy, przewodnik dobre 60 cm urósł, druga brzoskwinia trochę spokojniej rośnie, zaczyna puszczać gałązki "na trzecim piętrze". Jakie odległości powinny być pomiędzy piętrami?
to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku, dopadła je kędzierzawka, był oprysk jesienią i wiosną, w tym roku znalazłam pojedyncze liście z małymi zmianami, natychmiast usunięte, póki co spokój. Drzewka baaardzo ruszyły z kopyta - dostały gnojówki z pokrzyw i z mniszka i oszalały
Starsze przyrosty mam na sznurkach poodginane, młode na klamerkach drewnianych, tylko nie wiem czy nie za gęsto tych bocznych gałęzi, na pierwszym zdjęciu to już czwarte piętro się tworzy, przewodnik dobre 60 cm urósł, druga brzoskwinia trochę spokojniej rośnie, zaczyna puszczać gałązki "na trzecim piętrze". Jakie odległości powinny być pomiędzy piętrami?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Na str. 19 wątku Brzoskwinia - sadzenie i cięcie w Dniu Święta Kobiet rossynant przekazał wszystkie informacje, które wyjaśnią Twoje wątpliwości. Mam ich aż 5, brzoskwiń nie wątpliwości, więc też śledzę wiadomości o brzoskwiniach. Pozdrawiam.leniawka pisze:to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moi Drodzy proszę o pomoc. Nie wiem co się dzieje z moją brzoskwinią. Pryskana była na wiosnę Carpene, a i objawy nie wskazują na kędzierzawość. Liście nie są powykręcane, tylko strasznie się przebarwiają, po czym opadają... Cóż to może być?
Brzoskwinie prosto z sadu...
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
@Tomek85 wiesz jaka to odmiana? czy siewka jakaś.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Dziunia87
Dziunia87 pisze:Moi Drodzy proszę o pomoc. Nie wiem co się dzieje z moją brzoskwinią. Pryskana była na wiosnę Carpene, a i objawy nie wskazują na kędzierzawość. Liście nie są powykręcane, tylko strasznie się przebarwiają, po czym opadają... Cóż to może być?
...
Ponawiam pytanie i proszę o poradę co mogę zrobić, by uratować moją brzoskwinię przed utratą wszystkich liści...
Niestety nie wiem co to za odmiana. Gdy, drzewo było sadzone nie interesowałem się jeszcze odmianami.Space99 pisze:@Tomek85 wiesz jaka to odmiana? czy siewka jakaś.
Dla mnie "brzoskwinia" była po prostu brzoskwinią
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Dziunia87 !
Ponieważ nikt Ci nie odpowiedział, to ja spróbuje .
Wydaje mi się, że nie jest to żadna choroba. Problemu szukałbym w nawożeniu. Wydaje mi się, że drzewkom brak magnezu. Spróbowałbym wykonać dolistnie oprysk z magnezu.
Ponieważ nikt Ci nie odpowiedział, to ja spróbuje .
Wydaje mi się, że nie jest to żadna choroba. Problemu szukałbym w nawożeniu. Wydaje mi się, że drzewkom brak magnezu. Spróbowałbym wykonać dolistnie oprysk z magnezu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Dziunia87
Dziękuję za odpowiedź.
Moja z kolei hipoteza jest taka, że brak jakiegoś składnika może wynikać z podmokłego terenu w jakim rośnie moja brzoskwinia. Teraz jest dosyć sucho, ale na początku sezonu, to woda stała. Może rzeczywiście przez to nie przyswajała czegoś.
Moja z kolei hipoteza jest taka, że brak jakiegoś składnika może wynikać z podmokłego terenu w jakim rośnie moja brzoskwinia. Teraz jest dosyć sucho, ale na początku sezonu, to woda stała. Może rzeczywiście przez to nie przyswajała czegoś.
Objawy podobne do niedoboru fosforu, często wiosną w okresie ochłodzenia pojawia się zaczerwienienie roślin. Fosfor może być w glebie ale niska temp. bądź susza powoduje że jest niedostępny, jak temp. podwyższy się to objawy ustępują. Nadmiar azotu lub potasu może też blokować dostęp fosforu i magnezu, podobnie zbyt niski odczyn pH gleby powoduje niedostępność innych składników. Może być wiele przyczyn, doradzanie na odległość to tylko przypuszczenia. Trzeba więcej informacji mieć o zasobności gleby i stosowanym nawożeniu we wcześniejszym okresie.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777