Petunia z nasion Cz.2
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Petunia z nasion cz.2
Witam ja generalnie na warzywach się udzielam ostatnio ale postanowiłem "przejrzeć" forum i z racji ze mam jedną surfinie (od razu się przyznaje nie z nasionka) chciałem poczytać o waszych przygodach z uprawą moja roślinka jest spektakularna i dlatego zastanawiam się czy za rok nie zastąpić moich pelargonii sufiniami, kupiłem malutka sadzonkę wsadziłem do donicy gdzie wyglądała marnie sama taka ale teraz jest piękna. A że pelargonie mam już któryś rok a potrzeba mi ich co roku blisko 100 to pomyślałem by może za rok podjąć się próby wysiewu i coś zmienić
zdjęcie mojej surfini sprzed 2 tyg, pelargonii tegorocznych i foto z zeszłego roku z jednej strony balkonu
-- 4 lip 2013, o 14:24 --
A i jeszcze jedno zapomniałem zapytać. Wielu z was ma już doświadczenie w sianiu, powiedzcie proszę czy z nasion będę w stanie uzyskać okazy podobnych rozmiarów? I czy w porównywalnym czasie osiągną podobną wielkość?
zdjęcie mojej surfini sprzed 2 tyg, pelargonii tegorocznych i foto z zeszłego roku z jednej strony balkonu
-- 4 lip 2013, o 14:24 --
A i jeszcze jedno zapomniałem zapytać. Wielu z was ma już doświadczenie w sianiu, powiedzcie proszę czy z nasion będę w stanie uzyskać okazy podobnych rozmiarów? I czy w porównywalnym czasie osiągną podobną wielkość?
- katris
- 50p
- Od: 26 sie 2009, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
vanyavala napiszę, jakie są moje doświadczenia z petunią , a wysiewam od 2010, czyli już czwarty rok. Mam dwa balkony i dlatego potrzebuję dość sporo roślin na główną wystawę.
Pierwszego roku kupiłam paczuszkę nasion petuni zwieszającej się, bez problemu otrzymałam wiele roślin, które prezentowały się dość ładnie w czerwcu i lipcu, potem kwitły tylko na końcach i efekt nie był zbyt ciekawy.
W tym roku i poprzednim, wysiewałam kaskadowe petunie i dopiero teraz efekt mnie zadawala.
Moim zdaniem Twoje pelargonie są śliczne (ciekawi mnie czy prowadzone przez Ciebie od nasionka).
Wydaje mi się że z petuni też można osiągnąć bardzo ładny efekt, lecz z nasion petuni kaskadowej a w jednym opakowaniu jest zazwyczaj ok. 10 nasionek.
W tym roku wysiewałam nasionka na początku lutego, a tak wyglądają właśnie dzisiaj.
Dla porównania wstawię zdjęcia tych z 2010 i tegoroczne
2010 petunie zwisająca mieszanka
dzisiejsze kaskadowe
Pierwszego roku kupiłam paczuszkę nasion petuni zwieszającej się, bez problemu otrzymałam wiele roślin, które prezentowały się dość ładnie w czerwcu i lipcu, potem kwitły tylko na końcach i efekt nie był zbyt ciekawy.
W tym roku i poprzednim, wysiewałam kaskadowe petunie i dopiero teraz efekt mnie zadawala.
Moim zdaniem Twoje pelargonie są śliczne (ciekawi mnie czy prowadzone przez Ciebie od nasionka).
Wydaje mi się że z petuni też można osiągnąć bardzo ładny efekt, lecz z nasion petuni kaskadowej a w jednym opakowaniu jest zazwyczaj ok. 10 nasionek.
W tym roku wysiewałam nasionka na początku lutego, a tak wyglądają właśnie dzisiaj.
Dla porównania wstawię zdjęcia tych z 2010 i tegoroczne
2010 petunie zwisająca mieszanka
dzisiejsze kaskadowe
Pozdrowionka Katarzyna
- katris
- 50p
- Od: 26 sie 2009, o 00:17
Arnika2 nasiona, które wysiewam pochodzą z Ożarowa Mazowieckiego.
Mój balkon jest również bardzo wietrzny lecz petunie dają sobie radę bez problemu, jednakże doniczki wiszące trzeba porządnie zamocować...
Dzisiejszy widok z zewnątrz na mój balkon
Mój balkon jest również bardzo wietrzny lecz petunie dają sobie radę bez problemu, jednakże doniczki wiszące trzeba porządnie zamocować...
Dzisiejszy widok z zewnątrz na mój balkon
Pozdrowionka Katarzyna
Uploaded with ImageShack.usmoje też rosną do góry ,siane mix ale jak na razie wszystkie są jednakowe.Czekam na inne kolorki mam nadzieję że sie doczekam....
DOROTA
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Wysiewałam w styczniu, tak wyglądały w czerwcu,
ostatnio widziałam je jakieś 10-11 dni temu i byłam zachwycona,
u mojej córki rozrosły się pięknie i kwitną wzorcowo
Pozdrawiam Marzena
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Kiedy zbiera się nasiona z petunii? Macie może zdjęcie nasienników? Chciałabym zebrać w tym roku swoje nasionka, ale nie wiem, jak się do tego zabrać
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
A jeśli chodzi o zdjęcie takiego nasiennika to tez jestem ciekawa
- deissy
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
witam
Mam pytanko petunie jak się uszczknie to zwisają a surfinie też się uszczykuje? I które bardziej zwisają są takie .....bogatsze? Pytam na następny rok bo w tym kupiłam chyba surfinie,każdy sprzedawca mówił mi co innego ogólny miszmasz.Dużo sadzonek mi zmarniało i wydałam sporo pieniędzy na kolejne sadzonki.W następnym roku chce sobie sama wyhodować.
Mam pytanko petunie jak się uszczknie to zwisają a surfinie też się uszczykuje? I które bardziej zwisają są takie .....bogatsze? Pytam na następny rok bo w tym kupiłam chyba surfinie,każdy sprzedawca mówił mi co innego ogólny miszmasz.Dużo sadzonek mi zmarniało i wydałam sporo pieniędzy na kolejne sadzonki.W następnym roku chce sobie sama wyhodować.
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona petunii zbiera się po dojrzeniu torebki nasiennej , gdy będzie brązowa wtedy nasiona są już dojrzałe. Często same się otwierają i uwalniają nasiona. Trzeba obserwować miejsca bo przekwitłych kwiatach np w czasie podlewania i według własnego uznania określić czy nadają się do zbioru czy też nie . Zwykle wykonuje się to pod koniec sezonu wtedy przekwitłych kwiatów jest sporo z suchymi nasionami.
- valdessa_kane
- 500p
wygląda że znalazłam trochę nasion choć oczywiście nie wiem na ile są dojrzałe - jak mam się teraz nimi zaopiekować?
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Możesz wstawić zdjęcie? Bo też szukam
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- valdessa_kane
- 500p
jak znajdę jeszcze jakieś nowe nasienniki to pstryknę bo ogołociłam te kilka co było