Na zachód od Wisły II
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły II
Zakwitły późniejsze liliowce (nie wszystkie jeszcze), lada chwila więc zaczną kwitnąc lilie, na które czekam z utęsknieniem. To już ostatni kwiat gardenii, która najsilniej pachnie wieczorami. Będzie można zająć się jej leczeniem, kupiłam ją z oznakami choroby (skusiła mnie niska cena), i tak ma się już dużo lepiej niż na początku. Kwitnienie rozpoczęły aksamitki wypełniające puste przestrzenie między krzewinkami i krzewami, tudzież bylinami.
Szałwia powabna i hosty, niektóre z nich nasadziłam w tym roku, za wyższymi (kiedyś tam) krzewami (akurat tam jest trochę cienia, którego potrzebują, jednak dotarło do mnie że w przyszłości będą przysłonięte przez te krzewy, chyba trzeba będzie przesadzać wiosną..
Szałwia powabna i hosty, niektóre z nich nasadziłam w tym roku, za wyższymi (kiedyś tam) krzewami (akurat tam jest trochę cienia, którego potrzebują, jednak dotarło do mnie że w przyszłości będą przysłonięte przez te krzewy, chyba trzeba będzie przesadzać wiosną..
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Śliczne masz te hosty Olu, liliowiec żółty późny też ładny, ja mam żółte wczesne, a późniejszy taki pomarańczowy. Lilie już zaczęły, pierwsza mi zakwitła
- Bufo-bufo
Chodzę po ogródkach z innych rejonów Polski, gdzie lilie już w pełni kwitnienia, chyba nie docierają tam masy powietrza z kierunku Arktyki, czy też masz wrażenie Remi, że nasze lato trwa trochę krócej niż w innych częściach naszego pięknego i różnorodnego kraju? Z innej strony ostatnio wiosną są bardzo wysokie i temperatury, np. w kwietniu..
Dziękuję za miłą opinię o hostach, te 3 to chyba moje faworytki (na razie).
Poniższy liliowiec, rośnie u mnie 3 rok. Na pamięć i oko - on ma coraz większy kwiat, a zaczynał bardzo skromnie.
Dziękuję za miłą opinię o hostach, te 3 to chyba moje faworytki (na razie).
Poniższy liliowiec, rośnie u mnie 3 rok. Na pamięć i oko - on ma coraz większy kwiat, a zaczynał bardzo skromnie.
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Olu, wybór ziół u Ciebie znakomity, u mnie liliowce też się wydają dorodniejsze w tym roku, choć mam je 2 rok to takie odniosłam wrażenie, szczególnie rozety liściowe są bardzo dorodne i kwiaty też.
Witaj Olu bardzo kolorowo u ciebie śliczne liliowce i hosty szczególnie podoba mi się ta z jasnymi liśćmi.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Ale masz tych ziół
A zdjęcie lilii jest obłędne !!!
A zdjęcie lilii jest obłędne !!!
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Tak obsypanej kwiatami lilii jeszcze nie widziałam. Piękna jest.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Olu jestem u Ciebie z rewizytą i jak wszedłem tak niełatwo mi wyjść z Twego ogrodu bo tak ilość Twych wspaniałych roślin ich barwy i kwitnienia przyprawiają mnie o zawrót głowy,co roślinka to ładniejsza a i ich aromat z pewnością co jeden to przyjemniejszy
A ziół Ci u Ciebie dostatek
Pozdrawiam
A ziół Ci u Ciebie dostatek
Pozdrawiam
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Śliczny ten liliowiec na końcu
I nie wiedziałam,że masz róże I to nie byle jaką
I nie wiedziałam,że masz róże I to nie byle jaką
- Bufo-bufo
Zosiu chyba już wszystkie zioła, które mogę mieć, posiadam; tzn. chciałabym jeszcze inne, ale są zbyt duże (arycdzięgiel) albo kłopotliwe np. rozsiewają się (kminek). Liliowiec ze zdjęcia na początku miał tylko jeden pąk kwiatowy, rok później dwa, a teraz już garść dzięki czemu kwitnie dłużej niż w poprzednich latach
Aniu(s1) dziękuję za miłe słowo. Pierwsze byliny już przekwitły, inne jeszcze nie kwitną.. chyba jesteśmy w środkowym etapie i dlatego on jest prawdopodobnie najbardziej kolorowy To hosta Bright's Lights, mam ją drugi rok.
Aniu (Annar13) Troszkę jest, ale mam wrażenie, że słabo je jeszcze wykorzystuję Ćmy przy tej lilii to było coś niezwykłego (jak dla mnie). Ona chyba nie za długo kwitnie.. wszystkimi kwiatami na raz..
Gosiu no właśnie to, że ona kwitnie tak obficie powoduje że dość krótko. Kwitła dużo wcześniej przed innymi liliami w tym roku. Jest to jedna z najstarszych lilii w moim ogrodzie.
Arku dziękuję, z urokiem roślin jest tak że niektórym aparat foto pomaga, a innym raczej nie
Przyjemny zapach to jest to czego poszukuję wśród kwiatów, niestety występuje on nader rzadko.
Ewa wiesz miałam już tą różę kiedyś na działce. Róże okrywowe jako grupa są chyba jednymi z najbardziej zdrowych i są łatwe w uprawie. Ładnie wyglądają gdy są posadzone na małych stokach i skarpach Liliowiec to Canadian Border Patrol (co za nazwa )
Goźdzki Grenadin, lilla nn, tawuła Crispa, dalia Melody Allegro, niby skalniak z kostrzewą siną i gęsiówką nadmorską (oraz berberysem, macierzanką i rozplenicą których na razie nie widać ) pięciornik Lovely Pink, oregano.
Tawułka i odętka wirginijska, to rośliny o różnych wymaganiach, za to kwiatostany mają całkiem podobne
Koleus który nad wyraz urósł w towarzystwie młodych irezyn i szczawika.
Aniu(s1) dziękuję za miłe słowo. Pierwsze byliny już przekwitły, inne jeszcze nie kwitną.. chyba jesteśmy w środkowym etapie i dlatego on jest prawdopodobnie najbardziej kolorowy To hosta Bright's Lights, mam ją drugi rok.
Aniu (Annar13) Troszkę jest, ale mam wrażenie, że słabo je jeszcze wykorzystuję Ćmy przy tej lilii to było coś niezwykłego (jak dla mnie). Ona chyba nie za długo kwitnie.. wszystkimi kwiatami na raz..
Gosiu no właśnie to, że ona kwitnie tak obficie powoduje że dość krótko. Kwitła dużo wcześniej przed innymi liliami w tym roku. Jest to jedna z najstarszych lilii w moim ogrodzie.
Arku dziękuję, z urokiem roślin jest tak że niektórym aparat foto pomaga, a innym raczej nie
Przyjemny zapach to jest to czego poszukuję wśród kwiatów, niestety występuje on nader rzadko.
Ewa wiesz miałam już tą różę kiedyś na działce. Róże okrywowe jako grupa są chyba jednymi z najbardziej zdrowych i są łatwe w uprawie. Ładnie wyglądają gdy są posadzone na małych stokach i skarpach Liliowiec to Canadian Border Patrol (co za nazwa )
Goźdzki Grenadin, lilla nn, tawuła Crispa, dalia Melody Allegro, niby skalniak z kostrzewą siną i gęsiówką nadmorską (oraz berberysem, macierzanką i rozplenicą których na razie nie widać ) pięciornik Lovely Pink, oregano.
Tawułka i odętka wirginijska, to rośliny o różnych wymaganiach, za to kwiatostany mają całkiem podobne
Koleus który nad wyraz urósł w towarzystwie młodych irezyn i szczawika.
- Bufo-bufo
Troszkę za gęsto wysiałam tę smagliczkę. Z bliska jednak berberys, a zwłaszcza rozplenica posadzona z tyłu są widoczne. A właśnie, na rabacie między trawnikowej gdzie rosną jałowce, perukowiec, tawuła, miskant i mnóstwo samorozsiewających się eszolocji i kosmosów (ten wygrywa z eszolcją i czarnuszką damaceńską; dostałam nasiona siarkowego w tym roku, ale wyszedł niestety ten zwykły, a taki już miałam w tym miejscu); odginałam wczoraj wysokie kosmosy które zasłaniały słońce jałowcom, przypomniał mi się widok zamierających w cieniu jałowców, ostatnio nawet takiego widziałam w zaprzyjaźnionym ogródku. Właściciele zachodzili w głowę co się stało (pamiętam go jeszcze żywego), niestety na miejsce w którym rósł nie padał nawet promień słońca.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Olu Twoje lilie wyglądają wspaniale. Taka masa kwiatów robi ogromne wrażenie.
Czy to są martagony ?
Chyba mam podobne, ale nie zauważyłam przy nich takich owadów. Teraz już przekwitły, ale spróbuję poobserwować je w przyszłym roku.
Czy to są martagony ?
Chyba mam podobne, ale nie zauważyłam przy nich takich owadów. Teraz już przekwitły, ale spróbuję poobserwować je w przyszłym roku.