Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Ancyk33 Śliczne te Twoje roślinki. Stellary też się sieje, czy rozmnaża tylko wegetatywnie?
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Akurat ja z sadzoneczki malutkiej ale dobre pytanie ,mozna sprobowac
- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne są Wasze pelargonie
Doczytałam na forum że pelasie wysiewa się około lutego, niestety obudziłam się z ręka w nocniku i wysiałam dopiero pod koniec marca.
Myślałam, że nie zdążą zakwitnąć w lato, a tu proszę już kwitną. Niestety urosły mi jakieś giganty tzn liście, niektóre sa wielkie jak dłonie.
Podarowałam również sąsiadce pelasie, niestety do dziś nie zakwitły, za to wybujały że hej
Doczytałam na forum że pelasie wysiewa się około lutego, niestety obudziłam się z ręka w nocniku i wysiałam dopiero pod koniec marca.
Myślałam, że nie zdążą zakwitnąć w lato, a tu proszę już kwitną. Niestety urosły mi jakieś giganty tzn liście, niektóre sa wielkie jak dłonie.
Podarowałam również sąsiadce pelasie, niestety do dziś nie zakwitły, za to wybujały że hej
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pelargonie, zarówno siewki jak i z sadzonek, trzeba uszczykiwać za 3-4 liściem, wtedy się ładnie rozkrzewiają . Natomiast co do terminu siewu, to wyczytałam, że sieje się od połowy grudnia - wtedy wcześniej kwitną.
- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jode22, dzięki za przypomnienia, zupełnie o tym zapomniałam
teraz to już po ptokach, ale zapiszę na przyszły rok
teraz to już po ptokach, ale zapiszę na przyszły rok
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Witam serdecznie:)
jestem tu nowa, ale przeczytałam cały wątek odnośnie wysiewu pelargonii z nasion. Co roku na moim balkonie gościły surfinie, w tym połączone z petuniami. Ale ten rok jak dla mnie nie jest dobrym rokiem na surfinie, nie rosną tak jak w poprzednich latach i na dodatek zaraz po posadzeniu dostały szarej pleśni i niestety mimo oprysku ich wygląd nie jest atrakcyjny.. w związku z tym postanowiłam w przyszłym roku obsadzić balkon pelargoniami. Niestety potrzebuje dość sporo sadzonek, dlatego też po przeczytaniu wątku postanowiłam wysiać nasionka i wyhodować swoje pelargonie. Miałam zamiar kupić nasionka w necie , ale po przeczytaniu ile nasionek jest mniej więcej w paczuszce postanowiłam zakupić 4 pelargonie w celem pozyskania z nich nasion. Heh myślałam, że będzie to proste..w każdym kwiatku w środku jest coś co przypomina taki słupek a po wyschnięciu staje się brązowe.. jednak wydawało mi się to zbyt piękne, żeby z każdego kwiatuszka pozyskać nasionko. Przewertowałam więc jeszcze raz watek i niestety okazuje się, że zbieram nie wiadomo co:(:( moje pelargonie nie wypuszczają nic co przypominałoby to coś pokazane na stronie 10 i bodajże 45...co może być przyczyną? fakt są to młode pelargonie, zakupione raptem 2 tygodnie temu, które są mało rozkrzewione i mają niewiele kwiatów. Ale czy to oznacza że mogą w ogóle nie wydawać nasienników? czy jest szansa, że z czasem doczekam się jakiś nasionek?
jestem tu nowa, ale przeczytałam cały wątek odnośnie wysiewu pelargonii z nasion. Co roku na moim balkonie gościły surfinie, w tym połączone z petuniami. Ale ten rok jak dla mnie nie jest dobrym rokiem na surfinie, nie rosną tak jak w poprzednich latach i na dodatek zaraz po posadzeniu dostały szarej pleśni i niestety mimo oprysku ich wygląd nie jest atrakcyjny.. w związku z tym postanowiłam w przyszłym roku obsadzić balkon pelargoniami. Niestety potrzebuje dość sporo sadzonek, dlatego też po przeczytaniu wątku postanowiłam wysiać nasionka i wyhodować swoje pelargonie. Miałam zamiar kupić nasionka w necie , ale po przeczytaniu ile nasionek jest mniej więcej w paczuszce postanowiłam zakupić 4 pelargonie w celem pozyskania z nich nasion. Heh myślałam, że będzie to proste..w każdym kwiatku w środku jest coś co przypomina taki słupek a po wyschnięciu staje się brązowe.. jednak wydawało mi się to zbyt piękne, żeby z każdego kwiatuszka pozyskać nasionko. Przewertowałam więc jeszcze raz watek i niestety okazuje się, że zbieram nie wiadomo co:(:( moje pelargonie nie wypuszczają nic co przypominałoby to coś pokazane na stronie 10 i bodajże 45...co może być przyczyną? fakt są to młode pelargonie, zakupione raptem 2 tygodnie temu, które są mało rozkrzewione i mają niewiele kwiatów. Ale czy to oznacza że mogą w ogóle nie wydawać nasienników? czy jest szansa, że z czasem doczekam się jakiś nasionek?
mustysia
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Mustysiu a nie lepiej Ci rozmnożyć je przez sadzonki??? Pod koniec lata narobisz sadzonek, przezimujesz, na wiosnę narobisz sadzonek z przezimowanych sadzonek i mateczników..Z sadzonek jest o wiele łatwiej niż z nasion..
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Jeśli z tych 4 pelargonii które mam dałoby się rozmnożyć by mieć ich co najmniej 26, byłoby to cudowne rozmnożenie:) ale jest to dobry pomysł więc dziękuję za podpowiedź:) a swoją drogą fajnie byłoby wyhodować z nasionek takie słodkie maleństwa. No ale jeśli moje pelaśki nie będą chciały obdarzyć mnie nasionami mogę zakupić je w necie a z tych co mam pozyskać nowe sadzonki. I to już jest jakiś plan:) dziękuję raz jeszcze
mustysia
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Z tych czterech na pewno się uda Nie wiem czy wyjdzie odrazu 26 sadzonek, ale jak narobisz na jesień i wszystko przezimujesz, to na wiosnę ze wszystkiego narobisz kolejne sadzonki I wyjdzie 26
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
mustysia nie wszystkie odmiany pelargonii tworzą nasiona.Tworzą takie, które mają baldachy złożone z kwiatów pojedynczych.Jeśli są bardziej pełne, tzn. każdy kwiatek w baldachu ma jeszcze oprócz większych płatków w środku mniejsze, to te trzeba rozmnażać z sadzonek.A z tym też bywa różnie, bo niektóre nowe odmiany, rozmnażane przez producentów in vitro ( z reguły takie o ciemniejszych listkach) słabo się ukorzeniają.Lepsze do tego celu są starsze odmiany ( z reguły mają jaśniejsze liście), albo pozyskiwanie sadzonek z takich, które były rozmnażane z nasion.
Jeżeli chcesz wysiewać to radzę kupić w sklepie, nawet teraz niedawno widziałam.Wysiejesz w grudniu, lub na początku stycznia.
Ja wysiewałam w tym roku z wysianych w zeszłym, które kupiłam, to mimo tego, że wykiełkowały to rosły marnie i w końcu je wyrzuciłam, a kupiłam sadzonki.Być może, że tak jak nasiona warzyw(F1) zebrane z owoców nie mają już tej siły i zdrowia jaką mieć powinny i nie ma sensu ich zbierać.
Jeżeli chcesz wysiewać to radzę kupić w sklepie, nawet teraz niedawno widziałam.Wysiejesz w grudniu, lub na początku stycznia.
Ja wysiewałam w tym roku z wysianych w zeszłym, które kupiłam, to mimo tego, że wykiełkowały to rosły marnie i w końcu je wyrzuciłam, a kupiłam sadzonki.Być może, że tak jak nasiona warzyw(F1) zebrane z owoców nie mają już tej siły i zdrowia jaką mieć powinny i nie ma sensu ich zbierać.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Tu mamy w jednej donicy ukorzenioną w tym roku z ciemnymi liśćmi i jasnymi.
.
Ta jest ubiegłoroczna, zakwitła bardzo szybko, teraz troszkę przyhamowała.
Te są z nasion wysianych w styczniu
Pozdrawiam Marzena