Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
Sylwia za nasionka. Rośnie pięknie. Na razie na balkonie, co by nie dorwały się do niej pchełkowate i inne
Owszem piękna ale niepotrzebnie przesadzasz . Kapusta nie lubi grzebania w korzeniach .
Pisałeś o tym, ale moja miała już ciasno. Z lewej widać bryłkę przerośniętą korzonkami. Ta duża była przesadzana i zobacz jak ruszyła z kopyta. Kosteczka z ziemią i korzonkami, trzyma się w całości, że nic roślinka nie poczuła
A jak Twoja kapustka?
A jak Twoja kapustka?
Rośnie sobie spokojnie na balkonie a wielkość jej jest stosowna do pory roku
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moja ma dopiero zaczątki pierwszych liści. Mam odmianę Optico F1.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja posadziłam do wielodoniczki po 2 nasionka i wzeszły właściwie wszystkie .
No i mam problem bo wyczytałam w tym wątku ,że kapusta nie lubi "grzebania w korzeniach czyli powinnam "zlikwidować nadliczbowe sadzonki a szkoda mi bo to ponad 20 szt by było więcej .
No i mam problem bo wyczytałam w tym wątku ,że kapusta nie lubi "grzebania w korzeniach czyli powinnam "zlikwidować nadliczbowe sadzonki a szkoda mi bo to ponad 20 szt by było więcej .
Chudziaczku i co Ty zrobisz z 40oma główkami kapusty? będziesz rozdawać, na bank
Kilka może i bym posadziła docelowo parami, bo może coś padnie czy będzia słabsze i trzeba będzie wyciąć.
Kilka może i bym posadziła docelowo parami, bo może coś padnie czy będzia słabsze i trzeba będzie wyciąć.
Od przybytku głowa nie boli- Moniko
Kapusta, do mrozów, może stać spokojnie na grządce. Poza tym jest tyle sposobów jej przeróbki, że są małe szanse, by się zmarnowała.
Kapusta, do mrozów, może stać spokojnie na grządce. Poza tym jest tyle sposobów jej przeróbki, że są małe szanse, by się zmarnowała.
forumowicz trochę żartowałam
Ale..czy można rozdzielać siewki? rozumiem, że uszkodzi się korzenie i trochę czasu upłynie na odbudowę, czy się mylę? bo o to Chudziak pytała.
Ale..czy można rozdzielać siewki? rozumiem, że uszkodzi się korzenie i trochę czasu upłynie na odbudowę, czy się mylę? bo o to Chudziak pytała.
Wszystko można . Tylko co z tego będzie ?. Skoro nawet z siewu bezpośredniego otrzymuje się ładniejszy plon, to o czymś to świadczy. No nie ?.
A skoro tak szacowna instytucja to mówi ,to powinna być prawda. Z własnego doświadczenia wiem, że jest to prawda. Rozszczepianie dwóch roślin w doniczce to nic innego jak rwana rozsada. Albo nawet jeszcze gorzej.
http://piorin.gov.pl/cms/upload/kapusta%20pekinska.pdfZ uwagi na małą zdolność regeneracyjną systemu korzeniowego źle znosi przesadzanie,
zatem nie zaleca się jej uprawiać z rozsady rwanej, przygotowanej na rozsadniku.
A skoro tak szacowna instytucja to mówi ,to powinna być prawda. Z własnego doświadczenia wiem, że jest to prawda. Rozszczepianie dwóch roślin w doniczce to nic innego jak rwana rozsada. Albo nawet jeszcze gorzej.
Ja tradycyjnie siałam bezpośrednio do gruntu, jako, że mam awersję do doniczkowców.
Chudziak wytnij, sama widzisz, ze bez sensu jest dzielić.
Chudziak wytnij, sama widzisz, ze bez sensu jest dzielić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Trochę mnie zmartwiliście bo mam wolne 3 grządki po czosnku i chciałam posadzić tę kapustę a nadwyżkami karmić króliki ( mam ich 4 sztuki ) i kury ( 11szt).