Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4

Post »

totmes76 pisze:Obrazek
Jak dla mnie jest to rodzaj Gymnocalycium.

Dodam też swoje 3 grosze do tematu identyfikacji roślin. Osobiście sugeruję traktować ten temat raczej jako fajną zabawę niż poważne, naukowe wyzwanie. Przede wszystkim należy założyć, że nie mamy 100% pewności, iż identyfikujemy czyste gatunki. Odwrotnie: uważam, iż bardzo rzadko przy identyfikacji mamy z nimi do czynienia. Jeśli sprzedawca nie podaje nazwy to nie dlatego, iż tego nie chce robić tylko dlatego, że te nazwy go nie obchodzą bo mnoży rośliny dla ich rozmnażania a nie czystości gatunkowej. Zatem nawet obejrzenie rośliny przez profesora botaniki nie zagwarantuje trafnej diagnozy. Zwyczajnie wszelkie podane tutaj informacje należy traktować bardziej jak wskazówkę niż dogmat.
Wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, gdy identyfikowana przeze mnie roślinka okazywała się czymś innym, niż pierwotnie zakładałem. Moja wiedza o roślinach się zmienia, zdanie także czasem mogę mieć inne, w trakcie wzrostu roślinka zaczyna nabierać nietypowych cech lub kwiat okazuje się zupełnie inny niż być powinien. A w gąszczu hybryd trudno liczyć na to iż raz podana diagnoza będzie pewna i nigdy nie będzie wymagała korekty.
Dlatego uczmy się swoich roślin, czytajmy literaturę i zaopatrujmy się w dobry materiał w sprawdzonych źródłach. To jedyna metoda, by uchronić się przed błędnymi nazwami.

Mam również prośbę o to, by emocje nieco opadły. Obawiam się, że za chwilę będę musiał zacząć usuwać posty a bardzo tego nie lubię.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nic nie zrobiłam ;:202 "agresywność: zero" :D Ale jak najbardziej trafne podsumowanie i również proponuję na tym poprzestać.
A nawiązując do tematu, trochę mnie osobiście ta sprawa martwi nieco, bo sama kupuję np. tylko u sprawdzonych hodowców -czy rośliny, czy nasiona. A przecież często jest tak, że z nasion, zebranych nawet w jednym i tym samym sezonie, wyrasta coś, co rodzajowo jest jasne, ale gatunkowo ciężkie do określenia. I wtedy mamy po to forum - i jak słusznie tu określiłeś: - zabawę. W dodatku pouczającą i fajną, a niejednokrotnie prowadząca do trafnej diagnozy. Która -notabene - w trackie rozwoju rośliny może się okazać właśnie niekoniecznie trafna, ale o tym każdy powinien pamiętać.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Niczego nigdy nie można być pewnym. Często trzeba podpierać się zaufaniem, bo czystości gatunkowej nie da się przecież certyfikować. To trochę jak z numizmatyką. Są tam falsyfikaty i nigdy nie ma 100% pewności, iż ma się do czynienia z oryginałem i tylko najwięksi tuzowie podejmują się próby oceny czy dana monetka jest oryginałem czy falsyfikatem. Na szczęście w przypadku kaktusów nie mamy do czynienia z dużymi pieniędzmi, roślinki kosztują po kilka PLNów i dla kupujących najczęściej bardziej liczy się ich wygląd niż metryka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

I znów trudno się nie zgodzić.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Oczy Nocy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może ktoś się "pobawi" w odgadnięcie tego gatunku :wink: Mam pewne przypuszczenia, ale nie chciałabym dawać pytania sugerującego :)

Obrazek
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29

Jakie to kaktusy?

Post »

Jak w temacie, pomoże ktoś?

1.
Obrazek

2.
Obrazek
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Re: Jakie to kaktusy?

Post »

Mam pewne propozycje i jeżeli się pomylę to liczę, że ktoś mnie poprawi :wink: :
1.Chamaecereus lub Chamaelobivia
2. Echinopsis prawdopodobnie multiplex
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29

Re: Jakie to kaktusy?

Post »

co do pierwszego to patrzałam w Google i nie wiem sama która nazwa jest odpowiednia. Jeszcze mi nie kwitły i dlatego. Wiesz może czemu mi nie kwitną? jak możesz to podaj jakiś link gdzie mogę poczytać o ich uprawie.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczy Nocy pisze:To może ktoś się "pobawi" w odgadnięcie tego gatunku :wink: Mam pewne przypuszczenia, ale nie chciałabym dawać pytania sugerującego :)

Obrazek
Wg mnie jest to rodzaj Gymnocalycium. Gatunku nie podam, bo jestem za cienki w uszach :wink: zwyczajnie nie znam się.
cirilla1989 pisze:Jak w temacie, pomoże ktoś?

1.
Obrazek
Wg mnie jest to Trichocereus/Lobivia grandiflora lub Trichocereus/Lobivia huascha ze wskazaniem na ten pierwszy takson. Dziś występuje to pod nazwą Echinopsis rowleyi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Oczy Nocy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

blabla pisze:
Oczy Nocy pisze:To może ktoś się "pobawi" w odgadnięcie tego gatunku :wink: Mam pewne przypuszczenia, ale nie chciałabym dawać pytania sugerującego :)

Obrazek
Wg mnie jest to rodzaj Gymnocalycium. Gatunku nie podam, bo jestem za cienki w uszach :wink: zwyczajnie nie znam się.
Że Gymnocalycium to wiem, główną zagadką pozostaje gatunek :) Może to być G. tillianum ?? [tutaj znalazłam bardzo podobnie wyglądającą roślinę http://tytsks.blog39.fc2.com/blog-entry-66.html ]
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To raczej siewka któregoś z dużych gymnaków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Oczy Nocy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź :)
Karolina_S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 20:47

Post »

Witam, czy mogłabym prosić o identyfikację kaktusa?

Mam prośbę, by nie wklejać tak dużych zdjęć. Zamieniam je na linki.
Tomek/blabla

http://images65.fotosik.pl/4/ae3d9224f9f1bd2f.jpg
http://images65.fotosik.pl/4/6057cf3dba24cfd5.jpg
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”