Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Ja je zostawiam, miejsca mam sporo to niech sobie rosną... ale coś czuję w kościach, że w tym roku nic z tego nie będzie...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
norbi7631
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2013, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich!
Pierwszy raz posadziłem melony (i arbuzy).
Seledyn F1
Obrazek
Perspektywa jakoś tak dziwnie wyszła, ale podstawka ma 35x35cm, melony 7-8cm po długości
Nie wiedziałem o przycinaniu, dopiero teraz kiedy mam zawiązane 4 owoce przyciąłem wszystkie łodygi i wyciąłem całkowicie te bez owoców.
Melon jest w gruncie pod agrotkaniną.

Jest też charentais w małej cieplarence, tu porażka na całej lini.
Nie wiedziałem, że trzeba przycinać i tak sobie to rosło. Kwiaty były tylko męskie i to malutkie. Poczytałem topik, pociąłem odpowiednie gałązki i nagle kwaity zrobiły sie 2x większe, żeńskich jeszcze nie ma, ale to pewnie kwestia czasu. Zakładam, że skoro są w cieplarence to nadgonią i to szybko.
Charentais w cieplarence
Obrazek

A tu arbuz rosario F1:
Obrazek

To przycinanie zależy od odmiany, jeśli seledyn się dojrzeje i będzie smakował to wydaje się być najmniej pracochłonną odmianą dającą zadowalające efekty.
A tak na marginesie już przygotowuję 2 ary pod melony, oj będzie się działo:D

i taki off topic - co roku sadzę cukinię, któregoś lata siostra u mnie była i stwierdziła, że te "puste" kwiaty w cukinii można jeść na surowo albo smażyć, no to ja je (męskie kwiaty) zrywałem i wcinałem, jakież było moje zdziwienie kiedy się okazało, że w sezonie zebrałem 2 (dwie) cukinie :D:D:D:D

Dużych zbiorów życzę, czegokolwiek, bo ja aktualnie zajadam się bobem z własnego ogrodu :D
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Poszukaj sobie w grafice w googlach, coś na pewno trafisz

http://tnij.org/w83t
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p
Od: 29 maja 2013, o 23:29

Post »

Dołączam się do pytania ... moje melony cierpią na to samo :C :(
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"

pozdrawiam Grzegorz
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najprawdopodobniej jest to mączniak rzekomy .
U mnie też był bardzo silny atak , bo pogoda była przekropna a ja długo trzymałem pod włókniną ...
Wykonałem 3 opryski , co dwa dni , i jest dobrze . Amistar , Curzate + Gwarant , Acrobat .
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

U mnie wygląda tak teraz 5 owoców wielkości puszki po coca coli . ok.15 średniego jajka i bardzo wiele zawiązków ;) czekamy na wrzesień jak będzie ciepło+ włóknina +sok z pokrzywy i te maluchy urosną;).
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Moje melony nareszcie zaczęły tworzyć kwiaty żeńskie.
Chyba żeńskie. xD
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Moje melony zawiązały bardzo dużo owoców. Kilkanaście jest dość dużych, a dwa razy tyle wielkości kiwi. Kwitnie dużo kwiatów a rośliny silnie się rozrastają. Czy zostawić to towarzystwo w spokoju czy jakoś ograniczyć ? Ciąć pędy?
norbi7631
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2013, o 21:02

Post »

Marginetka -> W sumie to mój pierwszy sezon więc nie mam doświadczenia, ale...
Ja w swoim melonie wyciąłem wszystkie główne pędy bez owoców i przyciąłem same końcówki pędów z owocami.
Teraz wszystko idzie w owoce i pędy 2. rzędu (czy jak to tam się zwie).
Kilka postów wcześniej jest zdjęcie melonów, robione 4 dni temu - teraz owoce są 2 razy większe (największy ma 0,5kg), a na krzaku jest ich 6 (2 nie zauważyłem jak robiłem zdjęcie). Zacząłem też bardziej intensywnie odżywiać roślinę - oprócz podsypywania granulowanym obornikiem zacząłem podlewać gnojówką z pokrzyw, ale taką słabiutką 1:30.
Roślina dalej kwitnie i ma również żeńskie kwiaty, ale pozbywam się ich - podobno nie powinno się zostawiać więcej niż 2 owoce (tak w tym topiku ktoś pisał), u mnie jest 6 i mają się raczej dobrze. Odmiana Seledyn F1.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Widzisz, u Ciebie ładnie widać całą roślinę, u mnie rośliny połączyły się i tworzą już zwarty dywan. Jest ok. 10 dużych owoców o wadze powyżej 1 kg. i bardzo, bardzo dużo takich wielkości kiwi i pomarańczy. Roślina dalej kwitnie i zastanawiam się, czy nie uciąć końcówek młodych pędów ale logicznie to ona się przez taki zabieg może rozkrzewić.
Stan sprzed chwili:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

Gdzieś czytałem, że wycina się pędy, na których nie ma owoców a tam gdzie są trzeba zostawić 2-3 liście za owocem, ja chyba trochę swoje przetrzebię ale na początku sierpnia bo wtedy już chyba wszystkie małe zawiązki owoców nie zdążą dojrzeć, chyba że byłby ciepły wrzesień ale i tak takie owoce nie będą smaczne.
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

Marginetka ---> nie za sucho u ciebie? Ani grama wilgoci nie widać. Chyba że masz piaszczystą glebę i pod wierzchem jest wilgotno...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”