WITAM
ja również jestem miłośnikiem lilii mam pytanie jak postępować gdy lilia przekwitnie rok temu doczekałem się pięknej lilii po przekwitnięciu uciołem łodygę i w tym roku wypuściła wiele cienkich pędów i słabo kwitła czym najlepiej nawozić i czy lilie wykopywać na zimę
pozdrawiam
Popełniłeś zasadniczy błąd, obcinając łodygę po kwitnieniu. Obcina się tylko nasienniki, a łodygę zostawia żeby cebula miała możliwość pobrania niezbędnych składników do wzrostu. Prawdopodobnie to jest przyczyną, że lilia słabo kwitła w tym roku. Po prostu cebula zamiast urosnąć została osłabiona. Większości lilii nie wykopuje się na zimę. Ja swoje zasilam wczesną wiosną nawozem do kwitnących, a potem w sezonie funduję im dolistne dokarmianie ekolistem lub florowitem.
Halinko Jejku... Widzisz ?! Zamiast dobrze spojrzeć na zdjęcie to ja się lilią zachwycałem. Byłem pewien, że nie ma tam żadnego napisu Przepraszam za moją "ślepotę"
Wygląda całkiem podobnie do mojej LO. Myślę, że moja to White Elegance, ale równie dobrze może to być inna lilia LO. Białych lilii z tej grupy jest cała masa, a dokładnie rozpoznać swoją lilię i przyporządkować jej odpowiednią nazwę jest nie lada wyzwaniem.
Moja LO, kwiat szerokości 24 cm:
OT Big Brother. Rozpiętość "skrzydeł" to 29 cm Uprawiana pierwszy rok.