Dalie wymagania,problemy - cz.2
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.2
Do końca lipca można odmładzać rośliny. Delikatnie rozgrzebany nasadę bulwy i odłamujemy sadzonki tzn. małe pędy jeśli są białe i długie najlepiej się ukorzeniają. Można także robić sadzonki z międzywęźli. Ukorzeniamy w średnich doniczkach i wstawiamy na zaplecze ogrodu do cienia, pamiętając o zraszaniu przez kilka dni. Wegetację przedłużamy do końca października, wytworzą się nowe młode bulwy, nawet rozsadzą doniczki. Później obcinamy część naziemną i wstawiamy do przechowalni nic nie wytrzepywać. Takie bulwy w doniczkach są idealne do podpędzenia na wiosnę. Ja tylko informuję o takiej możliwości, bo zaleca się aby karpy co kwitły w ogrodzie już nie zimować. Pozdrawiam.
Dalie Stanisława cz.7 Dalie Stanisława - sprzedam
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
Pozdrawiam Stanisław
- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ogrodzie dopiero co raczkuję.
W zeszłym roku posadziłam kilka karp, ale zanim zaczęły kwitnąć coś je pożarło
W tym roku z nowymi karpami kupionymi jako "mix" udało się.
Zakochałam się w białej kwiat jest duży, piękny. Niestety nie wiem co to za odmiana.
Do tej moja miłość rosła stopniowo, teraz jest również przeze mnie uwielbiana. Ma cudne kolory.
A ta pozostaje dla mnie ciągle zagadką. Ostatnio dojrzałam mały pączek, pewnie zakwitnie za kilka tygodni
W zeszłym roku posadziłam kilka karp, ale zanim zaczęły kwitnąć coś je pożarło
W tym roku z nowymi karpami kupionymi jako "mix" udało się.
Zakochałam się w białej kwiat jest duży, piękny. Niestety nie wiem co to za odmiana.
Do tej moja miłość rosła stopniowo, teraz jest również przeze mnie uwielbiana. Ma cudne kolory.
A ta pozostaje dla mnie ciągle zagadką. Ostatnio dojrzałam mały pączek, pewnie zakwitnie za kilka tygodni
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lip 2013, o 10:39
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Lipien napisał
Czy w ogóle wypraktykowałeś to ?
Czy dobrze zrozumiałam, że takie ukorzenione dalie z sadzonek, przechowujemy w doniczkach?Do końca lipca można odmładzać rośliny. Delikatnie rozgrzebany nasadę bulwy i odłamujemy sadzonki tzn. małe pędy jeśli są białe i długie najlepiej się ukorzeniają. Można także robić sadzonki z międzywęźli. Ukorzeniamy w średnich doniczkach i wstawiamy na zaplecze ogrodu do cienia, pamiętając o zraszaniu przez kilka dni. Wegetację przedłużamy do końca października, wytworzą się nowe młode bulwy, nawet rozsadzą doniczki. Później obcinamy część naziemną i wstawiamy do przechowalni nic nie wytrzepywać. Takie bulwy w doniczkach są idealne do podpędzenia na wiosnę. Ja tylko informuję o takiej możliwości, bo zaleca się aby karpy co kwitły w ogrodzie już nie zimować. Pozdrawiam.
Czy w ogóle wypraktykowałeś to ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Bardzo ładna. Moja podobna nawet się nie pokazała.
- Lipien
- 500p
do "jokaer"
Tak postępuję jeśli mam bardzo cenną odmianę. Zdaję sobie sprawę jeśli mam jedno kłącze to z reguły mi się nie przechowa. Dlatego staram się robić letnie sadzonki aby mieć więcej egzemplarzy. Bulwa przybiera najwięcej na wadze jesienią. Oczywiście przechowujemy w doniczkach gwarantują 100% przechowania. Sadzonki pobierane z rośliny też dobrze się ukorzeniają, ponieważ są twarde rosną w gruncie. Pozdrawiam
Tak postępuję jeśli mam bardzo cenną odmianę. Zdaję sobie sprawę jeśli mam jedno kłącze to z reguły mi się nie przechowa. Dlatego staram się robić letnie sadzonki aby mieć więcej egzemplarzy. Bulwa przybiera najwięcej na wadze jesienią. Oczywiście przechowujemy w doniczkach gwarantują 100% przechowania. Sadzonki pobierane z rośliny też dobrze się ukorzeniają, ponieważ są twarde rosną w gruncie. Pozdrawiam
Pozdrawiam Stanisław
Pozdrawiam Stanisław
Lodzia,
ale ciekawy kolor ma pokazana przez Ciebie dalia - od pomarańczu do delikatnego różu
Panie Stanisławie,
ciekawa informacja o rozmnażaniu dalii z sadzonek - można poeksperymentować
Na poprzedniej stronie pisałem o problemie z wyradzaniem dalii - coś można poradzić na to czy trzeba poszukać nowej sadzonki?
pozdrawiam słonecznie
Adrian
ale ciekawy kolor ma pokazana przez Ciebie dalia - od pomarańczu do delikatnego różu
Panie Stanisławie,
ciekawa informacja o rozmnażaniu dalii z sadzonek - można poeksperymentować
Na poprzedniej stronie pisałem o problemie z wyradzaniem dalii - coś można poradzić na to czy trzeba poszukać nowej sadzonki?
pozdrawiam słonecznie
Adrian
- Lipien
- 500p
Pozdrawiam Stanisław
Pozdrawiam Stanisław
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dalie właśnie są dla początkujących, bo choć trzeba wykopywać, to i tak nie są trudne w uprawie i potrafią się odwdzięczyć
Kilka moich:
Kilka moich:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Super fotografie !