Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Obrazek Obrazek
Obłędna ta cattleya. ;:oj . Odkad ją u Ciebie zobaczyłam to sama zapragnęłam taka mieć .
Aga
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Powtórzę za innymi same piękności u Ciebie a catleye kwitną bajecznie ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu mój Psyhopsis przyszedł z uszkodzonymi korzeniami, a właściwie nie miał ich już wcale. Nic nie pomogły moje starania, roślinka padła :( .
Teraz jak sama wiesz, za Twoją radą reanimuję Dendrobium, coś tam się kluje, ale jeszcze za wcześnie na wiwatowanie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Niewiele u mnie aktualnie kwitnień, ale nawet to co jest cieszy ogromnie. Zwłaszcza jeśli to domowe, 'wypracowane' obopólnie wraz z rośliną kwiaty :)

Moja prawdziwa duma to Brassavola Perrinii, której dosłownie kilka "szczypiorkowatych' liści dostałam kiedyś
w prezencie od Przemka - Phragboy'a. Roślina się powoli rozrosła, w ub. roku w lipcu zakwitła 1 kwiatem, a tego lipca są już 4 !
Kwiaty pachną zawsze pod wieczór i całe szczęście że tak krótko bo to baaaardzo intensywny zapach (coś jak różowe lilie).

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I obok z prawej, biała Phalaenopsis, która w swoim czasie straciła wszystkie korzenie. Kwiaty ma teraz jakby karbowane i woskowe...

Zadziwia mnie wciąż kwitnące od 2 kwietnia Dendrobium. Jestem zaskoczona aż tak długą trwałością kwiatów. Oprócz tego nowe przyrosty
zagęszczają roślinę. Rośnie ona w sphagnum w foliowej nieprzeźroczystej doniczce, tak jak została zakupiona.
Chciałam po kwitnieniu przesadzić ją do nowego podłoża, ale boję się żeby nie zmarnować storczyka fundując mu inną mieszankę niż miała do tej pory... ;:24

Obrazek

Na koniec falenopsis, która mają mnóstwo pąków w momencie zakupu, w domowych warunkach zrzuciła dosłownie WSZYSTKIE.
Po ok. 2-3 miesiącach nadrabia kwitnieniem po zaaklimatyzowaniu się u mnie:

Obrazek Obrazek

Widać łyse gałązki i nowe ukwiecone. Na szybach - mój sposób cieniowania południowego okna. Te folie samochodowe przyssiewają się do szyby
i łatwo je zdjąć i ponownie założyć. Żałuję, że nie kupiłam ich więcej.
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Art :wit
;:oj jaki ten Psychopsis wysoki! Czy to tylko takie złudzenie?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

śliczne to Dendrobium, pamiętasz może dokładną nazwę? A te "folie" na szybie to faktycznie folie czy takie osłonki na ssawkach? Rozglądam się i ja za czymś na okno, póki co mam kawałek takiej folii mlecznej, ale jest za wąska, muszę dokupić więcej i zobaczyć jak się będzie sprawdzać. Dendrobium póki co nie narzeka, więc może i dla falków taka ochorona wystarczy a jak nie to myślałam własnie nad taką ciemniejszą folią samochodową... ale widziałam tylko takie wąskie paski na przednią szybę..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Furious ! :)
Psychopsis faktycznie jest taki wysoki. Zawsze mam problem z pokazaniem go w całości. Trzeba wybierać - albo liście, albo kwiat :roll: :D

Dufin, pełna nazwa Dendrobium jest na samym dole TEJ strony.

Moje folie samochodowe na szybach nie są na przyssawkach. Wiem jakie masz na myśli. To zupełnie co innego.
To zwykła cieniutka folia z takim wzorkiem w czarną siateczkę. Nic się z tym nie dzieje przy zdejmowaniu np. do mycia okna i łatwo się na powrót przyssiewa.
Światło słoneczne nie pada na liście bezpośrednio. Kupiłam je w sklepie z akcesoriami samochodowymi.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dziękuję za informacje, zapytam w takim sklepie jak będę w pobliżu ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Joasiu alez u Ciebie piekne kwitnienia. Kilka razy przegladalam Twoj watek i zawsze jestem pod wielkim wrazeniem.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Marto325 ! Miło mi, że tu już zaglądałaś. Mam wzloty i również upadki.
W tę pasję wkomponowany jest cały zestaw wrażeń - radość z własnych kwitnień i obok tego walka z chorobami i szkodnikami.
Zauważyłam, że człowiek 'normalnieje', gdy już wszystkiego po trochę doświadczy. Fajnie, że piękno kwiatów wynagradza trudy uprawy.
Wstyd mi, że jeszcze u Ciebie nie byłam. Ale... stopniowo dotrę i tam ;:108 ;:100
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu nie było Cię trochę, ale jak już jesteś to pokazujesz takie piękne kwitnienia. Brassavola Perrinii mnie zauroczyła, tym bardziej ze ostatnio brassovole mi się coraz bardziej podobają.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Witaj Asiu :wit . Jak zwykle (dla mnie niezwykle ) u Ciebie jest cudnie :shock: . Może jakoś się zmobilizuję i wstawię swoje kwitnienia te obecne i byłe. Jednak takimi rarytasami jak Twoje pochwalić się nie mogę. Brassavola zjawiskowa, a Dendrobium wspaniałe ;:108 .
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ale cudne kwitnienia ;:oj ;:oj ;:oj
Ja to się chyba nigdy takich nie doczekam ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”