Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Czy to dojrzały ogórek?
Więc taki ogórek nadaje się do jedzenia ?Bo właśnie o to mi chodziło. Kupne w sklepie wyglądają w środku inaczej hmmm
- martyyyyna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2012, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
forumowicz mój PHmetr pokazał wartość 6,9
Przypuszczam, że w tym roku już nie zmienię kształtu tych ogórków? Jak temu zaradzić w przyszłym sezonie?
Przypuszczam, że w tym roku już nie zmienię kształtu tych ogórków? Jak temu zaradzić w przyszłym sezonie?
Re: Czy to dojrzały ogórek?
Do smashing
Ogórek od zawiązania, aż do wykształcenia nasion nadaje się do jedzenia. Najlepiej go zerwać jak osiągnie wielkość charakterystyczną dla danej odmiany, a nasiona ma jeszcze niewykształcone. Z wykształconymi nasionami jest już niesmaczny na surowo. Ja z takich zapomnianych ogórków robię jeszcze pikle.
Ogórek od zawiązania, aż do wykształcenia nasion nadaje się do jedzenia. Najlepiej go zerwać jak osiągnie wielkość charakterystyczną dla danej odmiany, a nasiona ma jeszcze niewykształcone. Z wykształconymi nasionami jest już niesmaczny na surowo. Ja z takich zapomnianych ogórków robię jeszcze pikle.
To uważasz że ten ogórek ze zdjęcia jest już przerośnięty ? I że powinienem go dawno zerwać ? Wybacz że zadaje pewnie banalne pytania.
Gorąca prośba o pomoc. Stopniowo więdną mi ogórki i powodem nie jest susza. Część była wysadzona z rozsady, część wysiana z zaprawionych nasion. Pierwsze zaczęły więdnąć te z rozsady, teraz te wysiane. Podobnie dzieje się z arbuzami. Arbuzy podlałem Previcurem, ale to raczej niewiele dało. Liść zaschniętego ogórka wygląda tak:
http://imageshack.us/a/img5/6640/s26a.jpg
Za duże zdjęcie
- mod.jokaer.
http://imageshack.us/a/img5/6640/s26a.jpg
Za duże zdjęcie

Pozdrawiam
Adam
Adam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobny objaw taki sam, gdy są przekarmione, a szczególnie jak są zasilane dolistnie
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
ABan Twój opis przypomniał mi ogórki mojego znajomego, który kiedyś wrzucił ogórkom pod nogi ooolbrzymią ilość obornika (obornika dobrze przekompostowanego, żeby była jasność)
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście w miejsce, w którym rosną poszło na jesieni dużo obornika. Czyli zasolenie?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Nie wiem. U mojego znajomego nic z nich nie było. Jak podlewał schły, jak nie podlewał też schły
Masz je na sznurkach? Czasem ratunkiem są chwasty, które sporo zjedzą czyli zero pielenia i jak najwięcej bocznych pędów na ogórkach, albo wykopanie rowów, żeby podczas podlewania wymywać nadmiar 'nawozu'
Masz je na sznurkach? Czasem ratunkiem są chwasty, które sporo zjedzą czyli zero pielenia i jak najwięcej bocznych pędów na ogórkach, albo wykopanie rowów, żeby podczas podlewania wymywać nadmiar 'nawozu'
Rosną w zagonie. U mnie nie jest aż tak tragicznie, nie podsychają b. szybko. Zebrałem już ze 20 kg, ale liczyłem na więcej. Do niedawna rosły wzorowo, w pewnym momencie to (podsychanie) zaczęło się dziać. Chyba dlatego, że zrobiło się suszej. Muszę je dzisiaj mocno podlać.
Pozdrawiam
Adam
Adam
forumowicz, a czym Ci się naraził Octopus? No i jaką odmianę polecasz .
Ostatnimi laty obracałem się między Hermesem, Kronosem, Cezarem i Krakiem. Były niezawodne. Octopus niestety nie jest u mnie na moją glebę i warunki atmosferyczne takie jak tego roku.
Dzięki. U mnie w tym roku Octopus nieźle sobie radzi, ale w przyszłym wypróbuję te odmiany, może będą jeszcze lepsze.
kgolebiowski
Sprawdź czy w twoim regionie nie panuje mączniak rzekomy ogórków ,kliknij ten link http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Wtedy zastosujesz odpowiedni środek.
ogórek
? mączniak rzekomy dyniowatych.
naprzemiennie dwa preparaty:
1. [ACROBAT MZ 69 WG, CURZATE M 72,5 WP, HELM-CYMI 72,6 WP, EKONOM 72,5 WP]
2. [TANOS 50 WG, MILDEX 711,9 WG, [bez AMISTARU !!!]
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]
Sprawdź czy w twoim regionie nie panuje mączniak rzekomy ogórków ,kliknij ten link http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Wtedy zastosujesz odpowiedni środek.
ogórek
? mączniak rzekomy dyniowatych.
naprzemiennie dwa preparaty:
1. [ACROBAT MZ 69 WG, CURZATE M 72,5 WP, HELM-CYMI 72,6 WP, EKONOM 72,5 WP]
2. [TANOS 50 WG, MILDEX 711,9 WG, [bez AMISTARU !!!]
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]