Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Renia911
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 mar 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Te żółte cukinie pysznie wyglądają , czekam na ten przepis na sałatkę jeśli ktoś dysponuje.
Nieśmiała, początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Przepis jest na moim blogu, ale nie wiem, czy mogę wrzucić link, więc wrzucam przepis.

Sałatka z cukinii na zimę

Składniki:

4- 5 dużych cukinii
0,5 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1,5 litra wody
200 ml oleju
400 ml octu
sól kamienna
pieprz ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Cukinie szorujemy( nie obieramy skórki), następnie kroimy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne. Pozostałe części cukinii kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, marchewkę oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cukinię przygotowujemy co najmniej godzinę wcześniej, przekładamy ją do miski, zasypujemy 0,5 szklanki soli i po wymieszaniu odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy z cukinii sok i dodajemy pozostałe składniki- paprykę, marchewkę i cebulę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, przyprawami. Gdy zacznie się gotować dodajemy warzywa, gotujemy 12- 15 minut, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie warzywa przekładamy do słoików i zalewamy marynatą z gotowania. Odstawiamy do wystygnięcia, a później pasteryzujemy kilka minut.
Mam na imię Ilona...
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2010, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ringo a jak kiełkujesz te nasion , bo też chcę jeszcze w tym sezonie zasiać ?
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Moje cukinie :D Jedliśmy już smażone w panierce z sosem czosnkowym i leczo a następne faszerowane i placuszki ;:92
Obrazek
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ja też mam kilka krzaczków cukini , ale zrywam młode , zrobiłam jak ogórki konserwowe , i w zalewie curry.......
Bożena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RingoJelcz, cukinie nie są samokończące, swobodnie owocują aż do jesieni ;:65 . Natomiast jeżeli maleńkie zawiązki żółkną i odpadają, to jest to jakaś choroba grzybowa. Ja w takim przypadku opryskuję (zazwyczaj tym co pomidory), zwłaszcza czubek wzrostu i dalej owocuje. Pod koniec sezonu to łodyga ma ponad metr długości ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

maria1610
Zawijam w wilgotny ręcznik papierowy, wkładam do woreczka foliowego, kładę na słonecznym parapecie i po trzech dniach już schodzi łupina, wystaje zielony liść, a korzeń ma jakieś 2-3 cm. Wkładam do ziemi, ze dwa nic się dzieje, a później idzie w górę.

jode22
Właśnie w samym czubie, rosną małe, a później miękną, przestają rosnąć, gniją czubki. Myślałem że mają za ciasno, bo światło niżej nie dochodziło. Zwykle tylko nawozem podlewam, tak jak pomidory. Poza tym z braku miejsca nie ma gdzie się rozkrzewiać, jedną zostawiłem, resztę wyrwałem i na ich miejscu już kiełkują nowe, są na zdjęciach w moim wątku o doniczkowych.
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

Witam
Chciałam sie pochwalic, w tym roku z 3 krzaczkow cukinii ( po wydaniu 3 sztuk) resztę zagospodarowalam nietypowo. A mianowicie: dzem z cukinii, placek z cukinii a przymierzają sie do pasty pomidorowy - paprykowo - cukiniowej .
Zaciekawila mnie informacja o możliwości rozmnażania ze świeżych nasion. Czy te nasiona mogą być ze średniej wielkości cukinii i jeszcze warto to zrobić w tym roku? Tez jeden krzaczkow już mi przestał owocowych chociaż kwitnie ale owoce sie nie zawiazuja. Proszę o odpowidz.
Roma
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

A ja wczoraj w trakcie przygotowywania makaronu z cukinią, fasolką szparagową i sosem serowo-grzybowym wydłubałam sporą ilośc z mojej przeeerośniętej cukinii :) Długości była ok 50cm, średnicy ponad 15cm, a ważyła chyba ze 3kg, więc nasiona zdążyłay się w niej bardzo ładnie wykształcić hihi :tan

A danie wyszło pycha :) Cały duży gar i miałam obawy czy z moim M na siłę bedziemy to wciskać przez pare dni, ale do późnego wieczora po trochu podjadaliśmy i już tylko pół garnka zostało :;230
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Z makaronem jeszcze nie próbowałam, przepis ciekawy.
Cukinie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ich rodzinka - patisony i kabaczki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Caipi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2013, o 10:03

Post »

Witam Was! To mój pierwszy post na forum, podczytywałam cały wątek o cukinii gdyż rośnie ona i u mnie? - dodam iż jestem nowicjuszem warzywnym , mój pierwszy warzywniak rozwija się w tym roku więc proszę o wyrozumiałość?
Plony zbieram rośnie ładnie, do wczoraj ? o zgrozo!!! ? wróciłam po 2 dniach i przyglądam się a jedna cukinia jak by talię miała- już wiedziałam że coś nie tak - zaczęłam oglądać liście i jest ten cały mączniak ? na liściach od spodu. Moja cukinia ma liście w białe plamki takie ale ten typ tak ma jak już się doczytałam ? natomiast od spodu na liściach jest jakby takie coś białego tak jak tu było opisywane na forum.
Co radzicie w jedym zdaniu : oprysk z sody czy inny preparat? A może wykopać??
Dziękuję i pozdrawiam, Ola

Ps: a oto moja cukinia- nie wiem czemu tylko jedna z grządki tak urosła? ale chyba błąd początkującego że za blisko zasiałam w obawie że nic nie wyrośnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

U mnie na jednej roślinie rosną sobie ciemnozielone cukinie i jeden jakiś dziwoląg cały w ciapki żółtawo-zielone. Wygląda na zdrowy. Co to może być?
Pozdrawiam, Marta.
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

U mnie też trochę dolne liście żółkną ale jeszcze jest ok. Drugi rok dopiero mam cukinie i przekonuję do niej całą rodzinę. Najgorzej jest z moją mamą (78lat), trudno zmienić przyzwyczajenia. W ubiegłym roku posadziłam cukinie przy ogórkach a jako, że był mokry rok szybko padło jedno i drugie. W bieżącym roku profilaktycznie popryskałam roślinki gdy były malutkie środkiem grzybobójczym łagodnym jak do ogórków ( nie pamiętam co to było) i chyba dobrze zrobiłam.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”