Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Znalazłam już odpowiedź na moje pytanie... na yellow pearschaped. Plamy na łodyżkach liści były ewidentne.
Zrobiłam oprysk infinito. Czy jest szansa ze choroba się już w tym momencie zatrzyma i nie pojawią się już kolejne plamy?
Zrobiłam oprysk infinito. Czy jest szansa ze choroba się już w tym momencie zatrzyma i nie pojawią się już kolejne plamy?
Pozdrawiam Kinga
Coś mi sie przypomniało http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3933802 ze specjalną dedykacją dla danutka66alina88 pisze:i moje ostatnie pytankow tunelu mam też 3 rodzaje sałaty:rukole, masłową i kruchą. Przy pryskaniu curzate m na pewno też zostały opryskane. Kiedy mogę ją konsumować ? Bo na etykiecie nic nie pisze a ja mam na nią ochotę

- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam na działce 2 tunele z jedną wspólną ścianą z foli,u mnie poszedł w ruch mildex równo tydzień temu,u rodziców ekologia,do wczoraj ,
zz na całego
zz na całego

A ja odliczam ile mnie już minęło oprysków chemią. Jak na razie mleczan wapnia jest niezawodny. Nie tylko na pomidorach i nie tylko u mnie.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Póki co nadal bez chemiimonika pisze: Coś mi sie przypomniało http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3933802 ze specjalną dedykacją dla danutka66

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też jeszcze niczym nie prysnęłam. W tym roku moje pomidorki są mocno spóźnione, większość dopiero wiąże drugie i trzecie grona. Na razie łążę koło nich trzy razy dziennie i wypatruję plam, póki co czysto, ale to chyba nie na moje nerwy
i niebawem poleci pierwszy oprysk...

Pozdrawiam, Dorota
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
Z tym oglądaniem to ciężka sprawa, ja we wtorek przywiązywałam krzaki do palików bo już zaczynały tańczyć oberka naokoło i oglądałam je przy tym ze wszystkich stron a wczoraj zonk plamy na łodygach liści i dziś znalazłam na gronie. Tempo w jakim to dziadostwo się rozwija jest powalające.
Pozdrawiam Kinga
danutka66 czytałaś chyba wybiórczo. Nie o twoje sukcesy chodzi tylko o poradę.
O nawożeniu pomidorów nie wspominam, bo nawóz też trafia do tych co w najbliższym sąsiedztwie. Super smaczna przeazotowana sałata.. w dodatku nie wyobrażam sobie jeść np sałatę podlewaną gnojówkami, z zielska też.
Ani sałata ani koper ani pietruszka itp..wszystko, co jest spożywane na bieżąco nie jest dobrym sąsiadem pomidorów. Wlaśnie z powodu ew oprysków pomidorów. Poza tym przy każdym deszczu z liści opryskanych pomidorów spływa to 'coś' czym pryskamy na podsadzone rośliny.danutka66 pisze:beata spokojnie...sałata jest dobrym sąsiadem pomidorów,truskawki również nie szkodzą
O nawożeniu pomidorów nie wspominam, bo nawóz też trafia do tych co w najbliższym sąsiedztwie. Super smaczna przeazotowana sałata.. w dodatku nie wyobrażam sobie jeść np sałatę podlewaną gnojówkami, z zielska też.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
forumowicz pisze:Nie wierzę by w aptece w Szwecji nie było gorzkiej soli. Środek przeczyszczający. To jest dokładnie to samo co nawóz o nazwie siarczan magnezu tylko, że o niebo bardziej czysty.
A tak a propos. Ta magiczna siła to jak magiczna laseczka do wywoływania właśnie niedoboru magnezu
A to sie zdziwisz forumowicz

Dla mojego T. sprawa jest prosta, brakuje magnezu, to rozpusc tabletki magnezu, tego dla ludzi i problem z glowy

Mnie sie to wydaje nie mozliwe, ale moze sie myle. forumowicz co o tym sadzisz???
Ponizej dodaje jedno zdjecie ( poniewaz fotosik nie chce wiecej przyjac, nie rozumiem dlaczego???) Zwarjowalam juz i nie wiem czy to niedobor magnezu czy alterioza???

Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
To co z ta sałatą mogę ją zjeść czy lepiej poczekać a może wyrzucić?
mnie nie interesują inne strony nie związane z moim pytaniem np " pomidory bez oprysku" . Chciałam sie dowiedzieć kilku informacji i tyle. To czy komuś pasuje sałata w pomidorach czy nie to mnie nie interesuje mam jedną folię i tam mam kawałek ziemi gdzie teściowa mi się nie wtrąca. A że w tym roku muszę ratować moje pomidorki przed zarazą to chyba normalne. Nie jestem zbytnio obyta w opryskach dlatego sie tutaj zarejestrowałam prosząc niektóre osoby o pomoc bo mój mąż przeznaczył juz pomidory na straty, a ja uważam ze można coś jeszcze uratować. Więc proszę o konkrety
mnie nie interesują inne strony nie związane z moim pytaniem np " pomidory bez oprysku" . Chciałam sie dowiedzieć kilku informacji i tyle. To czy komuś pasuje sałata w pomidorach czy nie to mnie nie interesuje mam jedną folię i tam mam kawałek ziemi gdzie teściowa mi się nie wtrąca. A że w tym roku muszę ratować moje pomidorki przed zarazą to chyba normalne. Nie jestem zbytnio obyta w opryskach dlatego sie tutaj zarejestrowałam prosząc niektóre osoby o pomoc bo mój mąż przeznaczył juz pomidory na straty, a ja uważam ze można coś jeszcze uratować. Więc proszę o konkrety

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika, mi to bardziej wygląda na alternariozę
.
alina88, na pewno trzeba odczekać i teraz nie jeść sałaty. A na przyszłość jak coś opryskujesz a pod spodem są rzeczy jadalne, to okrywaj je folią
.

alina88, na pewno trzeba odczekać i teraz nie jeść sałaty. A na przyszłość jak coś opryskujesz a pod spodem są rzeczy jadalne, to okrywaj je folią

Finestramonika
Nie jestem na 100 procent pewna ale moze spytaj o Epsom sol, to jest gorzka sol
Nie jestem na 100 procent pewna ale moze spytaj o Epsom sol, to jest gorzka sol
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Moniko a próbowałaś w tej aptece podać im nazwę łacińską związku chemicznego Magnesium sulfuricum albo Magnesii sulfas heptahydricus FP?finestramonika pisze: nie ma w zadnej aptece gorzkiej soli nawet a czyms takim nie slyszeli.
Dorota
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
alina88 pisze:Mąż zamiast acrobate kupił amistar niby też na ZZ. można tym opryskać?
Czy Infinito można pryskać pomidory przeciwko zarazie? Zostało mi trochę środka po ziemniakach i tak się zastanawiam, bo w ulotce nie ma wzmianki o pomidorze.
Pozdrawiam, Marta.