Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

Znalazłam już odpowiedź na moje pytanie... na yellow pearschaped. Plamy na łodyżkach liści były ewidentne.
Zrobiłam oprysk infinito. Czy jest szansa ze choroba się już w tym momencie zatrzyma i nie pojawią się już kolejne plamy?
Pozdrawiam Kinga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

alina88 pisze:i moje ostatnie pytanko :wink: w tunelu mam też 3 rodzaje sałaty:rukole, masłową i kruchą. Przy pryskaniu curzate m na pewno też zostały opryskane. Kiedy mogę ją konsumować ? Bo na etykiecie nic nie pisze a ja mam na nią ochotę ;:218
Coś mi sie przypomniało http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3933802 ze specjalną dedykacją dla danutka66 :wink:
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam na działce 2 tunele z jedną wspólną ścianą z foli,u mnie poszedł w ruch mildex równo tydzień temu,u rodziców ekologia,do wczoraj ,
zz na całego :oops:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A ja odliczam ile mnie już minęło oprysków chemią. Jak na razie mleczan wapnia jest niezawodny. Nie tylko na pomidorach i nie tylko u mnie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

monika pisze: Coś mi sie przypomniało http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3933802 ze specjalną dedykacją dla danutka66 :wink:
Póki co nadal bez chemii ;:138 ,wczoraj poleciało mleko :wink:
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też jeszcze niczym nie prysnęłam. W tym roku moje pomidorki są mocno spóźnione, większość dopiero wiąże drugie i trzecie grona. Na razie łążę koło nich trzy razy dziennie i wypatruję plam, póki co czysto, ale to chyba nie na moje nerwy :lol: i niebawem poleci pierwszy oprysk...
Pozdrawiam, Dorota
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Z tym oglądaniem to ciężka sprawa, ja we wtorek przywiązywałam krzaki do palików bo już zaczynały tańczyć oberka naokoło i oglądałam je przy tym ze wszystkich stron a wczoraj zonk plamy na łodygach liści i dziś znalazłam na gronie. Tempo w jakim to dziadostwo się rozwija jest powalające.
Pozdrawiam Kinga
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

danutka66 czytałaś chyba wybiórczo. Nie o twoje sukcesy chodzi tylko o poradę.
danutka66 pisze:beata spokojnie...sałata jest dobrym sąsiadem pomidorów,truskawki również nie szkodzą
Ani sałata ani koper ani pietruszka itp..wszystko, co jest spożywane na bieżąco nie jest dobrym sąsiadem pomidorów. Wlaśnie z powodu ew oprysków pomidorów. Poza tym przy każdym deszczu z liści opryskanych pomidorów spływa to 'coś' czym pryskamy na podsadzone rośliny.
O nawożeniu pomidorów nie wspominam, bo nawóz też trafia do tych co w najbliższym sąsiedztwie. Super smaczna przeazotowana sałata.. w dodatku nie wyobrażam sobie jeść np sałatę podlewaną gnojówkami, z zielska też.
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13

Post »

forumowicz pisze:Nie wierzę by w aptece w Szwecji nie było gorzkiej soli. Środek przeczyszczający. To jest dokładnie to samo co nawóz o nazwie siarczan magnezu tylko, że o niebo bardziej czysty.

A tak a propos. Ta magiczna siła to jak magiczna laseczka do wywoływania właśnie niedoboru magnezu

A to sie zdziwisz forumowicz :roll: nie ma w zadnej aptece gorzkiej soli nawet a czyms takim nie slyszeli :(. Co mam robic ???? Dzisiaj kolezanka z Polski sprobuje wyslac mi ta gorzka sol ale nie wiadomo czy dojdzie a po drugie, jeśli dojdzie to bedzie dopiero za tydzien.
Dla mojego T. sprawa jest prosta, brakuje magnezu, to rozpusc tabletki magnezu, tego dla ludzi i problem z glowy :;230 :;230
Mnie sie to wydaje nie mozliwe, ale moze sie myle. forumowicz co o tym sadzisz???
Ponizej dodaje jedno zdjecie ( poniewaz fotosik nie chce wiecej przyjac, nie rozumiem dlaczego???) Zwarjowalam juz i nie wiem czy to niedobor magnezu czy alterioza???
Obrazek
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
alina88
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2013, o 13:12

Post »

To co z ta sałatą mogę ją zjeść czy lepiej poczekać a może wyrzucić?

mnie nie interesują inne strony nie związane z moim pytaniem np " pomidory bez oprysku" . Chciałam sie dowiedzieć kilku informacji i tyle. To czy komuś pasuje sałata w pomidorach czy nie to mnie nie interesuje mam jedną folię i tam mam kawałek ziemi gdzie teściowa mi się nie wtrąca. A że w tym roku muszę ratować moje pomidorki przed zarazą to chyba normalne. Nie jestem zbytnio obyta w opryskach dlatego sie tutaj zarejestrowałam prosząc niektóre osoby o pomoc bo mój mąż przeznaczył juz pomidory na straty, a ja uważam ze można coś jeszcze uratować. Więc proszę o konkrety :(
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Monika, mi to bardziej wygląda na alternariozę ;:oj .
alina88, na pewno trzeba odczekać i teraz nie jeść sałaty. A na przyszłość jak coś opryskujesz a pod spodem są rzeczy jadalne, to okrywaj je folią ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
JolantaM
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2013, o 08:33

Post »

Finestramonika
Nie jestem na 100 procent pewna ale moze spytaj o Epsom sol, to jest gorzka sol
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

finestramonika pisze: nie ma w zadnej aptece gorzkiej soli nawet a czyms takim nie slyszeli :(.
Moniko a próbowałaś w tej aptece podać im nazwę łacińską związku chemicznego Magnesium sulfuricum albo Magnesii sulfas heptahydricus FP?
Dorota
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alina88 pisze:Mąż zamiast acrobate kupił amistar niby też na ZZ. można tym opryskać?

Czy Infinito można pryskać pomidory przeciwko zarazie? Zostało mi trochę środka po ziemniakach i tak się zastanawiam, bo w ulotce nie ma wzmianki o pomidorze.
Pozdrawiam, Marta.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Można
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”