Trawnik od Nowa GOLD GRASS

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Piotradm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik od Nowa GOLD GRASS

Post »

A po rozsianiu trawy zmieszałeś z ziemią ?? i najważniejsze czy przykryłeś trawę ziemią (ja to robiłem ziemią uniwersalną ) bo na moje oko było rozsypane i tylko przemieszane. Ostatnia rzecz to wałowanie.

Fakt trwa wolno wschodzi ( ma to swoje plusy, też wolno rośnie = kosisz rzadziej). Dla mnie najważniejsze jest przykrycie nasion dobrą ziemią, bo jak na próbę w jednym miejscu tylko zmieszałem to efekt był dokładnie jak u ciebie. Jak placki to dosiej trawę i tyle. Postaram się niedługo zamieścić zdjęcia z mojej rocznej trawki ( a była posiana na najgorszej ziemi )
rapkar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 16:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuję za zainteresowanie :)

po rozsianiu zwałowane, by wdusić nasiona i przykryte ok 1cm luźną ziemią z ogrodu (ale dowoziłem dobrej - sporo kosztowała) już bez wałowania - może faktycznie warto było zainwestować w parę worków uniwersalnej :/

Zastanawia mnie tylko fakt, że pierwsze wschody pojawiły się już po 4-5 dniach, a to co mam teraz to wszystko z pierwszego tygodnia. W składzie same trawy wolno kiełkujące - najszybsze 10 dni (30%). Jak to wytłumaczyć? A może dostałem nie takie nasiona?
Piotradm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2012, o 12:20

Post »

Dwa tygodnie to raczej pojawiło się co miało ja bym dosial i tyle u mnie w pierwszym roku tez nie było idealnie. W wątku masz zdjęcia, ziemia kosztuje kwestia o jakim terenie mówimy, czasami lepiej dać pare złoty, bo pózniej wydasz jeszcze wiecej, i podlewaj bo musi mieć wilgotno.
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Trawa nie równo wschodzi to fakt, 4-5 dni to za szybko na te gatunki jakie w niej są, u mnie zaczęły wschodzić po 2 tygodniach pierwsze. dosiewki są nieuniknione ale bym się wstrzymał jeszcze, po 30 dniach można powiedzieć dopiero co i jak.
Piotr Mazurek
andrewblablabla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2013, o 11:44

Post »

Witam, mam problem z pozbyciem się chwastu (pielenie ręczne nie wchodzi w grę ze wzgledu na powierzchnię) Roundop wypali również trawę a Fermando (na chwasty dwulisciaste) się tego nie chwyta. Macie może jakies pomysły jak się z tym uporać?

https://www.google.pl/search?q=chwasty+ ... B500%3B375
mec79
50p
50p

Post »

Wygląda to mi na chwastnice, sama zniknie jest jednoroczna.
Piotr Mazurek
mec79
50p
50p

Post »

Piotr Mazurek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mec79 pisze:A tu mój trawnik GG
http://imageshack.us/photo/my-images/713/zws6.jpg/

Jakiś taki "zmęczony" ;:173
mec79
50p
50p

Post »

Po imprezie :) a do tego wysoko koszony.
Piotr Mazurek
Pagaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2012, o 12:21

Post »

Mój GG jest okropny. Zaczął wschodzić już po 10 dniach i okazało się, że jest cały zachwaszczony chwastnicą (na szczęście jednoroczną) i jeszcze jakimś innym gatunkiem takiej szerokoliściennej trawy. To musiało być w nasionach, nie ma innej opcji. Jestem bardzo niezadowolona. No, ale moja trawa była kupiona w zeszłym roku, wiosną, a wysiana dopiero w tym roku, w maju. Pewnie dlatego.
Całkiem Zielony Ogrodnik :)
mec79
50p
50p

Post »

Trawa była na pewno dobra, ja siałem na jesieni więc taką samą ja ty masz. Coś w ziemi musiało być, wystarczy wzruszyć wierzchnią warstwę i nasiona które były w ziemi zaczną wschodzić, chwastnica jest do opanowania a ta druga to trzeba by było zobaczyć co to. Trawa GG jest wymagająca ale odwdzięcza się wyglądem. Zanim doszedłem optymalnego jej traktowania pare miesięcy minęło, i nawożenie też nie jest prostą sprawą. U mnie sprawdziło się pomieszanie saletry wapniowej (sypana) i nawożenie dolistne.
Piotr Mazurek
Pagaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2012, o 12:21

Post »

mec79 pisze: Coś w ziemi musiało być,
Tak, doczytałam, że nasiona niektórych gatunków traw potrafią w uśpieniu wiele lat przeleżeć spokojnie. Ziemia została wzruszona, nawieziona, odchwaszczona, to ożyły. Szkoda, że razem z moją trawą...
Gold Grass na pewno się wyróżnia na tle innych traw. Mam widok na ogródki z okna i GG bije w oczy soczystą, jasną zielenią. Inne trawniki (sąsiadów) mają zdecydowanie ciemniejsze odcienie.
Całkiem Zielony Ogrodnik :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”