U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Jagi, kilka roślin przypłaciło już życiem moją nadopiekuńczość. Czasem sobie myślę, że one lepiej wiedzą czego potrzebują i jeśli któraś ma ochotę sobie zakwitnąć, to jej nie przeszkadzam. Też jestem bardzo ciekawa tych pierwszych kwiatów, co inego obejrzeć na fotkach, a co innego w naturze. Ty jesteś jak najbardziej rasowym ogrodnikiem, twój ogród o tym świadczy.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu Twoja Nostalgia jest urocza taka malutka a tyle kwiatów :shock: . Uwielbiam tą różę z roku na rok bardziej zachwyca.
Świetnie wyszedł zakątek z hortensją i paprociami ;:108 , twoje kratki obrosły już pnączami (to chyba bluszcz?) a u mnie na razie słabo to idzie, ruszył się trochę winobluszcz ale bluszcz stoi jak zaklęty.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja obrywałam pączki tylko tym rózom, które wyglądały bardzo marnie. Czyli zdarzyło sie to raptem może ze 3 razy.
Mam tak samo jak Jagódka. Szkoda mi widoku każdego kwiatka
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, moja Nostalgia jest rzeczywiście niska, ma 55 cm, a z opisu wynika że powinna mieć 70 do 120 cm. Zastanawiam się, czy jej nie przesadzić. Zobaczę w przyszłym roku, może jak się porządnie ukorzeni to urośnie większa. Bluszcz posadzony w zeszłym sezonie przyrasta powoli, za to sadzonki rosnące trzeci rok rozszalały się i mają mnóstwo bocznych pędów.

Gosiu, mi też szkoda, nie wiem, czy kiedykolwiek zdołam oberwać pąki.

Dzisiaj pokażę zakątek koło baniaka na deszczówkę, który do tej pory omijałam przy robieniu zdjęć - zaplecze nazywane pieszczotliwie Kącikiem Ogrodnika. W tym sezonie udało mi się w końcu uporządkować ten kąt, do tej pory walały się tu worki z ziemią, korą i kamykami, doniczki puste i pełne, wiadra, narzędzia itp. Początkowo planowałam dużą donicę z kilkoma kwitnącymi i zimozielonymi roślinami ustawioną zaraz przy szafce na podręczne narzędzia. W międzyczasie zaadoptowałam stary grill jako stolik do przesadzania, mam tam w zasięgu ręki pojemnik z ziemią i wiadro na zielone odpadki. Po ustawieniu wszystkiego okazało się, że przejście byłoby zbyt wąskie, zamiast dużej donicy zadowoliłam się więc małymi gazonami. Pelargonie są zwisające, ale niedawno posadzone nie zdążyły się jeszcze zwiesić. Po kratce pnie się bluszcz, który za jakieś dwa lata powinien utworzyć zieloną ściankę, a żeby do tego czasu nie było pusto, wspiera go inny bluszczyk w wiszących doniczkach. W miniszklarence mam miejsce na wysiane lub ukorzeniane rośliny, z biegiem czasu dorobię się może kolekcji ozdobnych osłonek i innych ogrodowych gadżetów, które sprawią, że stojak będzie nie tylko pożyteczny, ale stanie się również ozdobą.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Kącik ogrodnika - rzecz nieodzowna, przybory ogrodowe skoncentrowane na małej powierzchni :) Ja część tego asortymentu przetrzymuję w domu (ziemia i doniczki). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jaki Ty masz piękny porządek "na zapleczu" ;:138 Pogratulować.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Gośka, no normalnie Cię nienawidzę! ;:196
Ja też tak chcę. ;:145
Idealny porządek, czyściutko, wszystko na swoim miejscu i pod ręką, ogródek wypolerowany i zorganizowany....... jak ja za tym tęsknię. ;:218
I jeszcze na dokładkę gwizdnęłaś mi Wicka u Jagi. ;:223
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Super, że pokazałaś swój kącik gospodarczy Małgosiu, ale tym samym zdołowałaś większość z nas. :wink:
Marzenie, które nigdy nie spełni się...pragnienie, które będzie mnie prześladować...ideał, który jest dla mnie nie osiągalny.
Buziaki, trzymaj tak dalej ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, chciałam się przywitać po długiej nieobecności ;:196
Pierwsze wrażenie - ogród wydoroślał, ale porządek ciągle ten sam - nienaganny!!
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, Aniu, Constancjo, Ewo, Moniu, dziękuję za słowa uznania. Jestem bardzo zadowolona, że wreszcie uporządkowałam ten kąt, szczególnie że zaraz za rogiem jest taras gdzie przyjmujemy gości, czyli wszystko na widoku. Przed każdą wizytą próbowałam gorączkowo jakoś ogarnąć panujący tam bajzel, zwykle z miernym skutkiem, a teraz luzik. W kąciku mam małe narządzia, wystarczające do codziennych prac pielęgnacyjnych ogrodu, resztę z długimi trzonkam trzymam w garażu i po użyciu będą tam chowane. Urządzenie Kącika Ogrodnika było ostatnim punktem ogrodowych planów na ten sezon, teraz delektuję się myślą, że skończyłam urządzać ogród i wolny czas mogę wreszcie spędzać z książką na leżaczku. No, teraz to mnie wszyscy znienawidzą ;:306
Oczywiście 'skończony ogród' to określenie względne, wiadomo że zawsze jest i będzie coś do zrobienia. Zaczynam już planować jesienne przemeblowania na rabatach :wink:

zaczął kwitnąć rozwar i jeżówki

Obrazek Obrazek

lilie President i nn

Obrazek Obrazek

a to samosiejki, maczek i czarnuszka w trzmielinie

Obrazek Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, perfekcyjna Megi :wit
Widzisz, jak to jest, masz porządek, to Cię nienawidzą nawet takie słodziutkie babeczki jak Constancja ;:306.
Ta kremowa lilia to może być Big Brother (jeśli ma olbrzymi kwiat) albo Conca D'Or.

;:196 Jagoda
PS. U kogo Wicek teraz robi ;:218
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, moja lilia ma większy kwiat niż inne lilie, ale określenie 'olbrzymi' byłoby chyba troszkę przesadzone. Zaraz pogooglam i może dojdę, co mam.
Wicek teraz chyba u Constancji robi, nie ośmieliłabym się trzymać go w niewoli na sznurku ;:306
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Oj dawno u Ciebie nie byłam a tu takie zmiany aż miło ,ja chyba nigdy do takiej perfekcji nie dojdę ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Róże piękne, ale mnie najbardziej margaretki zachwyciły :) Masz duży zbiornik na deszczówkę, super!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja chyba nigdy w życiu ogrodu nie skończę. Moje plany sięgają chyba najbliższej dziesięciolatki. A potem zobaczymy. Pewnie znowu coś pozmieniam ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”